Til hovedinnhold

Appene du trenger på reise

Finn raskt frem og hopp over billettautomatene.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Reiser er en del av både arbeid og ferie for mange av oss. Både å pakke riktig og å finne frem på mellomlandinger og til slutt på destinasjonen kan være en utfordring. Men begge deler er heldigvis overkommelig, og man kan få litt hjelp hvis man planlegger godt. Det innebærer blant annet å ta ned noen apper underveis.

For min del reiser jeg nok helt midt på treet mye sammenliknet med andre som reiser i jobben. Det er folk der ute som starter hver arbeidsdag på et fly - for min del blir det gjerne én til to turer i raskt trav gjennom utlandsdørene på Gardermoen i løpet av en måned.

Ofte er disse turene kun inn-og-ut-turer, der jeg har noen få timer på bakken etter landing, før returflyet går. På slike turer er det desto viktigere at alt går på skinner underveis.

Her er appene jeg bruker for å forsikre meg mot uforutsette flybaserte bærturer. I mer enn ett tilfelle har disse utgjort forskjellen på om jeg rakk tilknytningen eller ei - kanskje kan de gjøre det for deg også.

Er du allerede på tur? Ta en titt på vår oversikt over apper som gjør oppholdet og turen bedre »

Finn frem på flyplassen

Når man mellomlander er det ofte litt spennende om man rekker neste fly eller ikke. Alternativt handler spørsmålet mer om hvordan man skal kaste bort de altfor mange timene på en flyplass uten å bokstavelig talt kjede seg ihjel.

Mange større flyplasser har egne apper. Osl hadde en svært god app før, men den har blitt erstattet av en vesentlig dårligere generell Avinor-app, som ikke engang har avgangstabeller. Du kan bli varslet om når akkurat ditt fly går, men å se hvilke som går nå - eksempelvis om gruppen din skal flere steder - er ikke mulig. Om Avinor kontakter oss med leveringsadresse skal jeg ta regningen for kaktusen.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Heldigvis har mange flyplasser sine egne apper. Det betyr at du kan ha gate-oversikt, flyplasskart og oppdaterte flytider rett i lomma. Dermed sparer du tid både på å finne frem på flyplassen og på at du slipper å lete etter de store oversiktsskjermene. De kan faktisk være litt kronglete å finne på enkelte flyplasser.

Flere av våre mest aktuelle knutepunkter i Europa har sine egne apper:

Hvis Oslo ikke er utgangspunktet for reisen har også Oslo lufthavn, artisten tidligere kjent som Gardermoen, sin egen app. Den er fortsatt mer innholdsrik enn samleappen for alle norske flyplasser som Avinor ønsker at vi skal bytte til. Osl-appen ser ut til å være borte fra App Store i skrivende stund, men lever på Google Play litt til.

Uansett er det kjekt å ha Avinor-appen siden den omfatter alle flyplasser i Norge, og det kan jo hende at utlandsflyet går fra Flesland, Vigra eller et helt annet sted i landet.

Vær obs på at det også finnes et vell av flyplassapper som lages av kommersielle apputviklere. Her varierer kvaliteten voldsomt, mens de typisk helt gratis appene som utgis av flyplassene selv stort sett aldri hopper over viktige ting som gatenummer og flytidsoversikt.

Skulle du ha altfor mye tid på mellompunktet kan det være verdt å nevne appen LoungeBuddy, som hjelper deg å finne frem til rolige oaser på flyplassen. Enten du har kredittkort som gir tilgang, status hos flyselskapene eller bare vil betale deg inn kan dette være en grei måte å få hvilt, slått ihjel litt tid, spist og muligens tatt seg en dusj i farten på.

  • LoungeBuddy (Android [Android-utgaven heter DragonPass]/ iOS)

Forenkle bakketransporten

Det er unntaket at flyplassen ligger så sentrumsnært som den for eksempel gjør i København. Og selv for Kastrup som bare er en halvtimes sykkeltur unna København er det gjerne mer praktisk med tog, buss eller bil fremfor å sykle om du har bagasje med deg.

Last inn billett i flytogappen før du reiser, og spaser rett fra flyet og ombord i toget. Eventuelt setter du opp en Lyft-, Uber- eller Taxi-app før du reiser.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Flytog har blitt den kanskje vanligste måten å komme seg til og fra flyplasser fra. De er som regel dyrere enn ordinære lokaltog, men så pleier de også å være raskere og mer gjennomførte på servicetilbudet. Finn ut hvem som driver tjenesten der du skal, og søk etter navnet i App Store eller Google Play.

Mange av disse appene lar deg kjøpe billetter i appen - noen ganger rabattert sammenliknet med fysisk billett fra automat eller selger. Og viktigst; du slipper å lete etter en automat eller selger, men kan gå rett til perrongen og ombord i toget etter å ha hoppet av flyet.

Her er noen flytogapper det kan være greit å ha installert:

I noen tilfeller er tog også litt upraktisk - eksempelvis om endestasjonen er langt unna der du trenger å komme deg. Derfor er også apper for vanlig biltransport fine å ha. Lyft og Uber er kjente apper det kan være nyttig å ha på telefonen sin før du reiser, men sjekk også om byen eller landet du skal til har fellesapper for større ordinære taxitjenester. Det er lurt å fullføre både nedlasting, registrering og innlegging av betalingskort før du reiser. I hvert fall hvis du kan - noen apper kan ikke lastes eller aktiveres utenfor hjemmemarkedet.

Apper som Mytaxi finnes som regel der Uber eller Lyft ikke finnes, og kan være nyttig eksempelvis om man befinner seg i Berlin.

Noen ganger er ikke nettkvaliteten allverden rundt flyplassene, og det kan være litt tidkrevende og fiklete å komme i gang med appen. Slikt fikkel er det greit å ta når man vet man har tid, og ikke når man skal rekke frem, potensielt etter å ha landet med et forsinket fly.

Ha overnattingen i boks - og på skjerm

Du kan spare tid og penger på å ha et utvalg hotellapper på lur. Tjenester som HotelTonight og Hotwire kan senke prisen på storbyhelgen merkbart.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Når du først er fremme skal det kanskje overnattes på stedet. De to mest kjente hotelltjenestene er sannsynligvis Hotels.com og Booking.com. Begge disse har apper der du både kan bestille og se fremtidige reservasjoner på hotellrom. Disse kan være kjekke å ha hvis du plutselig støter på trøbbel ved innsjekken.

Men i motsetning til for flyplasser og bakketransport kan bekreftelses-e-posten gjøre like god nytte som appen hvis noe går galt.

Om du har én eller flere reservasjoner som krever dokumentasjon, som referansenummere, QR-koder og liknende, er det lurt å ta en skjermdump av informasjonen før du reiser. På den måten blir du immun både mot dårlig nett underveis og mot dårlige søkefunksjoner hvis du skal finne frem bekreftelsen i siste liten.

Let den opp på forhånd, ta en skjermdump og finn den enkelt igjen i fotogalleriet ditt.

  • Skjermdump på Android: Hold inne hjem- eller låsetast og volum ned et øyeblikk.
  • Skjermdump på iOS: Hold inne hjem-knapp og låseknapp i et øyeblikk, eller låsetast og volum-opp-knapp for iPhone X.

Billigere overnatting

For bestilling av overnatting kan det være greit å vite om et par alternativ til de mest kjente som jeg alt har listet. Hotwire.com er en hotelltjeneste som selger kamuflerte tilbudsrom. Konseptet går ut på at hoteller som har ledige rom slipper å annonsere det høyt ved å kjøre synlige tilbud. I stedet bestiller man et uspesifisert hotellrom av en gitt standard og i et gitt nabolag - før man får beskjed om hvor man endte opp til slutt.

Hotwire kan spare deg for mye penger i byer med mange større hotellkjeder. New York City er ett av stedene jeg har hatt best nytte av den, for her er det omtrent bare navn du kjenner igjen i listen over tre- og firestjernere; Hilton, Sheraton, Intercontinental og så videre.

Hvis du reiser ofte og med mange ulike flyselskap er CheckMyTrip et flott verktøy. Flyselskapenes egne apper med ombordstigningskort rett i appen er også nyttige.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

På plasser med mange mindre enkelthoteller kan standarden variere stort - Hotwire er altså ikke en tjeneste jeg ville brukt i eksempelvis London eller Barcelona.

Hvis overnattingen er at det plutselige slaget kan det være greit å vite om tjenester som HotelTonight.com, som selger ut restbeholdning av hotellrom den dagen. Her kan du spare en del penger sammenliknet med å møte opp i resepsjonen og betale standardpris.

Andre nyttige verktøy

Også apper som Seatguru kan være greie å vurdere. Spesielt om du er en lang slamp som egentlig ikke får plass på fly, slik undertegnede er. Tjenesten hjelper deg å finne det beste flysetet på et gitt fly eller en gitt rute.

CheckMyTrip er appen som hører til Amadeus, systemet som referansekodene du sjekker inn med kommer fra. Denne fungerer som en slags overordnet reiseoversikt.

Der hvert enkelt flyselskap gir deg oversikt over turene du skal på med deres fly, er ikke CheckMyTrip begrenset av merkevare - her lever SAS, Norwegian og alt mulig annet fint side om side. Men selvsagt kan det være greit å også ha flyselskapenes egne apper installert:

annonse