Tek.no

Guide Apper til sommerferien

Dette er appene som gjør ferien din bedre

Finn de beste restaurantene, oversett menyen med kameraet og sikre deg hele TaxFree-kvota.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Ferien er straks her, noe som betyr at flere hundre tusen nordmenn vil pakke snippsekken for å besøke varmere, mer spennende eller roligere steder på kloden.
Enten du vil benytte muligheten til å besøke nye destinasjoner eller gamle nabolag skal du imidlertid slippe å gjøre research i flere uker på forhånd eller reise dit med kofferten full av papirdokumenter for å få mest mulig ut av ferien.

Dette er de essensielle appene du bør preppe mobilen din med før avreise.

Google Trips (iOS/Android) [Gratis]

Kanskje har du bestilt ferien mange måneder i forveien. Du vet du har bekreftelsen for både fly og hotell et eller annet sted på den overlessede epost-kontoen din, men finner du den uten å lage kø i innsjekkingen, mon tro? Det er et problem du ikke behøver tenke på dersom du har en gmail-epostadresse og «Google Trips»-appen.

Google Trips skanner automatisk gjennom gmail-kontoen din og finner alle relevante reisedokumenter som fly og hotell-reservasjoner, slik at du når dem med et par sveip. Reisene opprettes og kategoriseres på destinasjon og periode helt av seg selv, og du kan se avgangstider, terminal og gate flyet går fra når det nærmer seg avgang. Når du lander i en fremmed by henter appen opp adressen til hotellet ditt og tilbyr seg å vise deg veien dit.

Appen kan også bistå med tips om hvordan du kommer deg rundt i byen du besøker, gi deg tips til gode restauranter og opplevelser og mye mer.

Last ned Google Trip gratis for iOS her eller Android her.

Google oversetter (iOS/Android) [Gratis]

Hva gjør du dersom du ferierer litt utenfor allfarvei og presenteres for et matkart du ikke klarer å tyde eller møter på et oppslag som ser viktig ut?
Du henter i alle fall ikke opp en tusensiders oversetter av ryggsekken, for Googles «Oversetter»-app er så utrolig mye mer intuitiv og plassbesparende.

Google oversetter lar deg simultanoversette tekst fra nær sagt hva det skulle være, som restaurantmenyer, bøker, skilt, og plakater. Enten ved hjelp av kameraet ditt for direkte oversetting, eller ved å analysere bilder av tekst som du har tatt tidligere. Du kan selvsagt også skrive inn tekst manuelt. Vi anbefaler å oversette til engelsk fremfor norsk, da dette ofte resulterer i mer presise oversettelser.

Dersom du ønsker å unngå dyr dataroaming og gjøre oversettelsene mer presise bør du takke ja til å laste ned språkpakken for landet du skal besøke før du drar.

Last ned Google oversetter gratis for iOS her eller Android her.

Kvote-appen (iOS/Android) [Gratis]

Når du har landet på norsk jord etter ferien har mange av oss fortsatt én destinasjon igjen å besøke, nemlig TaxFree-butikken. Men, så melder kanskje spørsmålet om hvor mye godt man egentlig kan passere grønt med uten å bryte loven.

Nå trenger du ikke ta sjansen på å gjøre deg til smugler, eller bevisst gå glipp av en del av kvoten din for å være på den sikre siden lenger, for med Tollvesenets egen app er det superenkelt å følge loven.

Denne byr nemlig på en egen kvotekalkulator som lar deg sette sammen ønsket miks mellom drikke- og tobakkvarer av forskjellig størrelsesorden, og stanse deg når du har overskredet kvoten. Du kan regne ut for enten en eller to personer av gangen.

Dersom du har med deg mer enn lovlig kvote over grensen lar Toll-appen deg selv deklarere og betale for varene rett fra appen slik at du kan møte tollernes blikk i grønn sone uten å skjelve i buksene.

Last ned KvoteAppen gratis for iOS her eller Android her.

Wolfram Sun Exposure (iOS) [11 kroner]

Enten du skal til kysten eller høyfjellet her hjemme, eller på badeferie sørover bør du selvsagt ha med solkrem. Men, hvilken solfaktor bør akkurat du bruke til din hud, når er UV-strålene på sitt kraftigste, og hvor ofte bør du smøre deg? Det er nok nye gjetting der ute, og det blir ikke bedre av det er lett å la seg lure av skylaget, som ikke trenger ha noen effekt på UV-strålene.

Appen Wolfram Sun Exposure er et godt hjelpemiddel for å unngå rød og solskadet hud. Denne viser deg hvor sterk solen er der du er gjennom hele dagen og gir deg anbefaling om solfaktor og påsmøring for akkurat din hudtype. Den viser også hvordan UV-varselet ser ut for de neste timene og dagene, slik at du kanskje kan velge å utsette turen til stranda til i morgen, eller senere på kvelden.

Last ned Wolfram Sun Exposure for iOS her.

TripAdvisor/Yelp (iOS/Android) [Gratis]

Det skal ikke lenger være nødvendig å bruke timesvis på å grave opp severdige steder, hyggelige restauranter eller artige utesteder før du reiser.

Med TripAdvisor kan du se hvilke restauranter og barer, kulturtilbud og utflukter i nærheten som har fått god kritikk fra andre brukere, enkelt rangert etter type tilbud og score.

Last ned TripAdvisor gratis for iOS her eller Android her.

Dersom det å få seg en matbit plutselig blir mer prekært enn at det frister å sette seg ned å planlegge er appen Yelp absolutt verdt en titt. Denne gir deg også anbefalinger av restauranter og utesteder fra andre brukere, men fokuserer på stedene som er nærmest deg og viser anbefalingene i et oversiktlig kart som gjør dem raske å finne.

Last ned Yelp for iOS her eller Android her.

Hotspot Shield (iOS/Android) [Gratis]

Selv om EU-roaming har gjort det rimeligere å bruke datatrafikk i deler av utlandet er det ofte smart å koble seg på et trådløst nettverk når du får sjansen for helt gratis surfing. Enten du kobler deg på hotellnettverket, finner en trådløssone i en park eller oppsøker en kafé med eget trådløsnett skal du likevel være litt oppmerksom på at informasjonen du sender og mottar kan bli snappet opp av andre.

Hotspot Shield løser dett elegant ved å opprette en kryptert tilkobling fra deg og til deres egen server i et av totalt 20 forskjellige land som all trafikken rutes videre ut gjennom. Det kan bidra til å trygge personlige opplysninger som passord, helseopplysninger, eposter, videre reiseplaner og lignende.

Dersom du er på reise i et land med strengere internett-sensur enn vårt eget kan Hotspot Shield låse opp tilgang til blokkerte nettsider så du kan besøke dem som om du var i USA, hvor selskapets gratis-server er plassert.

Hotspot Shield er gratis å bruke, men viser deg litt reklame fra tid til annen. Appen vil flere ganger forsøke å få deg inn på et «Elite»-abonnement som gir deg noen flere fordeler som bedre fart og valg av servere i andre land, men dette er det bare å krysse ut eller takke pent nei til.

Last ned Hotspot Shield gratis for iOS her eller Android her.

Du legger igjen spor etter deg overalt:
Endre disse iPhone-innstillingene for bedre personvern »

Valuta-konvertering (iOS/Android) [Innebygget]

Det finnes et vell av apper som tilbyr seg å vise deg hva de lokale myntene du betaler med tilsvarer i norske kroner. Noen av dem tilbyr avansert funksjonalitet som historisk vekslingskurs og koster gjerne penger.

Det trenger du strengt talt ikke for en ferie, og klarer du deg med dagens kurs trenger du faktisk ingen app. Svaret på hva 100 amerikanske Dollar tilsvarer i norske kroner kan du nemlig få raskt og enkelt ved å spørre rett i søket på mobilen din, som vist på bildet til høyre.

Se tidssonen hjemme (iOS/Android) [Innebygget]

Er du riktig langt av gårde må du hanskes med begrepet tidssoner. Spesielt ved reiser til Amerika og Asia er det lett å gå i surr på hvorvidt folkene som er igjen i Norge har stått opp og er tilgjengelige for en ferierapport, eller om de akkurat har gått og lagt seg.

Både iOS- og Android-enheter kommer med en «Klokke»-app, og denne lar deg enkelt vise tidspunktet hjemme i Norge og evt. hvor mange timer som skiller deg fra dette.

Dropp papirbilletten (iOS/Android) [Innebygget]

Det er slettes ingen skam i å ville ha flybilletten fysisk når du skal gå ombord i flyet, men nødvendig er det sjeldnere og sjeldnere. De fleste flyselskaper tilbyr nemlig å sende deg en mobilbillett som du viser fra mobilen når du jobber deg gjennom flyplassens mange sjekkpunkter og inn i flyet. Billetten kan du motta om du har lastet ned flyselskapets egen app og sjekker inn fra denne. Både SAS, Norwegian, British Airways og Lufthansa er blant de mange selskapene som tilbyr app-innsjekking og digital billett.

Å ha flybilletten på mobilen er både betryggende og tidsbesparende. Alle med iOS-enheter kan dessuten samle billettene sine i Apples Wallet-app. Denne gir deg enkel tilgang til billetten din rett fra lås-skjermen når det nærmer seg avreise. Dermed eliminerer du muligheten for at du blir stående å lage kø bak deg fordi du leter etter en papirbillett som har sunket til bunnen av vesken eller forsvunnet.

Android-brukere kan laste ned appen Pass2U fra Play Store for omtrent samme funksjonalitet som Apples Wallet.

Hva med å ta en sommeropprydding på telefonen din?
Nå kan du slette Apple-appene du aldri bruker »

Les også
Her er 11 ting du kan glede deg til i iOS 11
Les også
Slik er Android O i bruk
Les også
Apple Carplay mot Android Auto: Hvor gode er mobilene i bilen?
Les også
Denne Google Maps-funksjonen er nyttig for alle som drar på langtur
annonse