Guide

Ti triks for å bli en Spotify-mester

Få mest ut av det populære musikkprogrammet.

Fem tips

CD-plater har for lengst gått av moten, og i dag er det musikkstrømming over nettet som gjelder. Flere og flere strømmetjenester har dukket opp på nettet de siste årene, og på toppen av dem alle rager den svenske satsningen Spotify, som nesten har blitt selve symbolet på vellykket musikkstrømming på nettet.

Vi har samlet ti gode tips for deg som bruker Spotify, slik at du kan finne frem til sangene du er ute etter raskere og få større utbytte av tjenesten. Listen er basert på en lignende liste hos det amerikanske nettstedet Gizmodo.

1: Søk som en proff

Å bare søke på et navn eller en tittel er for amatører. Skikkelige Spotify-brukere benytter seg av operatorer direkte i søkefeltet, for å spisse søkene sine før de engang trykker «Enter».

I tillegg til å skrive de vanlige søkeordene dine kan du nemlig også legge til ord som "artist:", "track" eller "album", for å være sikker på at søkeordet treffer, eller tidsperioder: "year:1980-1985". Hvis du vil være ekstra avansert kan du bruke flere av dem i samme søk ved å legge til «and» eller «or» mellom søkeordene.

2: Lær deg hurtigtastene

Du blir aldri en Spotify-ekspert uten å kunne navigere deg rundt i menyene uten å løfte fingrene fra tastaturet. Her er et par av hurtigtastene vi bruker hele tiden:

  • Lag ny spilleliste: Ctrl - N / Cmd - N
  • Spill av/pause: Mellomrom
  • Neste sang: Ctrl - Høyre / Cmd - Høyre
  • Forrige sang: Ctrl - Venstre / Cmd - Venstre
  • Volum opp: Ctrl - Opp / Cmd - Opp
  • Volum ned: Ctrl - Ned / Cmd - Ned
  • Flytt fokus til søkefelt: Ctrl - L / Cmd - L

For enda flere hurtigtaster kan du se på Spotifys egne liste.

3: Bruk tilleggsprogrammene til noe nyttig

Helt tilbake i 2011 åpnet Spotify opp programvaren sin for tredjeparts-applikasjoner. To år senere er det nok trygt å si at applikasjonene ikke har hatt noen revolusjonerende effekt, men flere av tjenestene er likevel svært nyttige i vår musikalske søken.

En av applikasjonene vi koser oss mest med er TuneWiki. Alt du trenger å gjøre er å trykke på ikonet mens du spiller av en sang, og vips vises teksten til sangen. Teksten følger til og med musikken mens den spilles av, slik at du kan følge med på teksten som skrikes ut fra høyttalerne dine.

Andre gode tjenester er Last:fm som kommer med gode forslag til nye sanger, og Songkick Concerts, som gir deg konsertanbefalinger basert på musikken du hører på.

4: Bruk mapper for å organisere spillelistene dine

Vi har brukt Spotify fra tjenestens spede barndom, da tjenesten fortsatt var forbeholdt svenske betabrukere. I løpet av årene har antallet spillelister hopet seg opp. For å holde orden på de uttalige listene over favorittsanger, temaer og andre kategoriseringer, har vi begynt å benytte oss av mappefunksjonen i Spotify.

Alt du trenger å gjøre er å velge «New Playlist Folder» i toppmenyen (Ctrl-Shift-N eller Cmd-Shift-N), og du kan begynne å dra spillelister over. Du kan så spille av sanger fra hele spillelistemappen, eller trykke deg inn på de individuelle spillelistene.

5: Del sanger på nettsiden din

Hvis du har funnet en sang eller et album du bare elsker, er det en enkel sak å dele det på nettet. Men i stedet for å bare gi vennene dine en lenke de kan trykke på, kan du like gjerne la dem spille av sangen direkte på en nettside.

Prosessen er veldig enkel.

  1. høyreklikke på sangen du vil lenke til, og trykk på «copy Spotify URI».
  2. Gå til Spotifys Play Button-side
  3. Lim inn Spotify URI-en i det første feltet, og du får presentert en embed-kode du kan bruke hvor som helst.

Kjenner du igjen sangen? Ja, da har du sikkert sett på den herlige Bioshock Infinite-traileren du også.

Bli med over på neste side, for fem andre tips »