Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestTarDisk Pear 256 GB

Slik økte vi lagringsplassen på Macen fra 256 til 512 GB

Den lille brikken TarDisk er rett og slett helt genial.

Introduksjon og førsteinntrykk

En av de største utfordringene Mac-eiere står overfor er når de velger Macen sin: hvor stor lagringsplass skal den ha? Apple tar nemlig blodpenger for lagringsplassen, og dermed ender mange opp med de minste pakkene.

Undertegnede har selv en 15-tommers MacBook Pro Retina, som har 256 GB innebygget lagring. Ved kjøp virket dette som et hav, men etter to år er SSD-en stappfull.

Selv om det nok kan løses ved å overføre bilder og annet til en ekstern harddisk er det jo egentlig ønskelig å ha tilgang til dette direkte fra maskinen, ikke på en annen dings som må kobles til via kabel. Ny maskin er også utelukket. Men det må da finnes en bedre løsning?

Inn kommer produktet TarDisk, som for ikke så alt for lenge siden kun levde på folkefinansieringsnettstedet Kickstarter. Der fikk skaperne bak raskt inn over fire ganger mer enn de forespurte 32 500 dollarene, drømmer ble til virkelighet og nå er resultatet inne til test.

Vi snakker ganske enkelt om en liten, spesialtilpasset flash-brikke som du stapper inn i minnekortinngangen på Macen. Brikken skal imidlertid ikke bare ta seg godt ut; det følger med programvare også.

Unik egenskap – integreres sømløst med SSD-en

Brikken skal plugges inn i SD-kort-inngangen, men aller først må flere ting ordnes på programvaresiden.
Brikken er svært liten og nett.

Programvaren gjør TarDisk til langt mer enn bare en minnebrikke. I motsetning til tradisjonelle minnekort, minnepinner og harddisker vil TarDisk nemlig «smelte» sammen med den interne lagringen på datamaskinen. I praksis betyr det at Macen vil oppfatte brikken som en permanent oppgradering, og ikke skille mellom den og den interne lagringen.

Løsningen er dermed nokså permanent, men har den fordelen at du slipper å tenke på hvor du lagrer ting og at det hele går ganske mye raskere.

Programvaren kalles «Pear», som vi tipper er et ordspill på både ordet «pair» (parre) og Apples fruktrelaterte navn selv. En annen fordel med programvaren er at den rent visuelt lar maskinen vise både TarDisk-en og SSD-en som én enhet i lagringsoversikten. Ryddig og greit.

Én nokså åpenbar ulempe er selvfølgelig at du mister SDXC-leseren på maskinen, men all den tid du også kan overføre bilder via USB, trådløst eller bruke en overgang er det relativt uproblematisk. Og når brukte du egentlig denne inngangen sist? Vi kommer uansett tilbake til dette.

Det lages øvrig brikker spesialtilpasset til alle Apples MacBook-maskiner med SD-kortinngang. Det vil i praksis si alle Pro- og Air-modellene, med unntak av 11-tommers MacBook Air som leveres uten denne inngangen. Listen over mulige maskiner blir altså slik:

  • MacBook Air 13-tommer
  • MacBook Pro 13-tommer
  • MacBook Pro 15-tommer
  • MacBook Pro Retina 13-tommer
  • MacBook Pro Retina 15-tommer

Designet på minnekortinngangen på disse maskinene varierer noe, så i kjøpsprosessen er det viktig at man velger riktig brikke. Du kan også velge mellom 128 eller 256 GB lagringsplass, hvilket naturligvis også har mye å si for prisen.

Førsteinntrykk – en fysisk solid sak

Innpakningen til TarDisk er nokså sparsom.

Brikken vi fikk sendt til test var den største typen, og tilpasset en 15-tommers MacBook Pro Retina – undertegnedes jobbmaskin. Bestillingsprosessen var svært enkel, og etter å ha åpnet pakken var det et nokså enkelt innpakket produkt som møtte oss. Innpakningen bestod av en sammenbrettet papplate med en bit plast i midten, som rommet selve brikken. Her var det ingen fysisk bruksanvisning eller annet fiksfakseri – men hvem trenger vel det i den digitale tidsalderen?

TarDisk ser lekker ut fra de fleste kanter, og er designet for å gli sømløst i ett med Mac-designet.

Selve oppsettet går vi gjennom på neste side, men vi kan allerede nå avsløre at det er langt fra «plug-n-play» – noe produktet i seg selv forleder en til å tro. Her er det ingen bevegelige deler eller noe som kan trykkes på – kun en flash-brikke i samme sølvgrå aluminium som Apples MacBook-maskiner.

Brikken virker som en svært fysisk solid sak, og selve skallet er langt mindre enn det du vanligvis finner i andre SD-kort – til tross for at grensesnittet i bunn og grunn er det samme. Krympingen er gjort slik at TarDisk ikke skal stikke ut av SD-kort-inngangen når den er plugget i, og kombinert med fargevalget gjør dette at den glir nærmest sømløst i ett med Mac-ens øvrige design.

Baksiden og sidene av brikken er helt rene og flate, mens fremsiden rommer kontaktene og flash-minnet. her er det også en blå flate med TarDisk-logoen og oppgitt lagringskapasitet. Alt dette er senket ned i aluminiumsskallet, som har en forsenkning mot den brede enden slik at man skal kunne fiske den ut av maskinen om det skulle bli nødvendig. Den obligatoriske 45-graders vinkelen fremst på brikken er også der, som på alle andre SD-kort.

Utover dette er det ikke stort mer å si om de fysiske aspektene ved Tardisk. Det vi er mer spente på, er hvor enkelt oppsettet og selve bruken er.