Til hovedinnhold
GuideNettlesertillegg

Disse nettlesertilleggene anbefaler vi

Her er oversikten over utvidelsene du trenger til Firefox, Internet Explorer, Opera og Chrome.

Introduksjon

Samme om du bruker Google Chrome, Internet Explorer eller Firefox – i dag har alle de store konkurrentene på nettlesermarkedet støtte for tillegg. De konkurrerer hardt om å levere den beste opplevelsen "rett ut av boksen", men fokuset på støtte og implementering av tredjepartsprogrammer har blitt stadig viktigere.

I begynnelsen var det Firefox som var nettleseren med desidert størst utvalg av slike tredjepartstillegg, addons, men i dag har flere av konkurrentene begynt å ta innpå. For deg som aldri har lastet ned et tillegg før, kan vi berolige deg med å si at det en svært lett affære. Det tar bare øyeblikk fra du finner en addon du liker, til den er installert og klar for bruk.

I dag er det nesten bare fantasien som setter grenser for hvilke funksjoner slike tilleggsprogrammer kan ha. I begynnelsen var det gjerne klokker, kalendere, kalkulatorer og ordbøker som var populære, men i dag har funksjonene blitt langt mer avanserte.

Ikke overbelast nettleseren

Det kan være lurt å ikke installere for mange utvidelser, fordi dette kan medføre tregere nettleser. Du bør i hvert fall ikke installere noe du faktisk ikke bruker. Installer gjerne flere utvidelser for å teste ut, men du kan på en enkel måte avinstallere de du finner ut ikke er av interesse.

Guiden har oversikt over tilleggsprogrammer for følgende nettlesere:

I tillegg gir vi innføring i såkalte Userscript.

Denne saken har blitt publisert på Teknofil og Hardware tidligere

Firefox

I Firefox går nettlesertilleggene under betegnelsen utvidelser, og kan installeres via menyvalget Verktøy, Utvidelser.

Du vil da få opp et vindu som gir oversikten over alle utvidelser du har, og du kan eventuelt slette de du ikke lenger vil ha.

Dersom du vil søke etter nye utvidelser kan du trykke på lenken Hent utvidelser, eller du kan besøke nettsiden addons.mozilla.org.

Legg til en utvidelse

Når du har funnet en utvidelse, kan du installere den via lenken Add to Firefox. I vinduet som dukker da opp velger du Installer nå. Du må starte Firefox på nytt for å fullføre installasjonen.

Fjern en utvidelse

Du kan på en enkel måte fjerne et tillegg via Verktøy, Utvidelser dersom du ikke liker det. Bare husk å restarte Firefox for å fullføre slettingen.

Utvidelser for Firefox

Det finnes hundrevis av utvidelser til Firefox, og det er ikke alltid lett å vite hvilke som er gode, og hvilke som er overflødige. Under finner du noen av våre favoritter:

  • Visual Hashing
    Det kan ofte være vanskelig å skrive inn passord, spesielt hvis du har mange kompliserte tegn som du ikke kan se bak de hemmelighetsfulle passordprikkene. Likevel ville det ikke vært like sikkert hvis man alltid så passordene mens man skrev de, da forbipasserende raskt kunne snappet opp passordet ditt. Visual Hashing har kommet på en finurlig måte å løse problemet på, ved å presentere et firedelt fargespekter hver gang du skriver inn et passord. Fargene er alltid like når passordet ditt er fylt ut, og hvis du husker hvilke farger som dukker opp nå skriver et passord, vil du enkelt kunne se om du har skrevet feil et sted.
    Du finner Visual Hashing på addonsidene til Firefox
    I
  • Text Complete
    En autofullførfunksjon som gjør at skjemaer på nettsider blir automatisk fyllt ut med informasjon du selv spesifiserer.
    Last ned Text Complete på addonsidene til Firefox.
  • Customizegoogle
    Customizegoogle er en utvidelse for Firefox som kan forbedre Google-søk og andre tjenester til søkegiganten. Programmet har ganske mange muligheter, og kan konfigureres akkurat slik brukeren selv ønsker.
    Du kan blant annet slå på Google Suggest, fjerne betalte lenker, filtrere spamsider fra resultatet og se på nettsider i Wayback Machine. Les mer på nettsiden customizegoogle.com.
  • Noscript
    Denne utvidelsen gir Firefox ekstra beskyttelse mot skadelige programmer og nettsider. Det er brukeren som kontrollerer hva som skal få lov å kjøre når vedkommende surfer på nettet.
    Les mer på addons.mozilla.org.
  • FireFTP
    Brukervennlig FTP-klient med avanserte muligheter som mappesammenligning, synkronisering, og SSL-kryptering. Klikk på Create an account for å legge til en ny FTP-server, og med Manage Account kan du foreta innstillinger.
    Les mer på addons.mozilla.org.
  • PrefBar
    Installerer en ekstra verktøylinje med flere innstillingsmuligheter for Firefox. Du kan blant annet slå av Javascript og Flash, og legge til flere knapper.
    Les mer på prefbar.mozdev.org.
  • Mouse Gestures
    Du kan utføre ulike handlinger ved å bevege musen på en spesiell måte. Hensikten er at du skal ikke behøver å klikke på en knapp eller røre tastaturet.
    Les mer på optimoz.mozdev.org/gestures.
  • Prisguiden
    Denne utvidelsen gir Firefox-brukere enklere tilgang til Hardware.no sin prisguide.
    Les mer på mycroft.mozdev.org.
  • Sothink Web Video Downloader
    Dette er en utvidelse som gjør det enklere å laste ned videoer (med endelsen .flv) fra nettsteder som Youtube.
    Les mer på web-video-downloader.com.
  • Tab Preview
    Gir forhåndsvisning av en nettside når du holder musen over en fane.
    Les mer på mielczarek.org.
  • Speed Dial
    Denne utvidelsen gjør at et nyåpnet Firefox-vindu vil ha oversikt over dine favorittnettsider. Den kan konfigureres på ulike måter, blant annet kan nyåpnet fane vise dine favoritter også. Les mer på addons.mozilla.org.
  • TweakMDB – IMDB Enhancer
    Dette er den perfekte utvidelsen for filmelskere. Internet Movie Database er som mange vet en av de beste nettstedene med informasjon om film. Denne utvidelsen gir nettstedet mange tilleggsfunksjoner. Les mer på addons.mozilla.org.

Samlinger

Her finner du samlinger av utvidelser i ulike kategorier:

Du finner flere utvidelser på nettsiden addons.mozilla.org

Internet Explorer

Tilleggsprogrammer kan legges til via menyvalget Verktøy, Administrer tillegg

Du vil da få opp et nytt vindu med mulighet til å administrere tilleggsprogrammene. Nye tillegg kan hentes fra lenken Søk etter verktøylinjer og utvidelser, en lenke som sender deg til nettsiden ieaddons.com.

Legg til et program

Når du har funnet et tilleggsprogram du liker kan du klikke på lenken Legg til Internet Explorer. Da vil du som regel få opp et vindu med muligheten til å installere det aktuelle programmet, eller du får videre instrukser for hvordan installasjonen skal foregå.

Slett eller slå av et program

Du kan slå av programmene via menyvalget Verktøy, Administrer tillegg, høyreklikke på et vedlegg og velge deaktiver fra menyen. Dersom du ikke finner et aktuelt tillegg, kan du sjekke under Typer av tilegg og eventuelt velge å vise Alle tillegg som er et alternativ i venstre marg.

Enkelte programmer lar seg ikke lett fjerne på denne måten. Et alternativ er da å fjerne et program via Legg til / fjern programmer i Kontrollpanel.

Enkelte tilleggsprogrammer

Dette er bare noen få eksempler – du finner flere slike programmer på denne nettsiden.

  • Chrome Frame
    Lar deg rendre nettsider som om du hadde brukt Chrome. Dette kan være nyttig på enkelt sider, som er spesiallaget for Chrome, men som IE sliter med å vise.
    Les mer på Google Chrome Frame.
  • Google verktøylinje
    Verktøylinje med blant annet avansert søkefunksjon, phishingfilter og blokkering av sprettoppvinduer.
    Les mer på toolbar.google.com.
  • Roboform
    Mulighet for automatisk utfylling av skjemaer på nettet.
    Les mer på roboform.com.

Opera

Widgets

Før vi tar for oss utvidelsene, kan vi fortelle at Opera også har en annen form for tillegg, nemlig "Widgets" – miniatyrprogrammer som kjører på skrivebordet sammen med Opera.

Et widget-program kan dras og plasseres akkurat hvor du vil i skjermbildet, uavhengig av hva du ellers driver med. Likevel er ikke disse programmene helt uavhengige av Opera, fordi de lukkes dersom du lukker Opera.

Du kan legge til widgets via menyvalget Widgets, Legg til widgets. Du blir da videresendt til Operas nettside med oversikt over ulike widgets.

Dersom du finner et widget-program du liker, trykker du på Launch, og du vil få opp et vindu som spør deg om du ønsker å beholde den aktuelle widgeten. Trykk på Ja dersom du ønsker å installere.

Hvert widget-program har en egen innstillingsmulighet som gjør at du kan plassere programvinduet på ulike stedet i skjermbildet, og kan eventuelt lukke vinduet. Du finner disse i widgetens kontekstmeny som du får opp ved å høyreklikke på selve widget-vinduet.

Via menyvalget Widgets, Håndter widgets finner du oversikten over alle widget-programmene du har installert. Her kan du eventuelt velge å slette de du ikke ønsker å bruke mer.

Les mer om widgets på widgets.opera.com.

  • Del.icio.us bookmarks
    Legg dine favoritter ut på nettet slik at de blir tilgjengelige uansett hvor du befinner deg – les mer.
  • Google verktøylinje
    Med avansert søkemulighet og en rekke andre muligheter – les mer.
  • Valutakalkulator
    Et kjekt program for de som reiser en del eller handler mye på nettet – les mer.
  • Trafikanten
    Trafikantens sanntidsdata for Oslo – les mer.

Utvidelser

Opera-utvidelsene finner du på addons.labs.opera.com. Under finner du et lite utvalg av utvidelser vi liker:

  • Fastesttube
    Last ned en Youtube-video med ett klikk. Fastesttube finner du på opera.com
  • Opera Configurator
    Konfigurer Opera-nettleseren via ett klikk. Dette er et alternativ til opera:config. Last ned fra opera.com.
  • Mini Wikipedia
    Et lite leksikon med sprettoppmulighet som gir enkel forklaring på ord du finner på en nettside. Last ned fra opera.com

Chrome

Som vi nevnte på introduksjonssiden var Firefox tilleggskongen en gang i tiden, men i det siste har de måttet tåle hard konkurranse fra Google Chrome. Googles nettleser gjør det til en enkel sak å laste ned tilleggsprogrammer, og krever ikke engang omstart av programmet for å installere dem.

Utvidelsene kan legges til nettleseren via verktøyikonet øverst til høyre, og velge Utvidelser fra menyen.

Du vil da få opp en ny side med en lenke til galleriet for utvidelser, og en mulighet til å installere utvidelsene enkeltvis.

Dersom du ønsker å foreta endringer i utvidelsene, kan du gå tilbake til oversikten via verktøyikonet og Utvidelser, og her får muligheten til å deaktivere eller avinstallere utvidelsene enkeltvis. Har du ikke installert noen utvidelser vil oversiktsiden over disse være tom.

I tillegg kan du også legge inn tilleggsprogrammer ved å åpne opp en ny fane og trykke på "Chrome Web Store", som tar deg direkte til tilleggsgalleriet.

Under finner du et utvalg av gode utvidelser:

  • Screen Capture
    I vår jobb tar vi ofte skjermdumper av ulike nettsider, noe som i seg selv er en enkel sak. Det blir imidlertid vanskeligere når vi vil ta skjermbilder av hele nettsiden, og ikke bare den vi ser på skjermen. Der kommer Screen Capture inn, som lar deg ta skjermbilde av enten nettsiden slik du ser den, enkelte elementer på siden, eller hele sulamitten. Når bildet er lagret kan du også gjøre enkle justeringer som å legge på tåkefelt, røde ringer eller tekst.
    Last ned Screen Capture fra Googles tilleggsgalleri
  • Typing Test – Key Hero
    Har du lurt på hvor rask du er til å skrive? Prøv deg på dette skrivetillegget, som lar deg se både grafer og statistikk på hvor raskt du skriver, og sammenlign deg med andre skribenter verden over.
    Last ned Typing Test – Key Hero fra Googles tilleggsgalleri.
  • Facebook Notifications
    Hvis du allerede har innsett at du er avhengig av Facebook, er det kanskje like greit å gjøre besøkene dine så effektive som mulige. Med dette tillegget får du opp et lite Facebook-ikon ved siden av søkefeltet i Chrome, som viser nye varslinger på Facebook, slik at du slipper å sose innom nettstedet drøssevis av ganger i løpet av dagen, uten å egentlig gjøre noe.
    Last ned Facebook Notifications fra Googles tilleggsgalleri.
  • Stay Focused
    Som et direkte mottangrep på forrige tilleggsforslag, kan du laste ned Stay Focused. Dette tillegget er laget for å kutte ned på tidsfordriv og sosing på nettet, slik at du kan fokusere på det du egentlig skal gjøre. Du kan stille den inn til å blokkere dine favorittsider mens du jobber, slik at du faktisk holder deg til sidene du trenger for å gjøre jobben, og ikke noe annet. En skikkelig må-ha-app for enhver selvdiagnosert prokrastineringsekspert.
    Last ned Stay Focused fra Googles tilleggsgalleri.
  • Clickable Links
    Hvor irriterende er det vel ikke når du ser en url i en tekst på nettet, som du ikke kan trykke på. Clickable Links gjør alle nettadresser klikkbare, slik at du slipper å markere, kopiere og lime inn tekst hver gang du ser en spennende lenke.
    Last ned Clickable Links fra Googles tilleggsgalleri.
  • Chrome Toolbox
    Dette er en utvidelse som gir rask tilgang til innstillinger i nettleseren. Utvidelsen gir tilgang til følgende muligheter. Funksjoner som er merket med en stjerne(*) støttes ikke av Chrome for Mac og Linux: Chrome Toolbox kan lastes ned fra Googles tilleggsgalleri. Det vil dukke opp et ikon ved siden av verktøyikonet i Chrome etter at tillegget er installert, hvor du raskt kan stille den inn slik du vil.
  • Toolbar/Tab: gir blant annet mulighet for forstørrelsesglass for bilder, og mulighet til å definere bilde som et skrivebordsbilde(*) i Windows. Her er det også mulig å dra en video ut av en nettside og i et eget vindu(*). Her er det også mulighet for justering av faner, blant annet kan man konfigurere at en fane lukkes ved å dobbeltklikke på fanen(*). Form Data: Gjør det mulig å lagre informasjon som du har skrevet i et nettsideskjema, det vil si før du eventuelt sender den. Quick Launch: Her kan du definere hurtigtaster(*) for nettsider fra dine bokmerker. Shortcuts and Menu: Her får du en oversikt over, og mulighet til å konfigurere hurtigtaster(*) og menyer i Chrome. Other Extensions: Gir tilgang til flere Chrome-utvidelser.
  • IE Tab
    Viser nettsider slik de vises i Internet Explorer. Vær obs på at denne kun fungerer på Windows, og ikke Mac og Linux. Last ned fra Googles tilleggsgalleri.
  • Cooliris
    Kan brukes til visning av bilder og videoer. Last ned fra chrome.google.com.
  • RSS Subscription Extension
    Automatisk gjenkjenning av RSS-feeds på en nettside, og du kan få forhåndsvisning av feedene, dersom du ønsker det. Last ned fra Googles tilleggsgalleri.

Du finner flere utvidelser på chrome.google.com/extensions.

Safari

Safari er en nettleser fra Apple, og den siste stabile versjon finner du på apple.com/safari. Safari-utvidelser finner du på extensions.apple.com, og utvidelsene installeres via verktøyikonet øverst til høyre og Galleri for Safari-tillegg.

Nettsiden for Safari-utvidelser er organisert på en litt annen måte enn for en del andre nettlesere. Hver utvidelse har ikke egen Apple-nettside, men er tilgjengelige via én side (extensions.apple.com). Utvidelsene er delt opp i kategorier, så det er lett å finne frem. En utvidelse installeres via en "Install Now"-knapp som står under hver utvidelse, det vil si på denne måten:

Utvidelsene blir automatisk lastet ned, installert og aktivert. Du vil som regel ikke trenge å restarte nettlesere etter installering av en utvidelse, men noen ganger er dette nødvendig.

Konfigurasjon (inkludert eventuell avinstallering) av utvidelser finner du via verktøyikonet øverst til høyre, og "Valg, Tillegg".

Som tidligere nevnt er alle utvidelsene lagt på én side, men dette er noen interessante:

  • Cloudy: Værmelding
  • Better Facebook: For de som bruker Facebook.
  • Delicious Safari: Mulighet til å lagre bokmerker på nettet.
  • Twitter for Safari: For de som bruker Twitter.
  • Like.fm: Mulighet til å organisere spillelister.
  • Translate: Knyttter Safari til Google Translate.
  • Customsearch: Sender merket tekst til søkemotor.

Andre utvidelser

Det finnes også utvidelser som ikke distribueres via Apple sine nettsider. Dette er noen av slike tilleggsprogrammer:

Userscript

Userscript er et lite script, som regel Javascript-kode, som har som oppgave å gi en nettleser en ekstra funksjonalitet, endre utseende, eller på en annen måte bidra til å utvide nettleserens opprinnelige tilstand/funksjon.

Ikke alle nettlesere støtter i utgangspunktet Userscript, og de eneste nettleserne som har innebygd støtte er Google Chrome og Opera.

Firefox

Firefox trenger en utvidelse for at userscripts skal fungere. Du kan enten velge Greasemonkey, en utvidelse som har vært med Firefox siden tidenes morgen, eller et nyere tillegg kalt Scriptish. Begge fungerer godt, og det er kun en smakssak hva du velger. Selve utvidelsene gjør ingen verdens ting, det er først når du legger til et Userscript moroa kan begynne.

Internet Explorer

Dersom du bruker Internet Explorer kan du bruke et program som Trixie for bruke Userscripts.

Opera

Opera 11.x har som tidligere nevnt innebygd støtte for Userscript, og du trenger ikke å installere noen tilleggsprogrammer for å få det til å fungere.

Google Chrome

Chrome har som tidligere nevnt innebygd støtte for Userscript, og du trenger ikke å installere noen tilleggsprogrammer for å få det til å fungere.

Safari

Greasemonkey-scripter kan kjøres på Safari, her er oppskriften.

  1. Last ned og installer SIMBL.
  2. Avslutt Safari.
  3. Last ned og installer Greasekit. Legg filen Greasekit.bundle i følgende mappe ~/Library/Application Support/SIMBL/Plugins. Du må opprette SIMBL/Plugins/-mappen, dersom ikke denne eksisterer fra før.
  4. Når du kjører opp Safari skal Greasekit nå dukke opp i verktøylinjemenyen, og funksjonen er klar for bruk.

Scripter

Scriptene finner du på nettstedet userscripts.org. Du kan sortere scriptene ved å klikke på kolonneoverskriftene "Name", "Rating", "Posts", "Fans", "Installs" eller "Last updated".

Dette er bare noen få eksempler på Userscript:

annonse