GuideAndroid-skolen del 2

Få raskere mobil og flere funksjoner

Vi viser deg hvordan du oppdaterer telefonen din til nyeste Android-versjon.

Er du en av dem som sitter med utdatert Android-versjon? Her skal vi se nærmere på hvordan du fornyer telefonen din.

Det populære operativsystemet Android går stadig gjennom en rekke endringer. Blant annet innebærer dette bedre ytelse, flere funksjoner, tilgang på flere applikasjoner og endringer i brukergrensesnittet.

For å få disse endringene inn på telefonen din må du installere oppdateringer.

Mange "utdaterte"

De tidligere Android-versjonene heter 1.5 Cupcake, 1.6 Donut, 2.1 Eclair og 2.2 Froyo. Fortsatt har 15,5 prosent av Android-brukerne en av disse versjonene.

Gingerbread i mange versjoner

Versjon 2.3 Gingerbread er heller ikke den nyeste Android-versjonen. Imidlertid har 4.0 Ice Cream Sandwich så høye maskinvarekrav at selv mange nyere telefoner ikke kan oppgraderes. 54,2 prosent av Android-brukerne har Gingerbread.

Gingerbread fins i versjon 2.3 til 2.3.7. De aller fleste av de som har Gingerbread, har versjon 2.3.3 til 2.3.7.

Ice Cream Sandwich er nyest for mange

Det nyeste for de fleste nyere mobiltelefoner i skrivende stund er Ice Cream Sandwich. Herunder er det 4.0.3 eller 4.0.4 du kan finne på mobilen din. 25,8 prosent av Android-brukerne har denne versjonen

Med enkelte mobiltelefoner får du også tilgang på versjon 4.1 Jelly Bean, som er det aller nyeste i skrivende stund. Kun 2,7 prosent av Android-brukerne har tatt i bruk denne Android-versjonen.

I tillegg har Google kommet med versjon 4.2 som også går under navnet Jelly Bean.

Les også: Dette er nytt i Android 4.2

Her ser du fordelingen av Android-versjoner blant brukerne. (Kilde: Google).

Tallene kommer fra Google, hentet i en 14 dagers periode i forkant av 1. november 2012.

Her trykker du på "innstillinger".
Trykk på "Om" eller "Om telefonen".

Finn ut hvilken versjon du har

For å finne ut hvilken Android-utgave du har, går du inn i innstillingsmenyen på telefonen din. Helt nederst finner du "Om" eller "Om telefonen". Trykk på denne, og du får oversikt over all programvare på telefonen din. Du trenger bare å bry deg om "Android-versjon".

På noen telefoner må du gå inn i en egen meny som heter "programvareinformasjon".

Oppdatering kan ta tid

Ofte må man vente lenge på oppdateringer av Android-versjoner. Svært få mobiler har for eksempel 4.1 Jelly Bean, til tross for at eksempelvis Samsung Galaxy Nexus-brukere har hatt Jelly Bean i flere måneder.

Årsaken er at produsentene må tilpasse Android-versjonene til mobiltelefonene for å kunne tilby en fungerende oppdatering. Dette tar tid, og fordi tid er penger vil produsentene slutte å oppdatere gamle mobiler.

Det lønner seg å ha en populær mobiltelefon for å få oppdateringer raskt. Mange produsenter lanserer gjerne flere telefoner med omtrent den samme maskinvaren, slik at de enkelt kan oppdatere en rekke telefoner "i én smekk".

Google tar grep

Fremover kan du regne med at mobiltelefoner blir oppdatert raskere enn før. Google har nemlig lansert Platform Development Kit, som skal sørge for at produsentene får tilgang på nye Android-versjoner to til tre måneder før de lanseres. På den måten kan de begynne tidligere med tilpasningen.

Nyere telefoner sier selv ifra når det er tid for oppdatering.
Oppdateringen skjer uten PC-tilkobling i de fleste nyere telefoner.

Slik oppdaterer du

De fleste telefoner i dag har en egen oppdateringsfunksjon i innstillingsmenyen. Let etter "Se etter oppdateringer" eller noe lignende.

Hvis du har denne funksjonen kan du oppdatere telefonen din uten tilkobling til PC-en.

Pass på at du er tilkoblet trådløst nettverk, om du vil unngå mye datatrafikk over mobilnettet, og sjekk at du har nok strøm på mobilen eller tilgang til lader.

Det er stort sett litt eldre telefoner som ikke har en oppdateringsfunksjon i menyen. Har du en eldre telefon vil du likevel ha stor glede av å oppdatere telefonen din til en nyere Android-versjon.

For å gjøre dette, må du installere produsentens PC-programvare på PC-en din. Programvaren finner du på produsentens nettsider, og stort sett støttes Windows og Mac OS. Linux-brukere må dessverre vanligvis låne en Windows-maskin eller Mac for å få installert oppdateringer.

Ikke rør!

Først vil telefonen laste ned programvaren, og når programvaren er lagret i telefonen vil oppdateringen starte.

La telefonen din jobbe i fred under installasjonen. Ikke rør knapper og ikke ta ut batteriet. Dersom du avbryter telefonen underveis i oppdateringen, kan telefonen slutte å virke. I verste fall må den sendes inn på verksted.

Oppdateringen kan ta alt fra fem minutter til en time.

Android-skolen

Flere deler av Android-skolen følger...

Les også
App-tips til Android
Les også
Slik gjør du Android-mobilen til din egen
Les også
Dette bør du kunne hvis du har Android-mobil
Les også
Dette er nytt i Android 4.2
Les også
Fem smarte tips til Android-mobilen din
annonse