Guide

Lær deg Windows 8-triksene

Vi viser deg hvordan du finner frem i de nye Windows 8-menyene.

Den enkle måten

Ikke alle endringer er like gode, og mange har vært skeptiske til den nye versjon av Microsofts nye operativsystem, Windows 8. Operativsystemet har gjort mange endringer, hvor den aller største var introduksjonen av av metro. Dermed var også den tradisjonelle Start-menyen borte. Endringen har ført til en haug av omrokeringer i menysystemer, og knapper og funksjoner som tidligere lå enkelt tilgjengelig da man trykket på Start-knappen, har nå tilsynelatende forsvunnet helt, eller gjemt seg bak andre menyvalg.

Ikke all forandring fryder

Som vanlig er ikke alle like glad i endringer. Vi har skrevet om fem ting vi elsker med Metro og fem ting vi ikke liker, men har fortsatt troen på at den endelige versjonen av operativsystemet vil fikse problemene vi har klaget på, og levere enn solid og helhetlig opplevelse.

Fram til det skjer må vi imidlertid gjøre det beste ut av hva vi har. Denne gangen har vi sett på hvordan vi kan løse problemet med de "forsvunne knappene", uten å måtte ty til tredjepartsprogramvare.

Den gamle Start-menyen har blitt erstattet med Startskjermen, også kjent som Metro. Det medførte en rekke endringer i den gamle menystrukturen.

Hva har skjedd?

Så hvilke knapper er det vi savner fra Start-menyen? Selve programsøket og åpning av programmer er ganske greit implementert i Windows 8, hvor du må lik måte som før bare trenger å trykke på Start-knappen, skrive hva du er ute etter, og trykke Enter når du finner programmet du er ute etter. Andre funksjoner ved Start-menyen er imidlertid bedre gjemt. La oss ta for oss et par eksempler:

For å finne tilkoblede enheter må du igjennom et separat Metro-grensesnitt før du kommer til PC-innstillinger, hvor du kan trykke deg inn på Enheter-knappen. Enda mer irriterende er mangelen på lås-, omstart-, hvile- og skru av-knappene, som tidligere var veldig enkle å komme til. Nå er de blitt tre av dem flytte til innstillingsknappen på den nye Charmsmenyen, mens lås- og logg av-knappene er flyttet til Metro-menyene, når du høyreklikker på profilbildet ditt. Forvirrende? Ja. Veldig.

Microsoft mener selvfølgelig at dette er de mest logiske stedene å plassere funksjonene på, men når millioner av brukere allerede har vent seg til den tradisjonelle, om noe dumme, plasseringen av knappene, skal det mye til for å vendes seg til noe nytt. Den enkleste måten er nok å bare bite i det sure eplet, og innse at forandringene er her for å bli. Derfor har vi laget en rask oversikt over hvordan du får tilgang til de forsvunne knappene.

Du må få opp Charms-menyen før du kan skru av datamaskinen.

Låse eller logge ut av Windows 8

Windows 8 lar deg låse datamaskinen, hvor du forblir innlogget på kontoen din, men låseskjermen vises. Dette er det foretrukne alternativet for mange brukere når de skal la datamskinen stå alene en kort tid, og ikke vil få bakgrunnsbildet byttet til Hello Kitty, noe som skjer ganske hyppig på arbeidsplassen vår. Alternativt kan man logge ut, hvor samtlige programmer lukkes, og du blir tatt til den samme låseskjermen som i forrige alternativ.

For å låse datamaskinen kan du bruke en av de følgende metodene:

Med tastaturet: Startknapp + L. Eller CTRL + Alt + Del, og velg Lock fra menyen som dukker opp.

Med musen: Få frem Start-skjermen (Metro), trykk på profilbildet ditt oppe til høyre, trykk på Lock på menyen som dukker opp.

Med fingeren: Få frem Start-skjermen (Metro), trykk på profilbildet ditt oppe til høyre, trykk på Lock på menyen som dukker opp.

For å logge ut av datamaskinen kan du bruke en av de følgende metodene:

Med tastaturet: CTRL + Alt + Del, og velg Sign Out fra menyen som dukker opp.

Med musen: Få frem Start-skjermen (Metro), trykk på profilbildet ditt oppe til høyre, trykk på Sign Out på menyen som dukker opp.

Med fingeren: Få frem Start-skjermen (Metro), trykk på profilbildet ditt oppe til høyre, trykk på Sign Out på menyen som dukker opp.

For å skru av eller utføre andre strømrelaterte funksjoner, kan du bruke en av følgende metoder:

Med tastaturet: CTRL + Alt + Del, trykk på strømknappen nederst i høyre hjørne og få tilgang til hvilemodus, omstart og avknappen. Alternativt kan du trykke Startknapp + I (en snarvei til en av undermenyene til Charms-menyen), og trykk deg frem til Strømknappen der.

Med musen: Beveg musen til et av hjørnene på høyresiden av skjermen, og beveg den langs kanten for å få opp Charms-menyen. Trykk på innstillinger og så Strømknappen for å få opp de ønskede valgene.

Med fingeren: Få opp Charmsmenyen ved å sveipe inn på skjermen fra høyre ramme. Trykk på Innstillinger og så Strømknappen.

Med datamaskinen: Trykk på Av-knappen på datamaskinen din. Dette vil vanligvis skru datamaskinen av, forutsett at du ikke har endret på strømsparingsalternativene, hvor du kan velge hva som skjer når du trykker på knappen.

Du kan enten låse datamaskinen ved å trykke CTRL + L, eller trykke på profilbildet ditt på Startsiden.

Alternativer?

Som vanlig finnes det alltid mange måter å gjøre ting på i et operativsystem som Windows, og dette er intet unntak. Du kan for eksempel lage egne snarveier til av-knappen, slik at du kan skru av datamaskinen med ett enkelt trykk. Dette er imidlertid litt mer teknisk enn de andre alternativene, som rett og slett er tastatursnarveier. Følg med på neste side for å se hvordan du setter opp egne knapper for funksjonene du er ute etter.