Til hovedinnhold

Skjul deg selv fra Google

Google er et fantastisk verktøy for å hente inn informasjon og lete opp saker på nett. Like morsomt er det derimot ikke å se hva andre kan finne ut om deg når de søker ditt navn. Gamle bilder og flammende leserinnlegg er ikke alltid like morsomt når for eksempel arbeidsgiver finner dem.
Ikke alle nettoppføringer er positiveI den digitale tidsalder er det fort gjort å havne på nett, både frivillig og ufrivillig. Ikke alle er like glade når gamle publikasjoner fortsatt ligger på nett mange år etter at moroa er over. Spesielt når det ikke akkurat er positive ting som ligger ute. Det amerikanske magasinet Computer World har nylig tatt for seg to slike saker. En hvor en jente opplevde at gamle festhistorier med hennes navn lå ute på nett, en annen hvor en freelancer opplevde at hennes navn figurerte på nettsiden Rotten Tomatoes. Begge ønsket å få fjernet disse artiklene fra nett eller i det minste få de så langt som mulig ned ved et søk på Google.


Ikke alle potensielle arbeidsgivere er klar over at Rotten Tomatoes er en helt uskyldig filmside.
Når navnet ditt dukker opp kombinert med Rotten, kan det ha uheldige konsekvenser for videre jobbmuligheter. Spesielt om din potensielle arbeidsgiver ikke vet at nettsiden Rotten Tomatoes er en uskyldig nettside om film.

Vanskelig jobb, men fikk effekt

Computer World tok kontakt med spesialister som nettopp jobber med å fjerne digitale spor fra nett for å få råd. Selv med spesialistenes råd viste det seg vanskelig å få fjernet oppføringene. Likevel maktet de etter mye jobb å få vekk noe av materiale. Hele resultatet av deres forsøk kan du lese her.
Deres konklusjon er at det er mye du kan gjøre på egenhånd om du vil fjerne gamle digitale spor på nett. Men hvordan skal du da egentlig gå frem?


Gamle synder blir ofte veldig synlige via søkesider som Google.
Oppskrift på alt
På nettsiden Wikihow.com kan du heldigvis finne oppskrifter på det meste. Mange unyttige, men enda flere nyttige. Det er blant annet her vi kom over en beskrivelse av hvordan du best mulig kan skjule dine digitale spor ved hjelp av seks enkle skritt.

1.    Ikke bruk fullt navn

Dette steget er ganske elementært og burde nok bli gjennomført før du angrer på noe du har lagt ut. Men det er likevel verdt å vurdere for fremtidig nettbruk. Om du for eksempel oppretter en blogg kan det være smart å ikke ta i bruk fullt navn, i det minste stokke litt om på etternavnet ditt. Det smarteste er nok å finne et kallenavn som du kan bruke konsekvent når du skriver kommentarer, lager blogg eller legger opp bilder.
Det er ikke uten grunn at dette debatteres kraftig både på nettforaer og i norske medier, men om du ikke vil legge igjen digitale spor er det smartest å bruke et uskyldig nick. Selv med anonymt navn bør du klare å kunne stå for det du skriver.

2.    Oppsøk deg selv

For å få oversikt over hva andre kan finne ut om deg er det greit å få oversikten selv først. Søk derfor på ditt eget navn med apostrofer rundt. På denne måten får du opp alle nettsider hvor ditt navn er med.

Om du har likt navn som mange andre vil du få opp en rekke treff. Det betyr at det er vanskeligere for andre å finne informasjon om deg via Google. Om du derimot har et navn få andre har, vil du nok se flere treff om din person. Noter deg hvilke sider dette er før du går videre til neste steg.

3.    Endre innhold

Hvis du har mulighet til det så kan du nå gå inn på de sidene du har funnet hvor Google har funnet ditt navn. På de sidene du ikke vil at Google skal indeksere ditt navn for fremtiden, så endrer du i teksten der ditt navn kommer opp. Bytt ut dette med ditt kallenavn eller fjern etternavnet ditt fra sidene.

Hvis det er snakk om kontoer på nettsider du ikke lenger benytter deg av, så kan du slette hele kontoen din. Vær ekstra nøye med å fjerne informasjon som inneholder negative opplysninger om deg. Ingen grunn til å la slikt slenge.

4.    Bruk HTML

Noen nettsider vil du kanskje beholde fullt navn, men vil ikke at Google skal liste disse opp. Ved hjelp av en liten kode kan du overtale Google til å hoppe over nettsiden i sin indeksering.
Dette kan meget enkelt gjøres i for eksempel flere blogger. Ved å sette inn koden: <meta value="noindex,nofollow" /> i seksjonen under <head>.
Dette funker kun på de nettstedene hvor du har full tilgang til kildekoden. I en kommentar hos en nettavis vil det ikke fungere.

5.    Kontakt ansvarlige

Rådet over fungerer veldig bra om du selv har kontroll over nettsiden du vil endre på. Verre er det om andre sitter ved spakene. Ofte kan det da være lurt å sende en mail til den ansvarlige for nettstedet om du ønsker å fjerne materiale hvor ditt navn nevnes. Dette er ikke alltid like enkelt. En avisartikkel vil neppe bli endret fordi du senere har byttet standpunkt, eller om du syntes bildet i artikkelen er lite flatterende. Men på mindre nettsteder lar det seg nok gjøre om du vil ha informasjon vekk fra Google sitt søkeøye.

I sin artikkel var det denne metoden Computer World benyttet. Den viste seg å være omstendelig, men samtidig den som ga best resultat.

6.    Begrav informasjonen

Om uønsket informasjon med ditt navn ligger ute og det ikke lar seg fjerne, så er det fullt mulig å begrave søketreffet. De færreste nettbrukere orker å teste ut mer enn de første søketreffene.

Om du da melder deg på en mailingliste eller produserer blogger eller forumer med ditt navn i en anonym setting, så vil det etter hvert dukke opp en rekke treff på ditt navn. Men ingen som da gir negativ informasjon. Om du ikke melder deg på en suspekt mailingliste da vel og merke.

Fjern det negative, behold det positive

Det er ikke alltid like lett å kontrollere hva som legges ut på nett. Din egen informasjon står du selv ansvarlig for og kontrollerer 100 prosent. Hva andre finner på er derimot vanskeligere å ha oversikten over. Via tipsene over skal du likevel ha lagt lista litt høyere for hva andre kan finne ut om deg via Google.
I tillegg til disse tipsene minner vi på at du på Datatilsynets hjemmesider finner en god del relevant informasjon og flere tips om hva du kan gjøre med uønsket informasjon på nettet. Denne siden er en god start.
Men husk til slutt at noen sider kan virke positive på din person, så for all del, ikke fjern dine største bragder fra nett.
Denne saken er oppdatert, og ble første gang publisert november 2008.

Mer om
annonse