Til hovedinnhold

Guide: OS på en alternativ måte

Introduksjon

I denne guiden finner du oversikt over operativsystemer som ikke installeres på tradisjonell måte på PC-ens harddisk.

Du kan for eksempel starte og kjøre et OS direkte fra CD-ROM, en minnepinne eller kjøre et nettbasert system i nettleseren. Det er også mulig å kjøre systemet virtuelt.

Det kan være mange grunner til at man ønsker å bruke et OS uten en tradisjonell installasjon. Det kan for eksempel gi tilgang til systemet uansett hvor du befinner deg, uten å ødelegge eller forstyrre det originale systemet som er på plass i utgangspunktet.

Dette kan også være en fin måte å teste ut et OS på, før du eventuelt går til det skritt å installere dette mer permanent på harddisken.

Blant ulempene er at slike OS som regel har langt dårligere ytelse enn tradisjonelle OS, pluss at i en del tilfeller har du begrenset mulighet til å skreddersy systemet, eller at utvalget av programvare er begrenset.

Vi starter vår oversikt med såkalte LiveCDer.

Via CD/DVD

Denne delen av guiden handler om operativsystemer som kan startes opp og kjøres direkte fra en CD/DVD-plate – ofte kalt for "LiveCD". Ingenting installeres på harddisken – ISO-filen brennes på en CD/DVD og PC-en startes opp med denne. Slike LiveCD-er er gjerne basert på en bestemt Linux-distribusjon, og i mange Linux-distribusjoner kan man også velge (under oppstarten) om systemet installeres på harddisken eller kjøres fra CD-en.

Eventuelt kan en LiveCD kjøres via virtuelle programmer som Virtual PC 2007 eller Virtualbox. Da kan man velge å kjøre opp systemet direkte fra ISO-filen, i stedet for å brenne den først på en CD.

Noen av systemene kan også installeres på en minnepinne og startes derfra.

Ubuntu

Som med mange andre Linux-distribusjoner, kan man velge om Ubuntu installeres på harddisken, eller brukes som LiveCD, nemlig teste ut uten å installere. Du skal da velge "Try Ubuntu without any change to yout computer" under oppstarten.

Selve systemet finner du på ubuntu.com.

Knoppix

Knoppix er basert på Debian. Den inkluderer programmer som Openoffice.org, Abiword, GIMP, Konqueror, Mozilla, Apache, PHP, MySQL og mange flere programmer som er basert på åpen kildekode.

Les mer om systemet på knoppix.net, eller last ned en ISO-filen fra knopper.net.

Linux Mint

Linux Mint er opprinnelig en variant av Ubuntu med integrert mediakodekser, men er etter hvert blitt en brukervennlig Linux-distribusjon.

Les mer på linuxmint.com.

Puppy Linux

Puppy Linux er en liten og brukervennlig LiveCD som ikke er basert på noen andre Linux-distribusjoner. Krever lite minne og inkluderer programmer som Seamonkey, Abiword, Gnumeric og Gxine/xine.

Les mer på puppylinux.org.

Damn Small Linux

Damn Small Linux er en av verdens minst Linux-distribusjoner med størrelse på 50 MB, og krever kun 128 MB minne. Den kan startes opp fra en minnepinne, i tillegg til LiveCD.

Les mer på damnsmalllinux.org.

Slax

Slax er en liten Linux-distribusjon basert på Slackware. Den kan startes opp fra en minnepinne. Les mer på slax.org.

Flere alternativer

På nettsiden livecdlist.com finner du en oversikt over flere LiveCD-er.

Via nettleser

Her finner du operativsystemer som du kan få tilgang til uansett hvor du befinner deg, såkalte webOS. Slike systemer kjøres i nettleseren, og bruker gjerne teknologier som Flash, Java eller Ajax.

Det finnes allerede ganske mange slike webOS, og vi presenterer her kun et lite utvalg.

Icloud

Icloud er en tjeneste som gir brukere et arbeidsmiljø på nettet, dvs en form for "Cloud Computing". Tjenesten inkluderer gratis nettlagring (3 GB), flere gratis programmer, et virtuelt skrivebordsmiljø og en mulighet til å ta sikkerhetskopi av filer.

Du starter tjenesten ved å logge deg inn via nettleseren. Icloud støtter i skrivende stund kun Internet Explorer, mens Firefox-versjonen er på et tidlig stadium (alfa) i utviklingen, og kan derfor oppleves noe ustabil og mangler en rekke funksjoner.

Icloud finner du på icloud.com.

EyeOS

Ajax-basert operativsystem som er basert på åpen kildekode lisensiert under "GNU General Public"-lisens.

EyeOS er et program som lastes ned og installerer en webserver (Apache) og PHP-system. Alt som kreves for å kjøre systemet er en nettleser.

Systemet kan lastes ned fra eyeos.org/downloads, eller du kan se en demonstrasjon på youtube.com. En norsk språkpakke er også tilgjengelig.

Les mer på eyeos.org.

Glide

Glide er et gratis reklamefritt webbasert operativsystem med samling av nettbaserte applikasjoner, og 30 GB gratis lagringsplass på nettet. Les mer på glidedigital.com.

Flere alternativer

Wikipedia.org finner du et større utvalg av forskjellige webOS, og på denne siden finner du mer generell informasjon om webOS.

Via minnepinne

Det finnes flere muligheter her – vi beskriver et alternativ som er ganske brukervennlig.

Universal USB Installer

Universal USB Installer er et program som kan brukes til å installere en Linux-distrinusjon på en minnepinne. Programmet kan lastes ned fra pendrivelinux.com (Universal-USB-Installer.exe).

Når du kjører programmet får du opp et vindu hvor du må spesifisere flere ting før du kan installere:

  • Velg Linux-distribusjonen du ønsker å installere.
  • ISO-filen (som tilhører den distribusjonen du har valgt) skal dukke opp automatisk i vinduet, men da må du allerede ha lastet ned filen.
  • Plassering av minnepinnen i PC-en din. Bruk eksempelvis Windows Utforsker for å finne hvilken stasjonsbokstav som er riktig.

Nå kan du trykke på Create-knappen, og installasjonen settes i gang. Datamaskinen skal nå kunne startes opp fra minnepinnen, men for å få til en oppstart fra denne må du nok enten få opp en oppstartmeny (dette er gjerne hurtigtasten F12 ved oppstart av PC-en), eller foreta endringer i oppstartprosedyren i BIOS. Programmet støtter ganske mange Linux-distribusjoner – på denne siden finner du en liste over distribusjoner som støttes.

Mandrive Flash 2010

Dette alternativet er en 6 GB minnepinne med Mandriva Linux-distribusjon ferdig installert. Minnepinnen koster 49,95 euro. Les mer på mandriva.com/flash.

Andre guider

Les også følgende guider:

Les også
Ny "cloud-PC" lansert
Les også
Windows og Linux på samme partisjon
Les også
Dualboot
Les også
Guide: Virtualisering
annonse