Til hovedinnhold
GuideSlik får du bedre lyd fra TV-en din

Vi viser deg hvilken utgang du skal bruke.

Det finnes flere enn du tror.

Her ser du hodetelefonutgangen med både «Audio out», samt runding med pil ut og PC-tilkoblingen med både tekst og bekrivende tegn med pil inn.Foto: Roy Arne Christiansen, Hardware.no

Dette ser du etter først

De fleste av oss har i dag en flatskjerm stående eller hengende i stua, og lydkvaliteten på mange av disse skjermene er det ikke så mye å rope hurra for.

Siden de første flatskjermene begynte å dukke opp, har lydgjengivelsen til mange av disse vært et problem. Jo flatere skjerm – jo flatere lyd.

Produsentene har begynt å ta litt tak i lyden, men den er fortsatt ikke oppe på et akseptabelt nivå. Det er ofte bass og dypere tonene som mangler, slik at lyden låter ganske flat.

Lydkvaliteten gjenspeiler ikke bildekvaliteten.

Heldigvis har de fleste av dagens flatskjermer muligheter til å koble til et eksternt lydsystem. Hvis du for eksempel har et stereoanlegg stående, er det utrolig hvor mye du kan heve lytteopplevelsen ved å koble dette til TV-en.

De fleste TV-er har ofte en del flere innganger enn utganger, og mange kan bli litt usikre på hva som er hva. Det beste er å flytte litt på skjermen, slik at du får litt bedre oversikt over hva som står ved siden av eller rundt tilkoblingene på baksiden.

For å finne ut hva som er hva på baksiden av TV-en din, så er flere av produsentene flinke til å merke både innganger og utganger. Noen bruker tekst til å beskrive hva hver enkelt inngang og utgang, mens andre bruker forskjellige varianter av beskrivende symboler.

Disse symbolene kan for eksempel være runde eller firkantet med en liten pil som peker innover eller utover. En pil som peker inn i symbolet betyr inngang, og pil ut betyr utgang.

Hvis du ikke finner noen symboler bruker det for eksempel å stå «Audio Out», «AV Out» eller kun «Out».

bli med til neste side, og les mer om de digitale lydutgangene

hopp til side 3, og les mer om de analoge inngangene

Digitale utganger

De fleste av dagens TV-er har gjerne minst en dedikert lydutgang. Den utgangen som du finner på de fleste modeller er en optisk utgang.

Slik ser en optisk utgang ut (Merket "Optical").Foto: Roy Arne Christiansen, Hardware.no

Den optiske utgangen kalles gjerne for «S/PDIF» (Sony/Philips Digital Interconnect Format) eller «Toslink» (Toshiba Link), og en fiberoptisk kabel brukes her til å overføre signalet digitalt.

Utgangen er ofte helt flat og har en luke som vippes innover når kabelen settes i. Når TV-en er på, er denne utgangen ofte automatisk aktivert, og da vil du kunne se et rødt lys som skinner rundt luken.

Hvis den ikke er automatisk aktivert og du ikke ser noe lys, må du ofte inn i lydmenyen til TV-en for slå denne på. Du vil ofte finne at punkt i menyen til TV-en hvor du kan bytte mellom å bruke TV-høyttalere eller eksternt lydsystem. Mer informasjon om dette finner du gjerne i manualen.

På noen få TV-modeller kan det istedet for den optiske utgangen være en koaksial S/PDIF-utgang, denne bruker strøm til å overføre signalet istedet for lys som brukes av den optiske kabelen. Denne typen er ikke så ofte brukt.

For at den digitale utgangen skal kunne brukes må det eksterne lydsystemet du har ha en tilsvarende inngang. Det enkleste er når du har en identisk inngang på lydsystemet som TV-en har ut.

Om TV-en din har en optisk utgang og lydsystemet har en koaksial inngang, går det fortsatt an å få koblet disse to sammen. Det eneste du trenger, er en liten enhet i mellom disse som konverterer fra optisk til koaksial. For en 500-lapp har du en liten digital omformer som gjør dette for deg.

Her har du to optiske innganger og en koaksial til venstre og to sett komponent videoinnganger til høyre på baksiden av en hjemmekinoreceiver.Foto: Roy Arne Christiansen, Hardware.no

Den koaksiale inngangen ligner veldig på de vanlige analoge inngangene, og samme type kontakt brukes (RCA-kontakt, ofte også kalt phono-kontakt). Her er det viktig at du sjekker litt nærmere bak på TV-en om det står S/PDIF, digital digital audio out eller lignende. Denne inngangen bruker gjerne å ha en sort eller gul-oransje ring som markerer selve kontakten, og ikke en rød eller hvit ring som de analoge inn- og utgangene bruker å ha.

Har du et hjemmekinosystem, en hjemmekinoreceiver eller for eksempel en lydplanke, har disse ofte denne konverteringen innebygget. Mange av disse produktene har derfor både optiske og koaksiale innganger på plass.

Det finnes flere produsenter av slike omformere. Denne heter DCT-3 og levers av Cypress.Foto: Cypress, All Rights Reserved

Lyd ut via HDMI

På mange av dagens TV-er har du også muligheten til å ta lyd ut digitalt via en av HDMI-inngangene. Hvis du for eksempel har en hjemmekinoreceiver og TV som støtter «ARC» (Audio Return Channel), trenger du kun den ene HDMI-kabelen koblet mellom TV-en og hjemmekinoreceiveren. Lyd og bilde går opp gjennom kabelen til TV-en, og lyd kan også gå i retur ned til receiveren for avspilling når du ser på TV.

HDMI-inngangen til TV-en er gjerne markert med «ARC» hvis den støtter lyd i retur gjennom kabelen.

Fra digitalt til analogt

Har du en gammel stereoforsterker, eller et eldre stereoanlegg som ikke har noen digital inngang, er det fortsatt mulig å koble til fra den digitale utgangen på TV-en. Det du trenger da, er en annen liten boks som konverterer fra digitalt til analogt.

Før du handler en slik boks, er viktig at du sjekker at ditt gamle lydsystem har en ledig inngang. Denne inngangen vil gjerne hete «line in» eller «Aux» på et stereoanlegg, mens på en stereoforsterker vil disse ofte hete «CD», «DVD», «Radio», «Line in» eller lignende hvis du har flere innganger.

De analoge inngangene er ofte markert med hvit og rød farge, på samme måte som analoge stereokabler.

Disse boksene koster gjerne fra rundt 4-500 og oppover avhengig av antall innganger og utganger og hva som støttes av formater.

En ting du bør være klar over, er at i noen tilfeller kan det bli litt problemer med forsinkelse i lyd når man kobler på slike omformere. Hjemmekinoreceivere og lignende produkter har ofte litt mer muligheter med lyden enn slike små omformere, slik at du kan rette opp i slike forsinkelser i lyden.

bli med til neste side, og les mer om de analoge lydutgangene

Analoge innganger

Analoge utganger på TV

Noen TV-modeller har også analoge utganger, hvor du kan koble til et stereoanlegg eller lignende direkte uten å bruke noen omformer av noe slag.

Analoge utganger for stereolyd.Foto: Roy Arne Christiansen, Hardware.no

På disse TV-ene vil du ha en rød og en hvit RCA-utgang som ofte er markert med «Audio Out» eller «Analog Audio Out». Denne er ikke alltid aktivert i TV-en, og må derfor slås på i menyen til TV-en.

Scart-adapter hvor du kan bytte mellom at den skal fungere som utgang eller inngang.Foto: Roy Arne Christiansen, Hardware.no

Noen TV-er har istedet for en direkte analog utgang, plassert muligheten for å ta ut lyd i Scart-inngangen. Det vil si at Scart-inngangen har flere funksjoner, og kan ta lyd og bilde inn analogt, samt sende lyd ut analogt fra TV-en. Her

For å få dette til å virke, må du ha en spesiell type scart-adapter med analoge RCA-kontakter og med en bryter for å bytte funksjon. For å aktivere lyd ut via Scart-inngangen må du også aktivere denne funksjonen via menyen til TV-en. For å finne ut om din TV støtter dette, må du sjekke nærmere i manualen til TV-en.

Diverse adaptere som bruker å følge med mange av dagens flate skjermer.Foto: Ole Henrik Johansen, Hardware.no

Mange av de tynneste flatskjermene har ofte egne adaptere som følger med for å koble til analogt. Disse TV-ene har mange ganger ikke plass til de tradisjonelle kontaktene, og bruker derfor løsninger med forskjellige adaptere. For å finne ut hvilken adapter du skal bruke, kan det være lønnsomt å lese litt i bruksanvisningen først. Det er ikke alltid sikkert at TV-en din støtter lyd ut via de analoge adapterene.

Mini-jack til RCA-kabel.Foto: Monster, All Rights Reserved

Lyd ut fra hodetelefonutgangen

Noen få TV-modeller har ikke noen tradisjonelle analoge utganger for å kunne koble til et ordinært stereoanlegg, men de har ofte en hodetelefonutgang som kan brukes. Det du trenger for å koble denne til er en kabel som har en mini-jack i ene enden og RCA (phono) i den andre.

Selv om det fungerer å bruke hodetelefonutgangen til å sende lyd til stereoanlegget, så er ikke dette den aller beste løsningen. Ofte blir all lyd til de innbygde TV-høyttalerne kuttet når du kobler til noe her, og i tillegg kan ofte signalet ut herfra være en del svakere enn det du vil få fra en ordinær lydutgang.

Det blir mer eller mindre som en slags «nødløsning» å bruke denne utgangen. Du slipper å styre med masse kabler og du slipper å bruke ekstra komponenter som omformere. Minuset er at lydkvaliteten er dårligere.

Bli med til neste side, og les om hvordan du gjør det

Slik gjør du det

Slik gjør du det

For enklest mulig tilkobling må du sjekke om du kan koble sammen TV og lydsystemet digitalt. Har du en nyere type hjemmekinoreceiver, eller lydplanke, er det ofte mulig å bare ha en enkelt HDMI-kabel tilkoblet mellom produktene. For å sjekke om produktene støtter denne løsningen, kan du se om noen av HDMI-inngangene er markert med «ARC» eller «Audio Return Channel» på begge produktene. Dette må støttes i begge ender om det skal fungere.

Digitale innganger til venstre.Foto: Roy Arne Christiansen, Hardware.no
Optisk digitalutgang.Foto: Roy Arne Christiansen, Hardware.no

En del av dagens lydsystemer har også digitale innganger og de aller fleste TV-er har gjerne en optisk utgang. Her må du bare ha tungen rett i munnen, og passe på at det står «Audio input», «Digital in» eller «Optical in» bak på lydsystemet. Det kan ofte hende at lydsystemet også har en eller flere digitale utganger, og disse vil ikke kunne ta mot lydsignaler fra TV-en.

Har du en digital mottaker som du tar inn TV-signalene med, så har du veldig ofte både analoge og digitale lydutganger fra denne. Det kan ofte være lettere å koble lyden herfra enn fra TV-en. Husk bare at det kun er lyden fra TV-kanalene du får ut her.

Har du et eldre lydsystem, eller stereoanlegg med kun analoge innganger og TV-en kun har en digital utgang, kan du bruke en omformer. Å konvertere digitale signaler fra optisk eller koaksial til analogt går helt fint med en omformer. Vær bare klar over at i noen tilfeller kan ddet oppstå litt problemer med forsinkelser i lyden.

Har TV-en og lydsystemet forskjellig analog utgang og inngang, vil du ha bruk for en adapter eller en overgang. Det finnes overganger eller adaptere som nesten alltid kan løse slike problemer som dette.

De fleste TV-er har en hodetelefonutgang, som en lettvint nødløsning kan du bruke denne til å koble til ditt eldre lydsystem eller stereoanlegg. Det er ikke den beste måten å gjøre det på, men det fungerer stort sett greit i noen tilfeller. Det blir uansett bedre enn kun å bruke de innebygde TV-høyttalerene.

annonse