Til hovedinnhold

Guide: Essensielle programmer til Mac

Innledning

Enten du har brukt Mac en stund, er helt fersk, eller tenker på å skaffe deg en, så er disse verktøyene og programmene hendige og gjør arbeidsflyten betraktelig enklere. Det er også fint å være oppmerksom på alternativene til Apples medfølgende programmer.

De fleste programmene er gratis, freeware eller open-source, men vi har også valgt å ta med et par som koster penger - rett og slett fordi de er verdt det de koster.

Leter du gjennom de forskjellige sidene i denne guiden og tar en titt, ja kanskje du til og med prøver noen av programmene - da er vi ganske sikre på at du får et et par positive overraskelser.

Et av de mest brukte argumentene mot å gå over til Mac er mangel på programmer. Leter du rundt på nettet etter en spesiell applikasjon til et spesielt formål vil du antakeligvis finne ut at det ikke er mye hold i dette ryktet. Det finnes såklart flere programmer til Windows-plattformen, men som kjent er ikke kvantitet ensbetydende med kvalitet.

God lesning, og kom gjerne med tips og forslag i forumtråden som følger artikkelen.

Husk at du kan lese alle de siste Mac-nyhetene på Hardware.no/mac.

E-post/Internett

Camino: enkelt, ryddig og elegant.

Apple leverer nettleseren Safari og mail-programmet Mail som standard i OS X. Gode og enkle programmer - litt for enkle mener noen.


Nettlesere

Firefox

kjenner jo de fleste til fra før av, er stort sett likt på både PC og Mac. Det positive med Firefox er at den klarer mange av de "vanskelige" nettsidene - som egentlig bare er laget for PC.

»

Last ned Firefox her

(gratis)

Flock er fin for blogge-, bilde- og rss-generasjonen. Kalles den sosiale nettleser, har integrering mot Flickr, de fleste Bloggetjenestene og en god RSS-leser.
» Last ned Flock her (gratis)

Camino er mange Mac-eres favorittnettleser, den er lett og enkel, dessuten visuelt bra laget. Det negative er mangel på RSS-leser. Mange bruker allikevel enkeltstående RSS-leser for å kunne bruke Camino.
» Last ned Camino her (gratis)

Opera er "den norske nettleseren". Foretrukket av mange på både Windows og Mac. Har meget mange forskjellige funksjoner og valg, god på særtilpasning. RSS-leser - alltid et pluss.
» Last ned Opera her (gratis)

E-post-klienter

Thunderbird

er Mozillas klient, den er stabil og har de fleste funksjonene du trenger. Den takler også store mengder e-post og vedlegg. Versjon 2.0 er akkurat sluppet.

»

Last ned Thunderbird her

(gratis)

Correo er en ny klient basert på nevnte Thunderbird, men mener også at de passer bedre til Mac. Den skal rett og slett være penere og enklere å bruke.
» Last ned Correo her (gratis)

Verktøy

AppZapper - the uninstaller Apple forgot?

Det er noen Mac-myter som nok ikke stemmer helt, blant annet at når du skal slette programmer på Mac, så er det bare slenge hele mappa i søppelkasssen. Her er diverse nytteprogrammer som du kanskje ikke visste du trengte.

AppZapper er det første undertegnede installerer når Mac OS X blir installert på nytt. AppDelete gjør det samme som AppZapper - forskjellen er at AppDelete er gratis, men mangler det fine utseendet. Det begge programmene gjør er å fjerne konfigureringsfiler, innstillinger og diverse rusk som programmer du installerer og bruker legger igjen.
» Last ned AppDelete her (gratis)
» Kjøp og last ned AppZapper her ($12,95 - NOK ca. 70,-)

Pssst er et lite program som lar deg stille oppstartslyden på Mac-en din. Du kan skru lyden opp, ned eller helt av - det er sikkert ikke alltid det passer like bra med oppstartslyden.
» Last ned Psst her (gratis)

coconutBattery er et hendig program for å sjekke helsen på batteriet ditt. Det er flere Mac-brukere som har hatt problemer med batteriet på de bærbare maskinene den siste tiden. Undertegnede byttet batteriet på sin maskin for kort tid siden med grunnlag i at batteriet hadde vært brukt i 8 måneder og var allerede nede på 50%. Sjekk statusen på ditt batteri.
» Last ned coconutBattery her (gratis)

Quicksilver er et av de mest brukte gratisprogrammene på Mac-plattformen. Det er en såkalt 'Launcher' som lar deg styre, finne frem og åpne programmer og filer ved hjelpe av enkle kommandoer. Venner du deg til å bruke et slikt program vil mange ting gå mye fortere fra nå av.
» Last ned Quicksilver her (gratis)

iStat pro er en widget som holder oversikten over temperatur, lagringsplass, oppetid, nettverk, batteri, oppetid og prosesser. Anbefales!
» Last ned iStat pro her (gratis)

Brenning / Medieavspilling

Så enkelt kan det gjøres. Disco brenneverktøy.

Brenneverktøy

Innebygd i Mac OS X er det et eget brenneprogram, eller det vil si; det ligger integrert i "Finder". Det funker fint, men er veldig begrenset.

Disco

byr på litt flere muligheter. Det kuleste med programmet er riktignok at det ryker mens du brenner, det kjipe er at det koster penger.

»

Kjøp og last ned Disco her

($29,95 - NOK ca. 170,-)

Synes du ikke 170 kroner er penger å kaste bort på røyk og fint utseende får du Burn helt gratis. Og det fungerer helt fint og byr på det samme som Disco.
» Last ned Burn her (gratis)

Toast er programmet for deg som brenner mye plater av diverse slag og som er avhengig av de mulighetene du kan få. Laget av Roxio og er i versjon 8 - et meget solid program.
» Kjøp og last ned Toast her ($79,95 - NOK ca. 470,-)

Medieavspilling

Perian

er en komponent til Quicktime som lar deg spille av flere typer videoformat, anbefales for alle.

»

Last ned Perian her

(gratis)

De fleste er sikkert kjent med VLC fra før av. Dette er avspilleren for alle de filene du ikke får åpnet i noe annet program. Mange bruker også dette som hovedavspiller, spesielt for videofiler.
» Last ned VLC her (gratis)

Flip 4 Mac er et meget hendig verktøy, spesielt ettersom det er mange i denne verden som fortsatt bare forholder seg til Windows-formater. Flip 4 Mac gir Quicktime WMV-støtte og har nettleser-plugin, noe som gjør det enklere på nettradioer, nett-tv og diverse Windows-videofiler.
» Last ned Flip 4 Mac her (gratis, men kan oppgraderes til Pro)

Diverse

SuperDuper backup?

Her kommer en liste over diverse programmer som sikkert mange av dere vil ha bruk for.

OpenOffice fungerer også på Mac. Et fullgodt alternativ til Microsofts pakke. Også er det helt gratis.
» Last ned OpenOffice her (gratis)

Messenger finnes også på Mac, riktignok ikke i et like utviklet format som på PC. Det finnes mang en konspirasjonsteori rundt sabotasje fra Windows - for nå; denne versjonen av Messenger fungerer helt fint og er nok det naturlige valget. Gir deg det du trenger.
» Last ned Microsoft Messenger her (gratis)

Vil du ha flere funksjoner og et godt alternativ til Microsofts Messenger, er Adium valget de fleste går for. Flust av valg, innstillinger, utseendeendringer etc.
» Last ned Adium her (gratis)

I tillegg til "Fontbok" i OS X kan det være en god idé å skaffe seg et program som håndterer fontene dine, spesielt hvis du har mange. Linotype har gitt ut et svært godt alternativ helt gratis, Font Explorer X. Det har noen bugs, men alt i alt et godt program. Spesielt ettersom det ikke finnes et klart og godt alternativ blant de som koster penger heller.
» Last ned Font Explorer X her (gratis)

Carbon Copy Cloner hjelper deg med Backup. Gir deg mange valg, er trygt og enkelt - lar deg boote opp fra ekstern harddisk.
» Last ned Carbon Copy Cloner her (gratis)

Alternativet til overnevnte er SuperDuper. Backup gjort veldig enkelt. Mange valg, sett opp jevnlig backup, gjenoppretting mm.
» Kjøp og last ned SuperDuper (NOK ca 175,-)

Transmit er på mange måter fullkomment. Et FTP-program som er utrolig enkelt å bruke, samtidig som du absolutt får følelsen av at det er profesjonelt. Har alt du måtte trenge.
» Kjøp og last ned Transmit her ($29,95 - NOK ca. 170,-)

Et gratisalternativ til Transmit er Fetch. Det er ikke like elegant, men fungerer svært godt og har det meste en gjennomsnittlig ftp-bruker måtte trenge.
» Last ned Fetch her (gratis)

Dine egne tips?

Har du noen andre favorittprogrammer til Mac eller andre erfaringer og tips du vil dele med andre? Ikke nøl med å ta i bruk forumtråden nedenfor.

annonse