Til hovedinnhold

– Må mobilsurfingen virkelig gå så tregt?

Jo mer mobilnettene bygges ut, jo tregere virker det, skriver Kurt Lekanger.

"Ingen tjeneste". Jeg må vente til toget kommer rundt neste sving, før jeg kan prøve å publisere artikkelen på nytt eller sende den e-posten det hastet så voldsomt med.

Irriterende!

Vi er blitt vant til å være på nett nesten uansett hvor vi befinner oss i verden, og uansett om vi befinner oss hjemme, på et hotell, på hytta på fjellet eller på bussen eller toget på vei til jobb. Til og med i luften forventer vi å kunne publisere statusoppdateringer på Facebook: – 25 kroner for kaffe! Jeg husker da vi fikk gratis champagne på flyet!.

Da er det desto mer irriterende når nettet ikke fungerer slik det skal. Det går ikke lang tid mellom hver gang undertegnede mottar pressemeldinger fra mobiloperatører som skryter av at de har "bygget ut", "oppgradert nettet", og hvor uendelig mye raskere og bedre mobilnettene skal ha blitt.

Ikke mulig å ringe på toget

Jeg er ikke i tvil om at nettene er blitt raskere og at kapasiteten har blitt mye bedre enn den var for et par år siden. Men det hjelper meg lite når alt fortsatt går like tregt som det gjorde – eller jeg ikke får gjort jobben min fordi det ikke er dekning på toget eller bussen.

Til daglig pendler jeg med tog mellom Askim og Oslo, og på store deler av strekningen er det kun Edge-dekning – som er så tregt at det er ubrukelig til å utføre selv de enkleste oppgaver på PC-en, mobilen eller nettbrettet. Enkelte steder står det bare "Ingen tjeneste" på skjermen til mobiltelefonen. Jeg får altså ikke en gang ringt.

Noen mener kanskje jeg kan skylde meg selv som bosetter meg langt der ute i periferien, men mobildekningen er faktisk elendig selv der man forventer at den skal være god. Ofte har jeg slitt med å få lagret de siste endringene i artiklene mine i minuttene før toget har ankommet Oslo S. Da er jeg snart midt i Oslo sentrum, og forventer... nei, forresten... forlanger! å ha et kjapt nett som fungerer godt til enhver tid. Jeg er klar over at det er en utfordring å få til god dekning innendørs på et tog som er i bevegelse, men noe må da kunne gjøres?

Har nettet blitt tregere?

I det siste har flere både her i redaksjonen og andre jeg har snakket med diskutert om mobilnettet er blitt tregere og mer ustabilt i det siste. Jeg har også lurt på det samme. Mens vanlig surfing på mobiltelefonen gikk kjapt og greit tidligere, irriterer jeg meg nå stadig oftere over at ting "henger" og at det kan ta en liten evighet å få opp en nettside. Stadig oftere trykker jeg "avbryt" fordi jeg rett og slett ikke gidder å vente mer på at den VG-artikkelen eller den Facebook-siden skal dukke opp på skjermen. Det kan være til og med skje i sofakroken hjemme med 3G på mobilen, og da går det i hvert fall ikke an å skylde på at huset er i bevegelse. Det står fjellstøtt, og ikke har jeg spesielt god isolasjon i veggene heller.

Det har vært en enorm eksplosjon i datatrafikk i mobilnettene de siste årene, på grunn av stadig mer utstrakt bruk av avanserte smarttelefoner og nettbrett som alle genererer veldig mye trafikk i nettene. Når passasjeren i nabosetet sitter og streamer musikk og video over mobilnettet, er det kanskje ikke så rart det går tregt hos meg.

Det jeg lurer på, men ikke vet svaret på, er om utbyggingen av kapasiteten i mobilnettene har klart å holde tritt med den store økningen i datatrafikken. Det virker jo ikke slik. Jo mer nettene bygges ut, jo tregere ser det ut til å gå hos meg. Kanskje ikke alt ved oppgraderingen er like bra?

Jeg er imidlertid optimist. NetCom sendte nylig ut en melding om at de dobler den teoretiske øvre hastigheten i 3G-nettet fra 21 til 42 Mbps, noe som vil gi bedre kapasitet i nettet. Samtidig åpner snart Telenor for 4G, og når myndighetene etter hvert får ut fingeren og får auksjonert ut lisenser til å bruke 800 MHz-båndet vil det også bli mulig å bygge 4G med større rekkevidde enn i dag, slik at du slipper å sitte oppå basestasjonen for å surfe med de høyeste hastighetene.

Denne artikkelen ble skrevet "offline" i Word, som i 1995, fordi jeg ikke kom på nett fra toget...

Jeg er en enkel mann. Alt jeg forlanger er en rask nettforbindelse hjemme, på jobb og på toget. Kan jeg få det?

Opplever du at surfing på mobilen går tregere enn tidligere? Del dine erfaringer i kommentarfeltet.

Her kan du lese flere kommentarartikler

Mer om
annonse