Til hovedinnhold

Din guide til minnekort

De aller fleste av oss har en eller annen befatning med digitale lagringsmedier. Mange har for eksempel en USB minnepinne eller to, en praktisk sak for sporadisk lagring og dataflytting. Men det er enda flere som bruker minnekort i en eller annen form - vi finner de i kameraer, mobiltelefoner, MP3-spillere, håndholdte spillkonsoller og GPSen i bilen. Ja, sågar Blu-ray-spilleren og Wii-en i stua bruker minnekort for ekstra lagringsplass.

Men i motsetning til en minnepinne kommer minnekortene i flere forskjellige standarder. Joda, en USB minnepinne kan ha forskjellige størrelser, hastigheter og kapasiteter, men det er i det minste en universiell standard. Du kan bruke en hvilken som helst minnepinne i en USB-port og vite at den virker. Men kjøper du feil type minnekort til kameraet ditt vil det kanskje ikke virke, om det i det hele tatt passer.

I denne lille guiden skal vi se på de vanligste typene minnekort, og avslutte med noen kjøpetips.

Compact Flash

Eller kort og greit CF, kan betegnes som den spreke bestefaren blant minnekortene. Det kom på markedet så tidlig som 1994, og var lenge den mest utbredte standarden for digitalkameraer.

CF-kort er solide, har høy kapasitet og rask overføringshastighet, noe som gjør at de fremdeles blir brukt i dyrere digitale speilreflekskameraer. Men de er relativt store etter dagens standarder, så for lommekameraer har vi langt mindre kort.

Compact Flash har to typestandarder, Type I og Type II, der den eneste forskjellen er tykkelsen (henholdsvis 3,3 og 5 mm). Kort av den tykkere Type II var hovedsaklig små harddisker (Microdrive), men disse brukes knapt i dag, ettersom du nå får høyere kapasiteter med vanlig minnekortteknologi.

CF er altså i dag hovedsaklig for proffer og entusiaster, og en litt viktig sak er skrivehastighet. Ikke minst for produsentene, som da kan gi kortene kule betegnelser som Premium, Ultra, Extreme og Elite. Hastigheten kan oppgis i antall MB i sekundet, eller i "x", der 1x tilsvarer hastigheten for å lese en (audio) CD, altså 150 kilobyte i sekundet. 20x er da 3 MB/s, 100x er 15 MB/s og så videre...

En ting som er verd å merke seg er at oppgitt hastighet er en gråsone som ikke nødvendigvis er minimum hastighet - det kan også bety maksimum hastighet. Dessuten oppgis ofte skrivehastigheten uten lesehastigheten, som ikke trenger være den samme.

Er høy hastighet svært viktig for deg anbefaler vi derfor å undersøke litt og lese tester av kort før du handler.

Secure Digital

Dette er nok den mest utbredte korttypen i dag, og stammer faktisk fra en annen standard - MultiMediaCard eller bare MMC. MultiMediaCard ser ut som et tynt SD-kort og er i praksis nesten ikke lenger i bruk.

Det er altså SD som gjelder, og her har vi dessuten tre forskjellige typer: standard SD, SDHC og den nyere SDXC. Dette har med kapasitet å gjøre - standard SD går opp til 4 GB, SDHC (High Capacity) fra 4 til 32 GB og SDXC (eXtended Capacity) fra 32 GB og i teorien opp til 2048 GB (ja, to terabyte). Fysisk ser disse kortene like ut.

Hva kompatibilitet angår er det vanligvis slik at du kan bruke gamle minnekort i nyere enheter eller lesere. Vanlige SD-kort kan for eksempel brukes med kameraer som støtter SDHC eller SDXC.

Den andre veien er det vanskeligere. Hovedregelen er at minnekort basert på de nyere typene ikke kan brukes i eldre enheter. Kjøper du et nytt SDXC-kort kan du ikke regne med å kunne bruke dette i ditt gamle lommekamera.

SD-kortene er delt inn i forskjellige klasser basert på minimum skrivehastighet. Vi har class 2, 4, 6 og 10, der hastighetene er henholdsvis 2, 4, 6 og 10 megabyte per sekund. I tillegg er de gjerne merket med maksimum skrivehastighet på linje med CF-kort - for eksempel 100x som da er 15 MB/s.


Innenfor SD-klassen finnes det også et helt spesielt kort som heter Eye-Fi. I tillegg til vanlig lagringsfunksjonalitet har disse kortene innebygd trådløst nett (Wi-Fi), slik at bildene du tar for eksempel automatisk kan overføres trådløst til PC-en din. Men du må ha et kompatibelt kamera.

xD-Picture Card

Mens CF og SD ikke er knyttet opp mot noe bestemt merke, er ikke dette tilfelle med xD. Har du et eldre kamera fra Olympus og Fujifilm er det nemlig en god mulighet for at du må bruke xD-kort. Men denne standarden er på vei ut - nyere kameraer fra disse selskapene bruker SD i stedet.
Og godt er det. xD-kort er dyrere enn SD og kommer i følgende typevarianter: standard, M, M+ og H. Forskjellene på disse ligger i kapasitet og hastighet. Likevel har selv de beste xD-kortene lavere kapasitet (maks 2 GB) og lavere hastighet enn CF og SD.
Skal du kjøpe minnekort til et Olympus- eller Fujifilm-kamera bør du altså sjekke manualen for å finne ut hva du må ha. Merk at noen kameraer har støtte både for xD og SD. Da anbefaler vi deg å gå for et SD-kort.

Memory Stick

Sony har alltid hatt en greie med å kjøre sitt eget løp, og minnekort er ikke noe unntak. Sonys bidrag til minnekortforvirringen heter Memory Stick, og er for deres kameraer, videokameraer og andre saker som håndkonsollen PSP. Og de aller fleste Sony Ericsson mobiltelefoner.

Men der har det heldigvis også skjedd ting over det siste året. De nyere Sonye Ericsson-modellene bruker gjerne microSD i stedet, og nyere kameraer kan også ta SD-kort.

Memory Stick kommer i en haug varianter. I tillegg til originalen (nå utgått) har vi Select, PRO, Duo, PRO Duo, PRO-HG Duo, PRO-HG Duo HX, XC og selvfølgelig Memory Stick Micro (M2) som brukes i mobiltelefoner. Som med xD er prisen høyere enn tilsvarende SD-kort, så har du muligheten vil vi også her anbefale SD om du kan velge.

For å vite hvilken Memory Stick du eventuelt trenger til akkurat din Sony, kan det være en god ide å rådføre seg med manualen.

Kjøpetips for minnekort

Som du nå allerede skjønner er minstekravet at du kjøper et kort som er kompatibelt med utstyret du skal bruke det til. Dette vil for eksempel stå i manualen til ditt digitalkamera, eller du kan få hjelp i butikken.
Deretter må du ta et par valg når det gjelder kapasitet og hastighet. For å ta det siste først - hastighet er hovedsaklig viktig dersom du du filmer i veldig høy kvalitet, eller tar mange store bilder etter hverandre (seriefotografering). Er du en av dem som tasser rundt med et kompaktkamera og tar ett og ett bilde spiller hastigheten liten rolle.
Hvor stor kapasitet er et annet spørsmål, og kommer litt an på bruksområdet. Mye filming og store bilder i for eksempel RAW-formatet krever plass, og det er flott å ha rom til masse bilder og musikk på mobilen. Men for mer vanlig fotobruk anbefaler vi heller to litt mindre kort enn det største og dyreste du finner. Erfaringsmessig er det nemlig ikke spesielt smart å ha alle bildene på samme minnekort - eller alle eggene i samme kurv.
Til slutt: sjekk prisene! Vi har funnet minnekort i fotosjappene som er flere hundre prosent dyrere enn i nettbutikkene.
LES: Store prisforskjeller på minnekort
Artikkelen ble publisert første gang i desember 2009. Oppdatert desember 2010.

annonse