Tek.no

Nyhet

Analytiker: – Apple gir opp problemtastatur

Ming-Chi Kuo varsler bedre tastatur i neste års Macer.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no
4 Juli 2019 11:46

Apples bærbare datamaskiner har lenge vært favoritter blant folk som trenger raskt og solid verktøy på farten. Men de siste årene har MacBook-serien fått en stadig mer skjemmende ripe i lakken; tastaturene fungerer ikke så godt som de skal.

Nå hevder den kjente analytikeren Ming-Chi Kuo at Apple er i ferd med å bytte ut hele tastaturløsningen, ifølge 9to5Mac. Kuo er fra før kjent for å være ganske treffsikker i sine spådommer rundt kommende Apple-produkter som iPhoner og iPader.

Apple pleier ikke å kommentere rykter rundt produktene sine, og har så langt heller ikke sagt noe om dette.

Fire år langt tastemareritt

iFixit

De såkalte «butterfly»-tastene dukket først opp i minste modell MacBook i 2015, før den invaderte resten av MacBook Pro-serien året etter.

Allerede i vår første test av originale MacBook kommenterte vår tester at tastene ikke var spesielt supre - den gang på grunn av den korte tastevandringen som gjorde dem tunge å skrive på.

Siden har Apple også fått kritikk for at tastene henger seg opp eller slutter å reagere, som tilsynelatende skyldes at støv og skitt kommer seg inn i mekanismen.

Det har gått så langt at Apple selv bekreftet feilen i fjor og måtte på ny beklage problemene på vårparten i år. De har oppdatert løsningen flere ganger - også i siste generasjon MacBook-modeller, men nå ligger det altså an til at hele greia skrotes.

Skifter til mer utbredt løsning

Selskapet har dessuten opprettet et ekstraordinært garantiprogram for MacBooker med tastefeil. I tur og orden har samtlige MacBooker lansert de siste årene blitt lagt til i programmet - inkludert 2019-modellene.

Butterfly-mekanismen skal byttes ut med en saksemekanisme, og i 9to5Mac påstås det at disse mekanismene vil være en helt ny løsning som ikke likner på noen av variantene som har vært i MacBook-maskinene tidligere.

Varianter over saksekonseptet er imidlertid ganske utbredte, og det var en slik løsning Apple hadde i sine eldre MacBook-modeller før 2015. Dette er også blant de vanligste løsningene i forholdsvis kompakte og flate tastatur med kort tastevandring - slike du finner på bærbare maskiner eller såkalte chiclet-tastatur.

Behageligere MacBook-taster neste år?

Tradisjonelt har imidlertid saksebrytere noe lengre vandring enn butterfly-bryterne. Det kan bety et tastatur som både lever lenger og er mer behagelig å skrive på.

Men varianten som havner i den kommende MacBooken skal altså bli noe annerledes, og den vil ifølge Kuo bli mer påkostet enn det som er vanlig, uten å bli like dyr å produsere som dagens Butterfly-variant.

Samtidig hevdes det imidlertid at Apple ikke vil debutere en ny tastedesign i MacBookene sine før på nyåret. Dermed må du antakeligvis vente en stund hvis du sikler etter en bærbar Mac som ikke risikerer tastekrøll.

Les også
Forskjellen på mobiltasting og PC-tasting er mindre enn du tror
Les også
Apples kredittkort bør ikke puttes i «ola-lommen» eller lærdeksel
Les også
Sju nye Macbooker kan være på vei
Les også
Apple lovte nytt tastatur, men ekspertene mener endringene er minimale
Les også
Apple oppdaterer Macbook Pro, blant annet med nytt tastatur
Les også
– Apple kommer med 16-tommers MacBook Pro i år
Les også
Apple oppdaterer MacBook Pro med ny innmat
annonse