Til hovedinnhold

Slik sikrer du den nye mobilen din

Hvis du har fått ny mobil, bør du ta en titt på disse tipsene.

Selv om du ikke tror du kommer til å miste mobilen, er det et faktum at veldig mange gjør akkurat det. Den kan falle ut av lomma i setet på toget eller bussen, den kan bli stjålet av dyktige lommetyver eller du kan glemme den et sted. Det er ofte fort gjort.

Like fort gjort er det å sikre mobilen. Når du mister telefonen vil du gjerne:

  • Sikre personlig informasjon
    - Slik at den ikke kommer på avveie og misbrukes
    - Slik at du ikke mister bildene og dokumentene dine
  • Få tilbake telefonen

Lås telefonen

Det aller enkleste du kan gjøre er å låse hele telefonen, slik at du må ha et passord for å bruke den. Det fins forskjellige låsemekanismer, slik som firesifret kode, låsemønster eller fingeravtrykksleser.

Dette er ofte nok til å sørge for at eksempelvis Facebook-kontoen din ikke blir misbrukt. Ofte kan tyven likevel hente ut informasjonen; både det som ligger på minnekortet og i selve telefonen. Det er for eksempel en enkel sak å flytte minnekortet over i en annen telefon, slik at tyven har full tilgang på for eksempel alle bildene dine. I tillegg får man tilgang til alt data i mange telefoner bare ved å koble den til datamaskinen, uavhengig av passordbeskyttelse.

Kryptér minnet

Mange telefoner har støtte for kryptering av lagringsplassen. Når dataen er kryptert trengs det en lang kode for å tyde informasjonen som er lagret. På den måten går det ikke an å bare lese dataen fra andre enheter enn mobilen din. Er minnet kryptert, er det altså svært vanskelig å lese informasjonen fra en PC eller andre enheter. iPhone gjør dette som standard, mens du i Android må aktivere det manuelt dersom mobilen støtter det.

Bruk skyen

Hvis du bruker skyløsninger, som Apple Cloud eller Dropbox, er det vanlig at bildene dine synkroniseres automatisk mot disse tjenestene. Det er også mulig å sikkerhetskopiere mot mange slike tjenester. På den måten slipper du å miste innholdet ditt selv om du mister telefonen.

Den litt mer gammeldagse løsningen er å manuelt sikkerhetskopiere mobilen mot datamaskinen manuelt.

Aktiver sporing og fjernsletting

Hvis du har en nyere telefon med Android, iOS eller Windows Phone, kan du rimelig enkelt spore telefonen din slik at du får posisjonen opp på et kart. Videre kan du låse enheten og fjerne alt innholdet. Dette avhenger imidlertid av at telefonen får tilgang på internett.

I Android bruker du Android Device Manager for å finne posisjonen din. For å låse eller fjernslette innholdet må du imidlertid aktivere tjenesten på telefonen din først. Det gjøres ved å trykke på "konfigurer låsing og tømming" på nettjenesten, og du får beskjed på telefonen din om hva du skal gjøre.

Les mer om Android Device Manager »

Her ser du Android Device Manager i bruk.

I tillegg har blant andre Sony, HTC og Samsung egne fjernslettingtjenester for Android, i tillegg til at det fins en rekke tredjepartsapplikasjoner som gjør nytten. Android var nemlig lovlig sent ute når de lanserte Android Device Manager i august i år.

iPhones tilsvarende tjeneste er iCloud, som også er tjenesten du bruker for å sikkerhetskopiere innhold. Her er det bare å aktivere "Finn iPhone", og du kan både finne, låse og fjernslette.

I tillegg til å finne, låse og fjernslette kan disse tjenestene få mobilen din til å begynne å ule. Dette er en grei måte å finne en telefon som for eksempel har falt ut av lomma og ned mellom sofaputene hjemme.

Når uhellet er ute

Sperr abonnementet

Ring operatøren din for å sperre abonnementet, eller gå innom en forhandler som kan hjelpe deg med det. Men husk at dersom du sperrer abonnementet mens mobilen ennå er påslått på ditt mobilabonnement, mister du fjerntilgangen med mindre mobilen er tilkoblet Wi-Fi.

Bytt passord

Hvis du mister telefonen, og spesielt om du ikke har passordbeskyttelse aktivert, bør du bytte passordene til alle tjenestene du er logget inn på, som for eksempel Facebook, Dropbox, Instagram, Snapchat og e-post.

Sperr telefonen din

Det er enkelt å anmelde en stjålet mobiltelefon for å gjøre telefonen ubrukelig i Norge og en rekke andre land i Europa. Alt du trenger å gjøre er å fylle ut dette skjemaet på Politiets nettsider.

Her oppgir du IMEI-nummeret, som du blant annet finner på salgspakken, på kjøpskvitteringen så vel som bak batteriet i telefonen og i telefonens programvare (trykk *#06#).

Du finner mange flere tips og guider på denne siden »

annonse