Til hovedinnhold

Ta inn norsk TV i utlandet

Sommerferien står for døren, og mange nordmenn vil erobre Europa i velutstyrt bobil eller campingvogn. Flere av av Teknofils lesere som ikke vil risikere å miste TV-underholdningen, spør:
- Kan jeg motta kanalene fra Canal Digital eller Viasat med bobilens parabolantenne når jeg ferierer i Sverige og Danmark, eller tar en avstikker til Tyskland?
Kun for nordmenn
- Canal Digital og de andre, norske TV-distributørene har bare rettigheter til å distribuere TV-programmer, film og sport til norske kunder, forteller informasjonsansvarlig Geir Holen i Canal Digital Norge. - Vi kan kun selge programkort og dekodere til norske adresser, og kundene har ikke lov til å bruke kort og dekoder utenfor Norges grenser, sier han.


Den nye Dynamax-bobilen som selges i Norge er 11 meter lang.
Canal Digitals dekningsområde
Selv om det strengt tatt ikke er lov, risikerer du neppe represalier hvis du sitter i bobilen og ser på TV 2 på en campingplass i Uppsala. Berlin eller Amsterdam. Canal Digital sender nemlig satellitt-TV til både Sverige, Danmark og Finland. Dekningskartet til nye Thor 5-satellitten viser at den også dekker Belgia, Nederland, Tyskland, Polen, Estland, Latvia, Litauen og Tsjekkia. Thor 5 ble skutt opp i februar 2008.


Dekningskartet som viser hvor Canal Digitals signaler kan mottas.
Viasats dekningsområde
Viasat sender fra den nye Sirius 4-satellitten. Den ble sendt opp i november 2007. For Viasat og Sirius 4 gjelder det samme som for Canal Digital og Thor 4. Signalene fra Viasat Medium Power Nordic Beam kan mottas over et stort område. Det innerste feltet på dekningskartet nedenfor viser mottak med en 60 centimeters parabol. Det ytterste feltet viser mottak med 120 centimeters antenne. Som regel trenger du ikke så stor parabol for å motta signal, men du må selvfølgelig innstille parabolen rett mot satellitten. Du finner mer informasjon på Sirius-nettsiden.


Her er dekningskartet som viser hvor Viasat-signalene kan mottas.
2-meters parabol?
Thor 5-satellitten eies og drives av Telenor Satellite Broadcasting. Noen få av kanalene som sendes av Thor 5, er faktisk tilgjengelig over hele Europa og Kanariøyene, slik dekningskartet nedenfor viser. Men dersom du skal på langtur, bør du nok investere i en større parabol. Noen sier at antennen bør ha 2 meters diameter i Spania, og 4-5 meter på Kanariøyene! Da blir bobilen litt ustabil på motorveien!


Kartet viser Thor 5-satellittens totale dekningsområde.
De spanske piratene
Jo lenger sørover du reiser, jo vanskeligere blir det å motta signalene. Men nordmenn vil helst se norsk TV, og derfor tilbyr flere spanske piratfirmaer slike tjenester. De tar ned satellittsignaler med vanlig parabol i Nord-Europa, videresender via en annen satellitt til Spania, og distribuerer signalene lokalt via antenne eller kabel. I tillegg fins det "piratpirater" som tapper signaler fra piratene. All slik TV-distribusjon er et illegalt resultat av at norske TV-distributører ikke selv får sende til utlandet.
Se TV på PC
Hvis du har bredbånd der du bor, kan du imidlertid se nett-TV på PC-en:
NRK nett-TV er gratis
TV 2 Sumo tar seg betalt
EUchannels (basert på TVnoo.com) tilbyr en rekke TV-kanaler via nettleseren.
Channelchooser og Zatto gjør det samme.
Last.fm er en av de beste alternativene for nettradio.
Med PC, bredbånd og en Slingbox koblet til TV-en hjemme, får du tilgang til alle dine TV-kanaler uansett hvor du er. Men da bør bredbåndet helst være bredt. 


Med parabol på taket kan familien kose seg med TV i vognen.
Bakkenett i bobilen
Jo da, du kan også bruke bakkenett i bobilen eller campingvognen. De norske bakkenettmottakerne for Mpeg-4 kan også motta andre lands Mpeg-2-signaler. Du kan ikke regne med å motta de norske kanalene når du reiser i Sverige, men du kan ta inn mange, svenske  gratiskanaler. Det er bare å ta med seg bakkenett-boksen hjemmefra. Alt du trenger i tillegg, er en liten UHF-antenne på taket, eller en diskosantenne. Fordelen med diskosantennen er at den ikke må innstilles mot nærmeste sender. 
(Artikkelen er oppdatert og utvidet 17. juli 2008)

Les også
Svensk HD-kanal på nett
Les også
Gled deg til høstmørket kommer
Les også
Trøbbel i TV-tårnet
Les også
42 bakkenett-mottakere godkjent
Les også
Lyn griller flatskjermen
Les også
Lynvernet tar støyten
Les også
Beste solcelle-TV for hytta
Les også
Ingen kjøper Blu-ray
Les også
Frykter Telenor seg selv?
Les også
Rett bildemodus gir best bilde
Les også
Idealinnstilling for NAD-skjermer
Les også
Idealinnstilling for B&O-skjermer
Les også
Idealinnstilling for Daewoo-skjermer
Les også
Idealinnstilling for JVC-skjermer
Les også
Her får du billigst TV
Les også
Liten parabolpakke: En passe håndfull
Les også
Standard parabolpakke: For sofapoteter
Les også
Seks supre fotball-TV-er
Les også
Sommerskred av nye TV-er
Les også
Idealinnstilling for Hitachi-skjermer
Mer om
annonse