Slik lures du på Facebook

[Side3] For første gang i internetts historie minket mengden spam i fjor, opplyser teknologi- og kommunikasjonsselskapet Cisco. Men det betyr ikke at det har blitt færre nettkriminelle, de finner bare andre områder og nye måter å lure godtroende nettbrukere på.

Økt oppmerksomhet og bedre antispam-teknologi tvinger spammere til å utvikle mer sofistikerte metoder. Ved å utnytte tilliten folk flest har til sosiale medier, bruker de nå sosiale nettverk som Facebook og LinkedIn for å tiltrekke seg ofre som er villige til å dele informasjon med mennesker de tror de kjenner, heter det i rapporten fra selskapet.

Misbruker tillit

Misbruk av tillit skal være en av de mest effektive taktikken blant nettkriminelle. Ved å utnytte den tilliten folk har til sosiale medier forsøker de å stjele andres identitet ved å utgi seg for å være en venn eller bekjent av brukeren. Sannsynligheten er stor for at du åpner epost fra en du kjenner, ikke sant?

– Brukere av sosiale nettverk har høy tillitt til at den informasjonen de får fra andre aktører i nettverket er riktig eller sann. Ved å utnytte denne tilliten, og ved å spille på menneskelige følelser, er brukere av sosiale medier blitt et lett bytte for utspekulerte svindlere, sier Christian Nordve, sikkerhetssjef i Cisco Norge.

Syv svakheter

Taktikker nettkriminelle har suksess med er å lure brukerne til å tro at de skal få se et sexy eller sjokkerende bilde dersom de liker en bestemt side på Facebook. En annen strategi er å utgi seg for å være en spesielt attraktiv kvinne eller mann som ønsker å være venn med deg.

Cisco har satt sammen en liste med hva de kaller «syv dødelige svakheter». Det kan sikkert diskuteres om det er livsfarlig å bli utsatt for spam, men IT-selskaper er uansett inne på noe.

Svakhetene de nettkriminelle spiller på, ifølge Cisco:

1. Sex-appell: Spammere spiller på sex ved å utgi seg for å være en sexy kvinne eller mann. En ukjent person som flørter med deg på Facebook kan ha alt annet enn romantiske hensikter.

2. Grådighet: Hvis noe er for godt til å være sant så er det oftest slik. Du bør for eksempel ikke takke ja til et tilbud om en gratis iPad på Facebook.

3. Forfengelighet: Spammere vil prøve å lure deg til å tro at du er en spesielt utvalgt, at du er vinner av en fantastisk premie.

4. Tillit: Spammere utgir seg for å være en person eller et selskap som du stoler på. Brukere av sosiale medier bør bli mer skeptiske til hvem de deler privat informasjon med.

5. Dovenskap: Spammere utnytter at folk er late. Brukere vil ofte klikke på en link i en e-post som angivelig er sendt fra banken deres istedenfor å ringe banken eller besøke hjemmesiden deres for å sjekke at e-posten er legitim.

6. Medfølelse: Spammere spiller på folks ønske om å hjelpe andre. Mange ble lurt da en Facebook-gruppe latet som de samlet inn penger til ofrene for jordskjelvet på Haiti.

7. Det haster!: Hvis du får en hasteforespørsel om at du må skynde deg å sende innloggingsdetaljene dine bør det lyse en rød lampe.

Les også
Slik stjal vi Linns identitet
Les også
Alle må tenke sikkerhet
Les også
10 trinn for sikrere databruk
Mer om
annonse