Til hovedinnhold

Slik mestrer du Windows-mobilen din

Har du Windows-menyer i mobilen din? Windows Mobile er de nest vanligste smarte operativsystemet i mobiltelefoner i dag, og brukes blant annet i smarttelefoner fra HTC, Samsung, I-mate og Motorola.

Fordelene med Windows Mobile, er at du kan kjøre flere oppgaver samtidig og hoppe mellom dem. I operativsystemet finner du et vell av programmer, som dokumentleser og MSN-klient. Mangler du funksjoner, kan du laste ned et stort utvalg av ekstra programmer fra internett.

Smarttelefoner med dette operativsystemet er blant de mest avanserte på markedet i dag, og du må regne med at det kan ta litt tid å lære deg de forskjellige funksjonene i en så avansert telefon. Men når du først behersker menysystemet vil du ofte oppdage at du aldri har hatt en telefon som er enklere å bruke.

Noen mobiler med Windows Mobile har trykkfølsomme skjermer, mens andre bare har et tastatur og vanlig skjerm. Selve menyene er imidlertid veldig like i de ulike telefonene.

I denne guiden viser vi deg hvordan du kan lære å beherske de grunnleggende funksjonene i Windows-mobilen din.

Telefoner med Windows har en startknapp, akkurat som på PC-en.

Hvor er menyen?

Mobiler med Windows har ikke en vanlig hovedmeny som du er vant med fra de fleste andre mobiltelefoner. I stedet har den noe lignende som startmenyen som du finner på Windows-PC-en din.

Startknappen i en Windows-telefon befinner seg øverst til venstre på skjermen. Her får du enkel tilgang til programmer som nettleser, kalender og kontakter, så vel som en liste med snarveier til de siste programmene du har startet på telefonen din.

I tillegg til alle snarveiene kan du trykke på menyvalget "programmer" for å få opp alle programmene du har på telefonen din, eller "innstillinger", som tilsvarer kontrollpanelet på en PC med Windows.

Tastelåsen aktiverer du vanligvis ved å holde inne denne tasten.

Hvor er tastelåsen?

De fleste Windows-mobiler har ikke noen fast tastekombinasjon for å aktivere tastelåsen. En vanlig måte å låse mobilen på er å trykke en kjapp gang på slå av-tasten, noe som skrur av skjermen og låser tastaturet. Ulempen med denne metoden, er at tastaturet automatisk låses opp så snart telefonen ringer eller du mottar en tekstmelding. Dessuten låses tastaturet opp igjen bare ved et kjapt trykk på den samme tasten igjen.

Du kan skru på tastelåsen i de fleste Windows-telefoner ved å holde inne legg på-tasten. Da skrur enten tastelåsen seg på direkte, eller du får opp en snarveisliste der du blant annet kan velge å slå på tastelåsen.

I nyere telefoner fra HTC er en snarveisliste det vanligste. Du kan imidlertid endre dette til at tastelåsen skrur seg på direkte.

Slik gjør du:
Start – Innstillinger – System – Avslutningstast

Du kan skreddersy hvilemodusen slik at den passer til ditt behov.

Skreddersy "I dag-skjermen"

"I dag-skjermen" er oversikten du ser i hvilemodus. Her kan du blant annet se om du har noen uleste e-post- eller SMS-meldinger, eller om du har noen kommende avtaler i planleggeren din. Dersom du har lagt inn et møte i kalenderen, vil dette dukke opp i hvilemodus før møtet finner sted slik at du alltid ser hva du har på agendaen i nærmeste framtid.

Det ikke så mange vet, er at du kan skreddersy skjermen til ditt eget bruk, slik at du får kjapp tilgang til de funksjonene du bruker mest og fjerne de du ikke bruker. Dette gjør du i innstillingsmenyen.

Slik gjør du:
Start – Innstillinger – I dag – Elementer

De fleste telefoner har mange snarveistaster som du selv kan skreddersy.

Programmér snarveistaster

I Windows-telefoner kan du programmere inn alle snarveistastene på telefonen din til å gjøre akkurat hva du vil. På denne måten kan du bruke telefonen din mye kjappere uten å rote rundt i menyene med pekepennen.

Hver tast kan i tillegg ha to forskjellige funksjoner avhengig av om du trykker på den eller holder den inne.

Slik gjør du:
Start – Innstillinger – Knapper

Oppgavebehandlingen viser alle åpne programmer.

Avslutt programmene skikkelig

På en Windows-telefon kan du bruke flere programmer samtidig. Når du trykker på krysset øverst i høyre hjørne lukkes ikke programmet du arbeider med, men minimeres i bakgrunnen. Dermed kan du hente opp programmet i ettertid og fortsette akkurat der du slapp.

Ulempen med dette er at du til slutt får et helt lass med programmer som ligger i bakgrunnen, noe som fører til at telefonen blir tregere og bruker litt mer strøm.

Hvis du merker at telefonen begynner å bli treg, bør du med andre ord avslutte programmer. Da må du bruke oppgavebehandleren. Ofte ligger den under "system" i innstillinger-menyen. I eldre Windows-versjoner ligger den under "minne" i denne system-menyen. Har du ikke trykkfølsom skjerm, trykker du på start og blar deg videre ved hjelp av "mer"-knappen til du finner oppgavebehandleren.

Har du en HTC-telefon, er det imidlertid noen hakk enklere enn Microsoft selv har gjort det. Da trenger du bare å holde pekepennen på lukk-tasten en liten stund for å lukke hvert program. Når du er i hvilemodus kan du trykke på ikonet helt øverst til høyre på skjermen for å se alle åpne programmer og herfra kan du enkelt lukke de.

Les også: Slik holder du smarttelefonen din i form
Her finner du enkle grep for å unngå at telefonen blir treg.

Du kan enkelt kopiere og lime inn tekst med tastaturet, akkurat som på PC-en.

Utnytt tastaturet

Mange mobiler med Windows Mobile har fullt tastatur, slik du er vant med fra PC-en. Windows-mobiler med trykkfølsomme skjermer har et fullt skjermtastatur. Som oftest dukker dette opp automatisk de stedene du kan skrive noe. Hvis ikke kan du få det frem ved å trykke på tastaturikonet nederst i midten på skjermen.

For å markere tekst kan du holde inne shift-tasten og bla med piltastene. Deretter kan du holde inne shift og trykke C for å kopiere tekst eller X for å klippe den ut, akkurat som du kan på PC-en din. Deretter kan du lime den inn hvor du vil ved å trykke ctrl + V.

Har du trykkskjerm på mobilen din er det bare å holde pekepennen over teksten et lite øyeblikk og deretter dra pekepennen over teksten for å markere.

Når du skal skrive på skjermtastaturet finnes det også noen snarveier du kan benytte deg av. Du kan for eksempel dra pekepennen til høyre over tastaturet for å skrive mellomrom, eller til venstre for å viske (backspace). Drar du nedover får du avsnitt, og i stedet for å bruke "shift"-tasten for å få stor bokstav kan du sette pekepennen på bokstaven du vil skrive og dra oppover.

Det er ikke ne problem å installere nye programmer på en Windows-telefon.

Installer nye programmer

En av de største fordelene med en smarttelefon, er at du kan installere egne programmer på den. Det finnes et vell av programmer å velge mellom. En smarttelefon fungerer greit ut av boksen, men om du virkelig skal få glede av dem er du nødt til å installere ekstra programmer.

Les også:

Om du kobler mobilen til datamaskinen kan du for eksempel synkronisere kalenderen og kontaktlisten.

Koble til datamaskinen

Dersom du har Windows på PC-en din, får du mye igjen for å koble mobilen til PC-en. Mange som kjøper smarttelefoner setter stor pris på mulighetene for å synkronisere mobilen og PC-en slik at du har de samme kontaktene og kalenderoppføringene på begge stedene.

I tillegg til å synkronisere, kan du ta sikkerhetskopier, installere Windows Mobile-programmer rett fra PC-en til mobilen og overføre filer frem og tilbake. Sistnevnte kan du også gjøre dersom du har en PC med Linux eller Mac OS.

For å få mobiltelefonen til å "snakke" med PC-en kan du enten bruke den trådløse teknologien Bluetooth eller en datakabel.

Dersom datamaskinen din har Bluetooth kan du stille inn programvaren slik at datamaskinen automatisk spør om du vil ta sikkerhetskopi av telefoninnholdet, og laste over nye bilder og lignende hver gang telefonen er innenfor rekkevidde.

annonse