Til hovedinnhold

Ut i naturen - med bredbåndslinje

Historikk

Det har lenge vært mulig å surfe i parken. De mest fanatiske av oss har faktisk i flere år lastet ned e-post i skogen, sendt rapporter fra høyfjellet og lest VG Nett på kafé. Men det har gått evinnelig, irriterende tregt.

Selv etter at Telenor tok i bruk GPRS i februar 2000 kunne hastigheten i beste fall sammenlignes med et forstoppet modem. Den høyeste hastigheten har, med teknologi av tiende klasse, vært på 53,6 Kbps ned og 28,8 Kbps opp. I praksis har den ligget langt lavere.

Det siste året har imidlertid ting blitt mye bedre. Nye mobilnett og ny teknologi som EDGE, 3G og CDMA leverer høyhastighets internett gjennom luften. I denne guiden forklarer vi deg hvordan du utnytter den nye teknologien, og hva du bør være klar over før du begir deg ut på det mobile internett.

Hva trengs?

Hva trengs?
For at du skal kunne surfe på nettet i høy hastighet må du selvfølgelig ha en måte å koble deg opp mot internett.

I det vanlige bredbåndets verden er du som regel koblet opp mot internett via telefonlinjen din. Ved telefonuttaket sitter et eget ADSL-modem og oversetter signalene som kommer gjennom telefonlinjen, slik at datamaskinen din klarer å tyde dem.

I det mobile bredbåndets verden er det mobiltelefonen din som gjør jobben som modem. Signalene sendes frem og tilbake via mobilnettet, og mobiloperatøren din tar seg av selve koblingen opp mot internett.

Du kan velge mellom GPRS, EDGE og 3G når du skal surfe på nett med mobilen. Mens GPRS har en maksimal nedlastingshastighet på 53,6 Kbps, kan du laste ned data i en hastighet på 160-180 Kbps med EDGE. 3G er den raskeste teknologien av de tre, og tilbyr en maksimal hastighet på 384 Kbps.

Operatøren ICE har også bygget et nytt, digitalt mobilnett som opererer på den gamle NMT-450-frekvensen. I dette nettet kan du nå nedlastningshastigheter på 1 Mbps.
Du kan lese mer om ICE i vår test av nettet.

Til neste år kommer Telenor og Netcom sannsynligvis til å begynne byggingen av HSDPA-nett. Men det er foreløpig uklart når nettene vil bli klare til bruk. Du kan lese mer om HSDPA i saken "Telenor tester super-3G".

Du bør være klar over at hastigheten vil variere ut fra dekningsforhold. Jo lavere dekning du har på antennen, jo tregere vil internett gå. De høyeste hastighetene får du altså i friluft, ikke i kjelleren.

I skrivende stund finnes det rundt 25 mobiltelefoner og PDA-er med støtte for UMTS på det norske markedet, og rundt 65 med EDGE-støtte. For å bruke mobilnettet til ICE kreves et eget datamodem som du kobler til datamaskinen

Det kreves ikke at du har en datamaskin for å bruke mobilt bredbånd. Mange nyere mobiltelefoner har innebygget nettleser, for eksempel kommer de fleste Symbian-telefoner med en installert versjon av Opera. Da er det bare å taste inn sideadresser, og hente sidene rett opp på mobilskjermen.

Men ikke alle mobile nettlesere er like flinke til å tilpasse nettsidene til små mobilskjermer. Føler du at du surfer på nettet gjennom et kikkehull når du bruker mobilen, kan det å installere nettlesere Opera Mini være et godt og gratis alternativ.

E-post på mobiltelefonen er heller ikke noe særlig å skryte av. Selv på en Symbian-telefon klarer du kun å vise et par linjer med tekst på hvert skjermbilde. På en vanlig mobiltelefon må du nesten skrible ned notater for å holde den røde tråden i brevene Du leser gjennom.

Skal du ha en skikkelig opplevelse må du altså gå hardere til verks. I praksis betyr det at du må ha med deg en lomme-PC eller, enda bedre, en bærbar datamaskin. Da kan du høste fordelen av stor skjerm, tastatur, mus og alt annet du har vent deg til i tiden din som internettsurfer.

Hvordan kobler jeg til en bærbar?
For at datamaskinen din skal kunne bruke en mobiltelefon som modem må de kobles sammen. Dette kan du gjøre på flere måter.

En datakabel er den raskeste og mest stabile løsningen. En slik kabel følger med i pakken til noen telefoner når du kjøper de. Følger det ikke med noen kabel til mobiltelefonen din, må du kjøpe en separat. En oversikt over kabler finner du i prisguiden vår.

Infrarød er et trådløst alternativ. En stor andel av både telefonene og datamaskinene på markedet har en infrarød port, så er du heldig slipper du å kjøpe ekstra utstyr. Ulempen med å bruke infrarød er at telefon og datamaskin må ligge i rett linje ovenfor hverandre. Hvis det kommer noe mellom dem, eller de forskyver seg, brytes tilkoblingen.

Blåtann er den klart mest praktiske løsningen. Siden denne teknologien baserer seg på radiosignaler, kan du ha telefonen liggende i lommen eller stresskofferten mens Du surfer på nettet. Med andre ord slipper Du å styre med både kabler, stabling og plassering.

En stadig større andel av nye bærbare og håndholdte kommer med innebygget blåtann. Hvis datamaskinen din mangler det, kan du kjøpe et blåtann-adapter som plugges i USB-porten. Priser finner du i prisguiden.

Hva koster det?

Hva koster det?
Alle norske mobiloperatører tilbyr i dag høyhastighets kobling mot internett via 3G og EDGE. Den største forskjellen fra operatør til operatør er hvordan de priser bruken din.
Mange av de mindre operatørene har ingen makspris på bruk av 3G. Er du storbruker av mobilt internett, kan du dermed fort få deg en dyr overraskelse når mobilregningen kommer.

Det brukes i hovedsak to forskjellige prismodeller. Den første gruppen er mobiloperatører som tilbyr mobilsurfing til maksimumspris, slik at du aldri risikerer å betale mer enn du vet du kan klare på én dag. I den andre gruppen har du operatørene som tar seg betalt for hver eneste MB med data du laster ned, uansett hvor mye det måtte bli.

Surf med makspris
Er du Telenor-kunde, betaler du maks 10 kroner per døgn når du surfer på WAP-sider med mobilen. I følge Telenor skal dette holde til å laste ned omtrent 50 WAP-sider. Frem til du har surfet så mye at du kvalifiserer til 10-kronersprisen, må du betale 20 kroner per MB.

Men surfer du derimot på vanlige nettsider, er maksprisen 50 kroner per døgn. Frem til du når denne maksprisen betaler du 20 kr per MB. Surfer du mye på både WAP-sider og vanlige nettsider, kan du ende opp med å betale 60 kroner per døgn for å surfe på mobilen med Telenor-abonnement.

Et annet alternativ til mobilsurfing er å bruke mobiltelefonen som modem til den bærbare PC-en din. Her har Telenor to ulike tilbud. Du kan enten velge å betale den samme maksprisen på 50 kroner per døgn, eller å bestille tjenesten Fri Internett, som gir deg fri surfing i mobilnettet for 549 kroner i måneden.

Netcom har en makspris på 20 kroner per dag, og har i likhet med Telenor en grunnpris på 20 kr per MB. Dermed betaler du aldri for mer enn den første MB-en med datatrafikk du genererer. Du kan også bestille tilleggstjenesten DataMania, om du skal bruke mobilen som modem for den bærbare PC-en din. Prisen på DataMania er maks 25 kroner per dag. Før du når denne grensen, betaler du 20 kroner per MB. I tillegg kommer en månedsavgift på 20 kroner.

Surf uten makspris
De fleste av de mindre operatørene har ingen makspris på bruk av 3G. En slik operatør er Chess. Her betaler du en pris på 14 kroner per MB. Blant andre operatører som ikke har noen prisgrense, finner vi OneCall og Mobyson, med henholdsvis 10,50 og 12 kroner per MB. Videre krever Telmore og Hello begge 9,99 kroner per MB, mens Talkmore-kunder må betale 7,50 kroner per MB. Er du storbruker av mobilt internett, kan du dermed fort få deg en dyr overraskelse når mobilregningen kommer.

Hvis du er kunde hos Tele2, må du betale mindre per MB jo mer du surfer. Er ditt totale dataforbruk mindre enn en halv MB, betaler du hele 19 kroner per MB. Er forbruket på mellom en halv og 20 MB, koster hver MB 14,50 kroner. Genererer du mer enn 20 MB datatrafikk i måneden, betaler du 9,30 kroner per MB.

Surf gratis
Det er likevel ingen av de andre norske operatørene som slår prismodellen til Oslo-operatøren Teletopia. Har du abonnement hos Teletopia, betaler du enkelt og greit ingen ting for å surfe på nett med mobilen. "GPRS er gratis for alle abonnement inntil videre", heter det på Teletopias nettsider.

På nett med kort
De fleste mobiloperatører tar like mye betalt enten du bruker datakort eller mobilen til å gå på 3G. Netcom har imidlertid et eget abonnement for kunder med datakort.

Her kan du velge mellom abonnementstypene Connect og Connect 20. Med Connect har du fri bruk av 3G- og EDGE-tjenester mot at du betaler en fastpris på 499 kroner per måned.

Med Connect 20 får du 20 MB gratis i måneden. Når du har brukt opp de 20 MB-ene, må du betale 5 kroner per MB. I tillegg kommer en månedspris på 125 kroner.

Du trenger ikke være Netcom-kunde for å få deg et datakort til den bærbare datamaskinen din. Det finnes nok av uavhengige datakort å velge mellom, fra blant annet Sony Ericsson, der du setter inn ditt eget SIM-kort. En oversikt over hvilke datakort du kan få kjøpt finner du i prisguiden vår.

Bruker du et uavhengig datakort, må bestille deg et ekstra SIM-kort fra operatøren din, slik at du slipper å bruke SIM-kortet i mobiltelefonen din hver gang du skal på nett med den bærbare PC-en din. Deretter må du betale de samme prisene som du betaler for å surfe på nett med mobiltelefonen.

På nett med mobilt modem
ICE tilbyr to abonnement via USB-modem, henholdsvis Mobilt Bredbånd og Portabelt Bredbånd. Med Mobilt Bredbånd betaler du 399 kroner i måneden. Prisen inkluderer én GB data i løpet av én måned. Går du over denne grensen, må du betale 75 øre per MB.

Portabelt Bredbånd passer til familier eller grupper hvor flere ønsker å surfe på nett samtidig. I denne pakken har USB-modemet også støtte for Wi-Fi, slik at mer enn én PC kan være oppkoblet på en gang. For Portabelt Bredbånd betaler du 449 kroner i måneden, og prisen inkluderer 2 GB dataoverføring hver måned.

Men det kan være verdt å merke seg at ICE krever 995 og 1995 kroner i startavgift for henholdsvis Mobilt Bredbånd og Portabelt Bredbånd.

Hva lønner seg?
Er du storbruker av internett på mobilen, har Netcom det beste tilbudet, med sin makspris på 20 kr per dag. Surfer du lite, vil også Netcoms priser lønne seg. Årsaken er at selv om du bare sjekker forsiden på et par nettaviser om dagen, vil du som regel alikevel generere mer trafikk enn 1 MB, og dermed ikke betale mer enn 20 kroner dagen.

Surfer du med innstikkskort i PC-en eller bruker mobiltelefonen som modem, vil vi anbetale Netcoms Connect-tjeneste. Her kan du surfe så mye du orker for 499 kroner i måneden.

Er jeg innen dekning?
I dag har alle som har mobildekning også EDGE-dekning. Men ikke alle steder i Norge er dekket av 3G-nettet. Ved å ta en titt på dekningskartene til Telenor og Netcom, kan du finne ut om du er innenfor et område med dekning:

Hvilke innstillinger må gjøres?

Hvilke innstillinger må gjøres ?
Det å sette opp mobiltelefonen din er en smal sak. Innstillinger for internett finner du på vårt eget oppsett for WAP. Her finner du også veiledning for hvordan du går frem for å lagre innstillingene på mobilen din.

Det å koble telefonen til datamaskinen kan være en hakket mer utfordrende jobb. Her varierer prosedyren veldig fra merke til merke, og fra telefon til telefon. Som regel følger det med en CD i pakken til telefonen din, der du både finner programvare og bruksanvisning for å koble den til maskinen.

Nokia bruker et program kalt
Nokia PC Suite.

Samsung har utviklet
Easy Studio Internet Access.

Siemens sverger til
Siemens Data Suite.

Sony Ericsson bruker
Mobile Networking Wizard.

(Legg merke til at du som regel må laste ned en versjon av programmet som er spesielt tilpasset for din modell. Dette finner du mer informasjon om på hjemmesidene til produsenten.)

Programmene til produsentene tar deg som regel gjennom alle de nødvendige steg, og skal være relativt enkle å bruke. Til sist kreves av og til en liten omstart av maskinen, før alt er ferdig konfigurert.

Sim, salabim
Når alt er satt opp, vil det hele fungere på samme måte som om datamaskinen din hadde brukt et vanlig modem. Hver gang du prøver å gå på internett vil det sprette opp en boks der du kan koble til. Telefonen ringer opp og lager en forbindelse, og siden er det bare å surfe i vei.

E-post, IRC, MSN og alt du måtte bruke av onlinetjenester skal fungere akkurat som om du satt hjemme.

Oppsummering

Oppsummering
I denne guiden har vi sett på hvordan du kan bruke mobiltelefonen din til å surfe på internett.

Alt du trenger er en mobiltelefon med innebygget nettleser. Men det er en kjensgjerning at det gir en mye bedre brukeropplevelse å surfe med en bærbar datamaskin.

For at du skal komme opp i en respektabel hastighet må du dessuten ha en mobiltelefon med støtte for EDGE eller 3G.

Både Telenor og Netcom har tilbud som innebærer at du betaler en makspris per dag. Men de fleste andre operatører har ingen fastpris, noe som kan bli dyrt hvis du surfer mye.

I dag har hele landet EDGE-dekning, og 3G-dekningen er godt på vei til å bli like god. Men siden hele landet foreløpig ikke har 3G-dekning, bør du sjekke om du er innenfor dekning før du bestiller utstyr.

Når internett først er satt opp på mobiltelefon og datamaskin, trengs ingen ytterligere innstillinger. Det er bare å koble til og surfe i vei. Vel bekomme!

annonse