Til hovedinnhold
Artikkel

Kristoffer og Stian er i verdenstoppen med å hjelpe forskere i å kurere alvorlige sykdommer

Donerer datakraft for å forstå sykdommer bedre. Du kan også bli med.

Privat

Du tenker kanskje datamaskinen din er ubrukelig om du ikke sitter foran den og taster og peker? Vel, flere ildsjeler i Norge – og rundt i verden – mener derimot det er når du lar datamaskinen i fred at den virkelig kan gjøre nytte for seg. Gjennom forskning på livstruende sykdommer.

Gir datakraft for å redde liv

Når datamaskinen ikke er opptatt med å oppfylle dine behov på dagtid kan den nemlig hjelpe forskere i å få større forståelse av alvorlige sykdommer som Alzheimers, Parkinson og AIDS. Det hele skjer ved at man melder datamaskinen sin inn i Folding@Home-prosjektet. Det er utviklet ved Stanford-universitetet og lar deg – sammen med tusenvis av andre – donere den ledige datakraften din til forskere uten tilgang til kraftige, men svært kostbare, superdatamaskiner for sin forskning og simulering.

Mens én datamaskin alene ville brukt mange år på å løse en typisk oppgave, kan noen hundre vanlige datamaskiner som samarbeider gjennom Folding-prosjektet løse det samme problemet på bare noen dager. Like effektivt som en superdatamaskin, men langt mer tilgjengelig.

Belønningen for det hele? At du kanskje kan bidra til å bedre – eller redde – menneskeliv med din allerede eksisterende og likevel ubrukte datakraft, selvsagt.

Norsk lag i verdenstoppen

Kristoffer Alm og Stian Andersen donerer datakraft fra flere titalls datamaskiner. Sammen med resten av Hardware.no-laget håper de forskere som benytter seg av datakraften deres bedre lykkes i å forstå alvorlige sykdommer.
Privat

Å forlenge eller redde menneskers liv er i alle fall det som er tanken og drivkraften bak «Folding@Home»-prosjektet, hvor blant annet Stian Andersen og Kristoffer Alm vel kan sies å være litt over middels involverte.

Disse to ildsjelene er en del av det norske Folding-laget med det klingende navnet Hardware.no. Laget består av over 4100 medlemmer fra hele landet og fyller for øvrig 14 år i dag.

Sammen har laget lånt ut datakraft fra maskinene sine helt gratis i over et tiår. Og, når vi sier datamaskinene i flertall mener vi det i aller høyeste grad. For, der tanken med F@H-prosjektet egentlig er å høste overskuddet fra allerede tilgjengelig ubenyttet datakraft har ikke disse to latt det være med et par kontor-PC-er på nattestid.

Du kan følge med på Hardware.no-laget på Diskusjon.no »

Tatt litt lenger enn menigmann

Hardware.no ligger på en femteplass på topplisten over lagene som donerer mest datakraft til forskning gjennom Folding-prosjektet.

Bitt av «basillen» og i forskningens navn har de nemlig tatt steget ut av hjemmet og over i et eget lokale. Det har de måtte gjøre for å få plass til de nå titalls datamaskinene som i årenes løp har akkumulert seg. Her står nemlig kraftige datamaskiner på døgnet rundt, og disse har kun ett formål: å sørge for mer datakraft til forskning.

Investeringene deres har bidratt til at Hardware.no-laget ligger på en 5. plass i verden for mest privat datakraft som er donert til forskning, og med sine over 74 milliarder «poeng» snuser de på en «pallplass».

Bidratt til 160 forskningsrapporter

Om datakraften som doneres virkelig utgjør noen forskjell hører man ikke så mye om utenfor entusiastkretsene.

– Ettersom Folding-prosjektet er non-profitt har det ikke særlig salgsverdi med pompøse uttalelser om fremtidige visjoner, forklarer Kristoffer Alm, som mener prosjektet ellers har vært en suksess så langt.

Blant annet skal Folding-prosjektets datakraft ha bidratt til 160 publiserte forskningsrapporter.

Alm mener det neste store gjennombrudd vil bli mot mobile plattformer. Dagens mobiler er nemlig blitt så kraftige, og ikke minst så mange, at de sammen kan bidra med betydelige mengder datakraft der de likevel ligger uvirksomme i laderen på nattestid.

Forskning fremfor bitcoin

Kompakte datamaskiner i et av flere store «rack» bidrar også med datakraft.
Privat

Det er vanskelig å ikke bemerke at den samme kostbare maskinvaren Stian og Kristoffer låner ut gratis til forskere kunne innbrakt betydelige summer kryptovaluta om de bare hadde installert et «mining»-program fremfor Folding@home-programmet på sine datamaskiner.

Da har de to også vurdert å benytte noe av datakraften til å utvinne kryptovalutta, men bare tilsvarende det de har i løpende utgifter hver måned.

For ellers er de to klokkeklare:

– Jeg og Stian har alltid vært klar over at denne hobbyen har kostet mye penger. Det har derfor vært utelukket fra dag én å skulle benytte maskinvaren til utvinning av kryptovaluta eller liknende for egen vinning. Da kunne vi like gjerne betalt pengene inn på huslån eller tilsvarende, skriver Alm.

– Om jeg ikke får noe igjen for dette i form av penger eller annet overskudd til meg om mine, så velger jeg å tro at det har en vesentlig betydning i det store bildet. Jeg tenker at vi alle er en liten del av noe større, fortsetter Alm, og avslutter med at han og Stian bare føler seg heldige som har muligheten til å bidra med ressurser inn i forskningsprosjekter.

Alle monner drar: Ønsker du å bidra med ledig datakraft til Folding@Home-prosjektet kan du laste ned et program for Windows, MacOS eller Android, eller enklest av alt: kjøre et lite tillegg i nettleseren.

Stor oversikt:
Sjekk hvor godt grafikkortet ditt ville egnet seg for Folding »

annonse