Til hovedinnhold
TestTermisk pasta fra kjøkkenet

Vi smurte alt dette på prosessoren

Og vi fant et overraskende alternativ til termisk pasta.

Introduksjon

I dag har vi raidet kjøkkenet i søken etter gode alternativer til tradisjonell termisk pasta. Termisk pasta er et semiflytende stoff som påføres mellom prosessoren og prosessorkjøleren i datamaskinen din. Den kan også brukes på andre varme brikker i maskinen, slik som på de varmeste delene av et skjermkort, hovedkortet, minne, og mye mer.

Hensikten er å minske varmetapet mellom en varm overflate og en kjøler, slik at kjøleren på en effektiv måte transporterer varmen vekk fra den varme kilden.

Et lite utvalg av de varierte varene vi testet sist.
Foto: Jørgen Elton Nilsen

Det begynner å bli noen år siden sist vi testet alternativer til tradisjonell termisk pasta, en sak som på den tiden var en av våre mest leste. Vi hadde funnet frem en hel rekke potensielle pastaer som de fleste finner innenfor husets fire vegger. Resultatet av forsøket viste at det faktisk er mange produkter i hjemmet som til nød kan brukes som kjølepasta i korte perioder.

I forrige test brukte vi testbenken for prosessorkjølere for å måle temperaturene vi fikk med de ulike varene. Men i dag tar vi forsøket ett steg videre og vil prøve varene på en fullt fungerende og middels kraftig stasjonær PC. Vi har funnet frem følgende komponenter:

 • Hovedkort: MSI P67A-GD80
 • Prosessor: Intel Core i7-2600K
 • Minne: Corsair DDR3 8 GB 1600 MHz
 • Skjermkort: ASUS GeForce GTS 450
 • Prosessorkjøler: Boxed Intel-kjøler

Det burde være fullstendig overflødig å si at vi virkelig håper at dette forsøket kommer til å gå bra. Og med at forsøket går bra mener vi at testbenken vår ikke tar fyr, sprer seg til noen lett antennelige gardiner og gjør om hele testrommet vårt til et ildinferno. Er vi riktig uheldige vil dette så spre seg over flere etasjer, sluke hele bygget i flammer og til slutt ende i en evakuering av halve Oslo sentrum.

Testbenken vår, med en standard Intel-kjøler.

Kjøkkenspesial

Vi nevnte at dagens forsøk er en kjøkkenspesial. Det betyr at vi kun har valgt varer fra kjøkkenet. Dette er nok det rommet i huset hvor vi finner flest varer som ligner tradisjonell termisk pasta i konsistens og utseende.

Noen av produktene vi tester denne gangen har vi stor tro på, mens andre er vi ganske skeptiske til. Det er også slik sidene i denne testen er oppdelt, og kanskje byr noen av produktene på en overraskelse. Her er listen over våre utvalgte matvarer som skal settes på prøve:

 • Ketchup
 • Sennep
 • Yoghurt
 • Kaviar
 • Nugatti
 • Wasabi
 • Sesampasta
 • Leverpostei
 • Peanøttsmør
 • Kjøttdeig
 • Sjokolade

For å få et fornuftig sammenligningsgrunnlag på matvarene våre, tester vi også en helt ordinær termisk pasta, nemlig Arctic Silver Ceramique. Vi tester også hvilken temperatur prosessoren får uten bruk av termisk pasta i det hele tatt.

Ikke prøv dette hjemme

Vi advarer mot å prøve på noe lignende hjemme. Å putte mat i datamaskinen er noe hverken produsenter, forhandlere eller vi oppfordrer dere til å gjøre. For sikkerhets skyld hadde vi et brannslukkingsapparat klar til dyst ved vår side under hele forsøket.

Bli med til neste side, for å se hvilke produkter vi har stor tro på vil kunne fungere godt som termisk pasta »

Det som ligner mest på kjølepasta

Produktene som ligner mest på kjølepasta

Vi tenkte det ville være lurt å teste varene fra kjøkkenet som vi har mest tro på først. Vi synes nemlig det ville vært trist dersom prosessoren vår skulle ta fyr, eller hovedkortet bli veldig tilgriset tidlig i forsøket. Dermed ville vi ikke klare gjennomføre flere tester, og finne et godt alternativ til tradisjonell termisk pasta.

Grunnlaget for det vi har vurdert som troverdige erstattere til termisk pasta, er hvor flytende stoffet er, der både for tynt og for tykt er negativt. I tillegg ser vi på hvor finkornet massen er. Desto grovere korn, desto større blir avstanden mellom prosessoren og kjøleren.

Siden vi kun tester varene i 15 minutter har vi ikke vektlagt vannmengde i varen. Men dersom vi skulle brukt varen i lang tid kunne det nok lønne seg å velge noe som ikke har mye vann i seg. Vannet fordamper jo etterhvert, noe som fører til at den termiske pastaen tørker ut, og dét vil lukte brannfare lang vei.

Ketchup

Noe av det første som møtte oss i kjøleskapet var ketchupen. Dette er tilfeldigvis også noe av det vi har størst tro på som et verdig alternativ til termisk pasta. Her har vi en konsistens som gjør produktet lett å påføre, og en veldig jevn masse, men over tid vil det nok ha en korroderende effekt.

Etter 15 nervepirrende minutter kunne vi trygt fastslå at hverken prosessor eller hovedkort hadde tatt noen skade av mat som termisk pasta. Ikke bare hadde maskinvaren overlevd, men prosesortemperaturen var faktisk lavere etter 15 minutter med ketchup, enn etter 15 minutter med vår referanse-kjølepasta, Arctic Silver Ceramique.

Da vi tok av kjøleren var ketchupen blitt temmelig dehydrert, og luktet akkurat som du forventer at varm ketchup skal lukte. Litt søtt, men ikke så alt for ille. Vi fikk ganske lett fjernet restene, og vi gikk over til neste testkandidat.

Sennep

Sennep er jo ketchupens aller beste venn, og ligner veldig i både konsistens og den jevne massen. Derfor hadde vi selvsagt også stor tro på dette produktet.

Sennepen skuffet ikke i det hele tatt, og leverte samme temperatur på prosessoren som vi fikk med Arctic Silver Ceramique. Prosessoren fikk også mye lavere temperaturer enn uten bruk av termisk pasta i det hele tatt.

Da vi fjernet kjøleren ble vi møtt med en veldig stram lukt. Restene satt godt fast i både prosessor og kjøler, og var en temmelig seig masse.

Yoghurt

Uten hverken sterk lukt, smak eller farge, er naturell yoghurt et veldig anonymt produkt i vårt ellers godt varierte matutvalg. Vi hadde tro på at den veldig jevne massen, kobinert med passe flytende konsistens kunne være en vinnende kombinasjon for våre prøvelser.

Det kan være verdt å merke seg at vi tester en yoghurt uten fruktbiter. Fruktbiter vil mest sannsynlig skape mye avstand mellom prosessoren og kjøleren, noe som ikke er å anbefale.

For andre gang ser vi her en matvare som i 15 minutter gir oss lavere temperaturer på prosessoren enn den profesjonelle termiske pastaen får til. Det er selvsagt kun snakk om en kortere tidsperiode. Da vi fjernet kjøleren etter testen så vi hvorfor yoghurt ikke ville lønne seg å bruke i lengden. Restene var blitt veldig tørre, og luktet veldig surt.

Rapsolje

Rapsolje er et produkt som vi nok ikke setter mye lit på helt alene, siden den fort kan grise til både prosessor og hovedkort. For å unngå dette dynket vi derfor et lite stykke med kjøkkenpapir med oljen. Dette burde sørge for at vi bevarer oljens gode varmeoverføringsevne og at vi hindrer søl.

På tross av høye temperaturer, overlevde testriggen vår også denne prøvelsen. Med én grad varmere prosessor enn vi fikk uten termisk pasta i det hele tatt, er ikke rapsolje noe å anbefale selv som en midlertidig løsning for den som ikke har termisk pasta i huset. Vi unngikk søl og det ble lite lukt fra testriggen vår, men det hjelper lite siden temperaturen var høy.

Kaviar

Kaviar er et av produktene vi fryktet mest å teste, ene og alene på grunn av mulighetene for uheldig luktutvikling i testrommet vårt. Men vi trodde allikevel at konsistensen var akkurat som termisk pasta. De små kornene i kaviaren er veldig myke, og vil nok ikke skape ekstra mye avstand mellom prosessor og kjøler.

Med en temperatur etter 15 minutter som er 6 grader lavere enn uten termisk pasta i det hele tatt, er resultatet helt godkjent. Men du må nok finne deg i en ganske stram lukt fra maskinvaren din i en god stund etter bruken. Restene var ikke så lette å fjerne, og særlig lukten satt godt i både kjøler og prosessor.

Nugatti

Hvem kan vel motstå en nybakt skive med dette pålegget? Med Nugatti har vi nøtter, sjokolade og en god dose sukker i skjønn forening. Vi vet alle at det smaker godt, men hvor godt duger dette pålegget som termisk pasta? Vi har satt sjokoladepålegget på prøve.

Du kan like godt sette Nugatti-boksen tilbake i skapet nå med en gang, for dette kommer du ikke langt med. Prosessoren ble ikke noe kjøligere enn uten termisk pasta i det hele tatt. Men en god duft i rommet fikk vi i alle fall. Pålegget var litt klissete å fjerne, og hadde i stor grad smeltet av prosessoren. Kanskje dét er grunnen til den dårlige varmeoverføringsevnen.

På neste side tar vi en nærmere kikk på matvarene vi mistenkte ville egne seg mindre godt som kjølepasta »

Det som ligner minst på kjølepasta

Produktene som ligner minst på kjølepasta

Noen av produktene vi testet hadde vi litt mindre tro på som gode alternativer til termisk pasta. Da er det særlig store partikler i massen, og en ujevn konsistens som uroer oss. Men vi lot oss ikke avskrekke, og dermed var det bare å ta et ekstra godt grep om brannslukkingsapparatet

Wasabi

Wasabi er et sterkt krydder som gjerne brukes sammen med sushi, og kjøpes som regel på tube. I dette formatet kan det umiddelbart se ut som en god kandidat som en alternativ termisk pasta, men vi mistenker at de litt større kornene i wasabien vil skape litt for mye avstand mellom kjøler og prosessor.

Som vi antok fikk vi ikke de helt store resultatene ved bruk av wasabi. I tillegg var restene veldig tørre, og temmelig vanskelig å fjerne. Det var overraskende lite lukt, men da vi sniffet litt for tett inntil prosessoren, svei det grundig i nesa.

Sesampasta

I likhet med wasabien er det også i sesampastaen små korn som vi tror vil sabotere mulighetene for lave temperaturer. Men konsistensen er litt mer fuktig og oljete så det kan hende at dette produktet ikke tørker like fort ut i alle fall.

Skal du velge mellom wasabi og sesampasta er faktisk det sterke krydderet et mer fornuftig valg. Men begge disse produktene er dårligere alternativer enn å ikke bruke kjølepasta i det hele tatt, så styr unna.

Leverpostei

Leverpostei kommer i veldig mange typer, og vi har sett på en av de snillere utgavene med veldig jevn masse. Den er dessverre ikke særlig fuktig, og fordeler seg muligens ikke så godt når vi presser kjøleren ned mot prosessoren. Det er i tillegg best med kun et tynt lag med termisk pasta, og det spørs hvor tynt vi kan få til dette.

Det var ikke stort å hente på å bruke leverpostei som et alternativ til termisk pasta, men én grad bedre temperatur enn uten termisk pasta hadde vi faktisk ikke regnet med. Du må derimot slite med både en ganske vond lukt og rester som sitter godt fast i utstyret. Alt i alt er nok ikke den ene graden lavere temperatur verdt bryet.

Peanøttsmør

Peanøttsmør har vi i utgangspunktet ganske god tro på som en verdig erstatter for termisk pasta, i kortere perioder. Men det burde helst ikke være typen med større biter, som er den vi har testet denne gangen. Vi har plukket ut alle de større bitene vi kunne finne, men noe blir det nok igjen og derfor har vi ikke så høye forhåpninger til dette produktet.

Det eneste positive vi kan si om peanøttsmør som termisk pasta, er at det dufter ganske godt. Siden peanøttsmør inneholder mye olje blir det heller ikke tørt, og er ganske lett å fjerne etter bruk. Men du får ingen gevinst i form av lavere temperaturer enn uten kjøler, og dermed forsvinner jo litt av poenget.

Kjøttdeig

Kjøttdeig er et av produktene vi ganske motvillig testet i denne omgang. Ble temperaturen for høy med kjøttet ville vi fått litt av en jobb med å gjøre testbenken vår ren igjen, for ikke å snakke om potensielle skader.

Konsistensen til kjøttdeigen kan i beste fall betegnes som ujevn, og den var vanskelig å fordele oppå prosessoren. Her mistenkte vi at kjøttet ville tørke ut, og at vi muligens måtte avbryte forsøket før det hadde gått 15 minutter.

Kjøttdeigen produserte forsøkets hittil høyeste temperaturer, men var faktisk ikke så mye verre enn uten bruk av termisk pasta i det hele tatt. Vi ble egentlig mest overrasket over at temperaturen stabiliserte seg rett under 80 grader, og at vi ikke måtte avbryte forsøket. Kjøttdeig fungerer faktisk, men mye dårligere enn det meste annet.

Sjokolade

Vi har jo allerede testet sjokoladepålegg, men siden Nugatti kun inneholder noen få prosent kakao, tenkte vi det hadde vært moro å teste en mye sterkere sjokolade. Med 70 prosent kakao har nok denne sjokoladen ganske andre egenskaper enn Nugattien vi testet på forrige side.

Vi smeltet sjokoladen på forhånd i et vannbad for å kunne påføre den lettere. Dette gav en veldig jevn masse, og ganske flytende konsistens. Men vi fryktet at sjokoladen ville tørke ut temmelig fort, eller faktisk smelte helt vekk fra overflaten til prosessoren.

Tre grader kjøligere ble prosessoren vår med smeltet sjokolade som termisk pasta, sammenlignet med å ikke bruke termisk pasta i det hele tatt. Det kan jo ikke kalles noe annet enn suksess. Restene var litt tørre, og vanskelige å fjerne, men du verden så godt testbenken vår luktet da vi var ferdige.

På siste side viser vi en sammenligning av alle temperaturene vi fikk med matvarene våre. Vi vil også utnevne vinneren av dette uhøytidelige forsøket »

Konklusjon

Vi har utfordret tradisjonell termisk pasta med 12 ulike matvarer vi fant på kjøkkenet. Vi fikk noen ganske klare resultater for hva som fungerer, og hva du absolutt ikke bør smøre inn prosessoren din med. Felles for alle produktene er at vi ikke ville brukt noen av dem i mer enn 15 minutter, siden egenskapene fort endrer seg desto lengre du utsetter dem for varme og trykk.

I motsetning til tradisjonell termisk pasta, er ikke matvarer beregnet til å tåle høye temperaturer over lengre tid. Det er særlig det høye vanninnholdet i vanlig mat som skaper problemer, for dette fordamper ganske raskt. Men termiske pastaer som Arctic Silver Ceramique består ikke av et eneste vannmolekyl, og dets egenskaper endrer seg derfor lite med tiden.

Andre åpenbare ulemper med mat i datamaskinen inkluderer brysom lukt og vanskelig rengjøring av utstyret. Her burde det jo nevnes at noen matvarer er verre enn andre. Vi hadde lite problemer med å fjerne restene etter ketchup, yoghurt, rapsolje og peanøttsmør. Mens matvarer som kaviar og leverpostei både luktet vondt og var vanskelige å fjerne etter bruk.

Oppsummerte resultater

Ketchup er kanskje best i test, men ikke akkurat anbefalt.

Vi ser av resultatene våre at særlig tre produkter utmerker seg ved å gi enten lavere, eller den samme temperaturen, på prosessoren som vi fikk med Arctic Silver Ceramique. Disse tre er ketchup, yoghurt og sennep. Youghurt gjorde prosessoren kun én grad varmere enn de to andre produktene og fungerte like godt som Arctic Silver Ceramique.

Både sennep og yoghurt luktet litt vondt etter en liten stund i kampens hete, men sennep var vanskeligst å fjerne etterpå. Dermed blir vinneren av testen vår ketchup, pølsens beste venn, og kanskje det eneste produktet i dette forsøket som finnes i de aller fleste norske kjøkken.

Selv om ketchupen fungerte temmelig bra i omtrent 15 minutter, er det ikke godt å si hva som ville skjedd dersom vi hadde brukt ketchup i lengre tid. Mest sannsynlig ville produktet tørket helt inn, og du kunne risikert å ødelegge kostbart utstyr, i tillegg til mer dramatiske konsekvenser – som brann.

Glemte vi å teste noen morsomme varer?

Mange av produktene vi testet i dette forsøket er tatt med på grunn av lesernes forslag fra sist vi testet alternativ termisk pasta, der vi også testet matvarer som ost, smør og syltetøy. Og vi kan nok si ganske sikkert at det ikke er siste gang vi prøver ut alternative produkter som kan fungere som termisk pasta i nødens time, eller kvarter. Kom derfor gjerne med forslag til hva vi kan teste neste gang!

Mer om
annonse