Tek.no

Feature

Se brukernes beste aprilbilder

Disse bildene valgte vi ut fra april 2013.

Killswitch
26 Juli 2013 06:08

Landskap og miljø

Hver måned plukker vi ut et knippe bilder hentet fra forumets bildetråd som vi mener fortjener en liten oppmerksomhet.

Som i mars-måned var nivået veldig høyt. Det er mye spennende å velge mellom, men det er samtidig litt trist å ikke kunne velge ut alle man vil ha med. Noen har dessverre sperret Flickr-kontoen sin for nedlasting, og vi må, som i marsmåned, derfor oppfordre til ikke å gjøre det med bilder som postes i disse trådene.

Disse bildene er hentet fra denne forumtråden, hvor du vil finne flere brukerbilder fra februar. Bilder fra juli kan du legge inn her dersom du vil bidra med bilder som kan bli blant de utvalgte.

Les alle artiklene om leserbilder her!

Dersom du har flere bilder du ønsker tilbakemelding på, kan du benytte deg av vår bildekritikk.

Over til bildene! Det er tydelig at april fikk folk til å gå ut for det var veldig mange landskap og miljø-bilder å velge mellom. Vi starter med et bilde tatt av brukeren Smort1:

Foto: smort1

Det er nok flere som kjenner igjen dette bildet fra tidligere, for akkurat dette ble valgt ut som månedens bilde fra bildekritikken. Juryen i nevnte kåring skriver: Fin komposisjon og en flott location. Dette kunne vi hatt på veggen! Et bilde fullt av spørsmål og stemning. Dette er en kommentar vi er helt enig i. Plasseringen av personen på bakken gjør mye av bildet. Uten den ene lille detaljen ville bildet blitt mer nakent og ikke fått det blikkfanget det er blitt.

Foto: Killswitch

Fra et dramatisk landskap så går vi over til Killswitch' litt underlige haiker. Figuren er fra Star Wars-universet, og det snødekte landskapet er antageligvis Hoth (eller Finse, om du vil). Dette bildet hadde ikke gjort seg om man ikke hadde tatt den popkulturelle referansen, for det er den referansen som gjør selve bildet. Komposisjonsmessig er det helt vanlig. En som gjør noe på høyre side og linjer som blikket kan følge. Men det er selve referansen skaper bildet. En stakkars Stormtrooper som er forlatt av Imperiets styrker (kanskje han falt ut av en AT-AT-walker?) som må rett og slett haike hjem.

Foto: H_Treider

Nestemann på listen er en fotograf som har utmerket seg med bilder i disse artiklene. H_Treider gjør som i mars og klasker til med et godt og stemningsfullt bilde. Vi ser at bildet er tatt på Majorstuen t-banestasjon. Det er tatt i moderne tid, men tåken og mangelen på farger gjør at man føler det er tatt i en annen tidsepoke. Rent komposisjonsmessig går blikket rett opp på lysene øverst til venstre, og skaper en balanse mot de lyse reklameskiltene på den andre siden av bildet. Man får også luft mellom de som sitter på benken og han som står med skiene sine.

Foto: HelenaN

Vi holder oss i det dystre og lar HelenaN vise oss det neste bildet. Dysterheten blir etablert av de tre korsene, tomheten og mangelen på farger. Korsene i forgrunnen skaper en seriøs stemning rundt bildet, og tomheten kommer ekstra til syne i avstanden mellom korsene og bakgrunnen. Denne tomheten blir ekstra forsterket av at bildet er i sorthvitt. Ved å la bildet være tatt på høykant får man med mye av den lengselen som blir skapt mellom forgrunn og bakgrunn. Hadde fotografen valgt å legge dette horisontalt ville mye av denne dynamikken forsvunnet, og bildet ville ikke blitt virkningsfullt. På grunn av en vei i horisonten så virker bildet skeivt. Det gir oss litt følelse av å falle ned på høyre side, selv om vi sitter trygt i stolen vår. I seg selv ikke et stort problem, men bildet taper bittelitt på det.

Foto: HelenaN

Det var på sin plass å ta med enda et landskap/miljøbilde fra HelenaN. Dette står til kontrast mot det mørke bildet rett over, men er det egentlig noe mindre dystert? Både ja og nei. Selv om bildet er lysere så er det noe dystert over det. Det er stemningen som skaper bildet. Bygningen står alene, med gjenspikrede vinduer og en dør som nok ikke har vært åpnet på mange år. Alt dette hadde i seg selv vært et godt bilde, men det er en en liten detalj som virkelig gjør det: Fotsporene foran døra. Noen har faktisk vært og tittet der. Hvem det er vet vi ikke, men det er ikke så farlig. I det forfalne så har noen vært og brydd seg.

Foto: iStereo

En fin ting med de litt mørkere månedene er at det er enklere å ta lange eksponeringer om natten. Slike bilder kan spenne seg fra naturbilder til bilder tatt av menneskapte objekter. Dette bildet fra iStereo er et godt eksempel på et bilde av menneskeskapte objekter. Veikrysset skaper en flott scene og lysene er med på å levendegjøre den. Lysene skaper også en herlig kontrast mellom skiltet i midtrabatten og bilene som beveger seg kjapt gjennom scenen. De ensomme trafikklysene i midten tårner seg opp som monumentale betraktere. Det eneste som ødelegger litt er den høye bygningen på venstre side. Bildet blir litt sidetungt og usymmetrisk. Det må på samme utpust nevnes at det ikke er veldig skadelig, det kunne bare vært enda bedre.

Foto: freddern

Freddern står for et klassisk, men herlig landskapsbilde. Fjellet viser seg fra sin beste side, og man kan nesten tro at det gjør det for å blidgjøre fotografen. Den dramatiske himmelen framhever fjellenes brutale skarphet, og blir som en kontrast mot det rolige og bølgende grønne dekket i nedre halvdel av bildet. Freddern skal ha skryt for å ha valgt en stående bildevinkel her. Hadde det vært liggende ville man mistet mye av den spenningen som foregår i bildet. Denne brukeren får dermed med både bakken og himmelen, og det er det som skaper selve bildet.

Foto: tomsi42

Avslutningsvis i denne delen skal vi la tomsi42 få sin plass i solen. Dette er ikke akkurat et landskapsbilde, men det er for oss et godt miljøbilde. Hva er det som egentlig gjør dette til et godt bilde? Selve tomheten er det viktige her. En lukket dør i skyggen. Grønt plastdekke, og noen glassruter man kanskje kan titte ut av (for man i alle fall ikke titte inn gjennom dem). Dette gjør at bildet blir delt opp i tre forskjellige deler som sammen gjør bildet. Vanligvis så ønsker man å ha en person i bildet, bare for å skape en relasjon med den som ser på bildet. Hadde man hatt en person her er vi redd for at bildet ville blitt for rotete. Det gjør seg nærmest best uten en person, men ville kanskje blitt forsterket med en katt eller et annet dyr.

På neste side kan du se andre bilder som vi vil trekke fram fra bildetråden fra april. >>>

Les også