Til hovedinnhold

Super-3G i 2006

3G begynner nå å bli etablert rundt i Europa, og stadig flere telefoner får derfor støtte for denne teknologien. Utviklingen går imidlertid sin gang, og innebærer at nye og raskere standarder allerede er på vei.

En av disse standardene er HSDPA (High Speed Downlink Packet Access), som av mange bare omtales som Super-3G. Denne standarden har en teoretisk nedlastningshastighet på hele 12 Mbps. Dette er til sammenligning over 30 ganger raskere enn dagens UMTS-hastighet, som gir 384 Kbps på en god dag.

Vellykkede tester
Nortel Networks har allerede testet HSDPA med stor suksess. Testtelefonen, som for øvrig ble levert av LG, befant seg i en bil som kjørte rundt i Frankrike mens forsøket pågikk. Dette må sies å gi langt høyere troverdighet enn å teste nettverket på en telefon som befinner seg i en lab - to meter fra basestasjonen.

Under forsøket greide man å laste ned datafiler med hastigheter på opp til 1,4 Mbps - like raskt som en av de dyrere bredbåndslinjene her til lands.

Europeiske operatører er svært optimistiske til HSDPA, blant annet fordi mange basestasjoner ikke trenger mer enn en programvareoppdatering for å kjøre dette nettverket. Det vil derfor være mulig å bygge ut nettverket på langt kortere tid enn det tok å få UMTS opp og kjøre.

Hot spots allerede neste år
Allerede i 2006 ventes det at man kan ta i bruk HSDPA i Europa. Både O2, Vodafone, Orange og T-Mobile har planer om å lansere nettverket neste år. HSDPA vil imidlertid være begrenset til såkalte hot spots i begynnelsen. Dette betyr at man må befinne seg innenfor spesielle soner for å ta i bruk teknologien.

Flaskehalsen sitter imidlertid ikke bare hos operatørene. Det finnes nemlig ikke telefoner som støtter HSDPA på markedet ennå. Det ventes at de første kommersielle "Super3G-telefonene" først vil bli lansert i siste halvdel av 2006.

(Kilder: ZDNet, 3G)

annonse