De beste GPS-mobilene

Konklusjon

Takk til Elprice for lån av Samsung I780

Det blir stadig mer populært å bruke GPS til å finne frem når man skal finne frem, enten man kjører bil eller går til fots. De siste årene har teknologien også begynt å dukke opp i mobiltelefonen, og nye modeller har sprettet frem som paddehatter.

Med GPS kan du fastslå posisjonen din ned til et par meters nøyaktighet. Mobilen kan lede deg til en adresse, tipse deg om restauranter eller severdigheter i nærheten, og kringkaste din egen posisjon til andre om du ønsker det. I det hele tatt er dette en teknologi du raskt blir avhengig av.

Mens de første GPS-telefonene var klumpete og trege, har teknologien kommet mye lenger i dag. Telefonene er både lettere, mer utholdende og mye mer brukervennlige enn før. I det hele tatt begynner de å bli ekte konkurrenter til enkeltstående GPS-enheter.

I denne testen har vi sammenlignet fire toppmodeller fra Sony Ericsson, Samsung, Nokia og HTC.

Testvinneren: HTC Touch Cruise

HTC Touch Cruise er en svært god GPS-mobil.

Alt i alt syns vi det er HTC som har satt sammen den beste pakken. Touch Cruise er den mest brukervennlige og raske telefonen i testen.

Touch Cruise bruker navigasjonsprogramvare fra Tomtom, som er kjent for å lage utmerkede bilnavigasjons-GPS-er. Konseptet fungerer like bra på mobiltelefonen.

Å sette opp kjøreruter en enkelt, og presentasjonen av kart, veivalg og stemmeveiledningen er ryddig og lett forståelig.

Touch Cruise har i tillegg en rekke ekstrafunksjoner, som fotoboksvarsling, værmelding og mulighet til å se hvor andre Tomtom-brukere du kjenner befinner seg.

Telefonen kommer med ett gratis bykart over en valgfri by, og det er enkelt å bygge ut med flere kart.

Touch Cruise gjør seg også bra som turguide i ukjente byer. Her får du raskt oversikt over interessepunkter, og det er superenkelt å bla i kartet.

Touch Cruise er ikke testens billigste, men kombinasjonen stor trykkskjerm og god og enkel navigasjon gjør den til en vinner.

Les også vår test av HTC Touch Cruise »

Mest for pengene: Sony Ericsson P1i

Sony Ericsson P1i gir deg mye for pengene.

Sony Ericsson P1i er på mange måter en outsider i denne testen. Den leveres nemlig med en ekstern GPS, noe som gjør at du har to enheter du må passe på å ha med deg og å lade.

Likevel bør ikke dette skremme deg. P1i gir deg nemlig suverent mest for pengene. Sammen med telefonen får du nemlig ett års lisens på GPS-navigasjon, noe som sammen med en pris på litt over 3000 kroner gjør dette til en billig og god løsning.

GPS-programmet er enkelt å bruke, og det fungerer utmerket som bilnavigasjon. Wayfinder-programmet kan settes opp til å bare vise deg ikoner underveis, og det har en utmerket stemmeveiledning.

Skal du primært ha bilnavigasjon kan GPS-mottakeren monteres i bilen. Da slipper du å tenke på å ta med deg mottakeren.

Les også vår test av Sony Ericsson P1i »

Nokia N95 8GB og Samsung I780

Nokias og Samsungs testdeltakere er også gode GPS-telefoner. Samsung I780 er veldig enkel å bruke, og har mange praktiske ekstrafunksjoner. Denne telefonen puster testvinneren tungt i nakken.

Les også:
Test av Nokia N95 8GB »
Test av Samsung I780 »

Nokia N95 8GB mangler trykkskjerm, noe som gjør det litt upraktisk å bla i kart. Dessuten er GPS-programmet litt ulogisk lagt opp i forhold til de andre. I tillegg er totalprisen den høyeste: over 5700 kroner. Det er likevel verdt å nevne at telefonen er svært god til bilnavigasjon, og gir gode anvisninger underveis, så noe dårlig valg er telefonen ikke.

På de neste sidene kan du lese hele samletesten av de fire telefonene »

Testkandidatene

SpesifikasjonerSE P1i Nok N95 8GB Sam I780HTC TC
Skjerm2,6" trykkskjerm2,8"2,5" trykkskjerm2,8" trykkskjerm
Teknologi3G, Wi-fiSuper-3G, Edge, Wi-fiSuper-3G, Edge, Wi-fiSuper-3G, Edge, Wi-fi
KartdataTele AtlasTele Atlas, NavteqNavteqTele Atlas
ProgramvareWayfinder Navigator 7Nokia MapsSamsung Garmin Mobile TXTomtom Navigator
Prisca 3200 krca 5000 krca 4500 krca 4400 kr

Brukervennlighet og kart

Vi tok fire toppmodeller med på kjøretur. (Alle foto: Marius Valle)

Brukervennlighet og menyer

N95 8GB har de mest tungvinte menyene.
Samsung I780 har et veldig oversiktlig menysystem.
HTC Touch Cruise er også veldig lettbrukt.

Brukervennlighet er viktig når du skal ha deg en GPS-mobil. Skal du sette opp en kjørerute bak rattet er det viktig at dette ikke er for knotete. Samtidig må menyene være oversiktlige, slik at du slipper å grave deg ned i undermenyer for å gjøre enkle ting som for eksempel å søke i kart.

Nokia mest tungvint

Alle telefonene er relativt enkle å bruke, men Nokias GPS-program er det som ligner aller minst på et "vanlig" bil-GPS-system.

Nokia Maps virker til å begynne med litt uoversiktlig, da det eneste du får presentert er et kart. Programmet har heller ikke et enkelt valg for å sette opp kjørerute.

Skal du sette opp en ny rute med Nokia Maps må du først velge din GPS-posisjon, og deretter velge hva du vil bruke stedet til, som for eksempel startsted for ruten din. Maps er ikke vanskelig å bruke, men føles mye mindre intuitivt enn løsningen som er enklest.

Enkelt med Samsung

Her briljerer nemlig Samsung I780 og det medfølgende Garmin-baserte Samsung Mobile XT. Når du starter programmet får du opp de to valgene du sannsynligvis er ute etter: Navigasjon eller kart. Flere valg er tilgjengelige via undermenyene.

Samsung Mobile XT er veldig enkelt å sette opp kjørerute med. Telefonen regner alltid med at du vil navigere fra det stedet du befinner deg, og du får opp en praktisk liste over mål du kan søke i, som adresser, POI, kontaktlisten din og forhåndslagrede posisjoner. Vi syns imidlertid det er litt irriterende at du må taste inn land og by hver gang du skal taste inn en ny adresse manuelt, men at telefonen har et fullt tastatur trekker veldig opp.

HTC blant de beste

HTC Touch Cruise er utstyrt med GPS-program fra Tomtom. Dette er vel så brukervennlig som Samsungs løsning, og det har muligens den beste løsningen for å søke frem adresser. Det eneste minuset med Cruise er at den ikke har tastatur. Det betyr at det kan ta litt lenger tid å taste inn adresser.

Sony Ericsson P1i har også brukervennlig GPS-programvare. Dette er levert av Wayfinder, og er muligens løsningen som er aller best tilpasset en mobiltelefon. Her får du få, men relevante valg i menyene, som navigasjon, kart og ekstrafunksjoner. Det hele er veldig oversiktlig.

Nokia N95 8GB har den mest tungvinte måten å sette opp kjøreruter. Her er det ingen valg som heter "ny kjørerute" eller lignende. I stedet må du søke etter steder og velge dem som start- eller stoppsteder. Når du har funnet en rute er det videre ikke noe klart valg for å starte navigasjon. Du må inn i menyen og velge "vis rute", og deretter "start navigasjon". Dette er ikke noe stort problem, men løsningen føles minde intuitiv enn tradisjonelle GPS-er.

Alt i alt er det ingen av løsningene som er vanskelige å bruke eller som har uforståelige menyer, men vi syns Nokia Maps er litt tungvint i forhold til konkurrentene. Samsung Mobile XT er på sin side det vi syns er aller lettest å bruke, tett fulgt av HTCs Tomtom-løsning og Sony Ericssons Wayfinder-program.

Kart

Kartene til HTC Touch Cruise er oversiktlige og raske å bla i.
Det er også enkelt å orientere seg med N95 8GB, men mangelen på trykkskjerm gjør det litt tungvint å bla.

Gode kart er viktig på vanlige GPS-mottakere, men kanskje enda viktigere på mobiltelefoner, som har små skjermer med mindre plass til informasjon. Samtidig må det være enkelt og smidig å kikke rundt på kartet, noe som er viktig når du for eksempel bruker telefonen til fots.

Raskt og oversiktlig

Vi syns HTC Touch Cruise har de beste kartene med tanke på oversikt og brukervennlighet. Det går svært raskt å zoome inn og ut i kartene, og kartet oppdaterer seg på et øyeblikk når du blar. I tillegg er alle gatene markert tydelig med gatenavn når du har zoomet inn, mens "hovedgater" er markert med navn når du zoomer ut. Det er også lett å søke etter punkter, adresser eller interessepunkter rett fra kartet.

Vi liker også kartoppsettet til Nokia N95, og det er forholdsvis enkelt å orinentere seg med kartene. Du får detaljert oversikt over gatenavn, interessepunkter, og det er lett å søke i kartet. Dessverre lider brukervennligheten under det faktum at telefonen ikke har trykkskjerm, noe som gjør det litt knotete å bla seg i kart. Det tar rett og slett for lang tid.

Tregt

Samsung I780 har også et oversiktlig og greit kart, men det oppdateres litt tregt når du skal bla i det, og det er ikke uten videre mulig å søke etter interessepunkter eller adresser rett fra kartet.

P1i viser ikke gatenavn i kartet. Dette er litt upraktisk dersom du prøver å orientere deg i en ukjent by. På plussiden har programmet som følger med telefonen mulighet til å sortere ut interessepunkter som skal vises på kartet. Vi liker også at "Wi-fi" er et eget interessepunktvalg.

Alt i alt har alle telefonene sine positive sider når det kommer til kart, men HTC Touch Cruise skiller seg ut med oversiktlige og raske kart, og mange smarte løsninger.

Bilnavigasjon

Sony Ericsson P1i er veldig enkel å følge under kjøring takket være klare og enkle instrukser.
Touch Cruise har gode kart og enkle anvisninger, og er best av de fire.
N95 8GB har også svært gode veiviser.

Det er viktig at en GPS-mobil duger som erstatning for en bil-GPS. Den aller største utfordringen telefonene har er at skjermene er små i forhold til hva du får på en dedikert GPS-mottaker. Mens vanlige GPS-mottakere gjerne har firetommers skjermer, har mobilene som regel under tre tommer.

Som "vanlig" GPS

Det er HTC Touch Cruise og Samsung I780 som er mest lik en vanlig bil-GPS i bruk. Programvaren har utgangspunkt i Tomtoms og Garmins frittstående GPS-er.

Programmene i Sony Ericsson P1i, og spesielt Nokia N95 8GB er fra bunnen av laget for mobiltelefoner, og er derfor litt annerledes i bruk enn vanlige GPS-mottakere.

Alle løsningene fungerer bra til bilnavigasjon, men vi syns HTC Touch Cruise og Nokia N95 8GB utmerker seg på hver sin måte.

Tomtom-program

Touch Cruise benytter Tomtom-programvare for navigasjon, og er dermed like enkel i bruk som en vanlig bil-GPS. Kartene under kjøring er oversiktlige, og det er lett å følge med på ruten. Stemmeanvisningene er også enkle og lettfattlige å følge.

N95 8GB har ikke trykkskjerm, noe som er en ulempe. Likevel har Nokia tenkt smart når de har laget navigasjonsprogrammet. Her får du utvilsomt de aller beste anvisningene underveis når du kjører. Du kan velge mellom kartvisning med lettfattelige ikoner, eller kun ikoner. Stemmeveiledningen underveis er også såpass detaljert at du sjeldent får behov for å kikke på skjermen.

De to andre telefonene er på ingen måte dårlige, men er ikke fullt så gode som Touch Cruise og N95 8 GB.

Få detaljer med Wayfinder

P1i har de minst detaljerte kartene under kjøring, og ikonene som gir deg anvisninger i tillegg til kartet er små og ikke spesielt enkle å tyde med et raskt blikk. Du kan imidlertid velge kun å se ikoner underveis, noe som sammen med veldig god og lettfattelig stemmeveiledning samlet sett faktisk gjør P1i til en av de bedre valgene dersom du vil ha en løsning som ikke krever at du følger med på skjermen.

Samsung I780 tilbyr også god bilnavigasjon, men vi syns ikke kartet er like oversiktlig som på de to beste telefonene.

Alt i alt er det ingen av telefonene som utmerker seg spesielt negativt. Alle gjør jobben som bilnavigasjon tilfredsstillende, men vi syns HTC Touch Cruise og Nokia N95 8GB er enklest å bruke underveis.

God nøyaktighet

Alle telefonene har for øvrig god nøyaktighet under navigasjon. De finner som regel satelitter kjapt etter første gangs bruk.

Samsung I780 er unntaket. Det kan av og til gå svært lang tid før den klarer å posisjonere seg. Mottakeren er klart mest følsom, noe som tydelig synes når vi starter opp alle GPS-telefonene innendørs i redaksjonslokalene. Alle klarer å finne posisjon, med unntak av I780.

Oppdatering av kart

Sony Ericsson P1i laster ned sine kart fra internett underveis.

Den store fordelen GPS-mobiler har fremfor vanlige GPS-mottakere er at de kan ta inn trafikkmeldinger fortløpende over internett.

Både HTC og Samsungs modeller har mulighet til å koble seg til leverandørens database for å sjekke for eksempel om det foregår veiarbeid, er køer og annet. Dette gjør at du kan få en smidigere kjørerute siden ruten din vil planlegges utifra hva som er raskest der og da.

Sony Ericsson P1i har også denne muligheten, men den ligger litt bortgjemt i menyene.  

Verst i klassen er Nokia N95 8 GB, som ikke tilbyr noen trafikkinfo i kartene sine.

Funker det egentlig?

Dog er vi litt usikre på hvor godt funksjonene fungerer, da vi flere ganger opplevde å ikke bli varslet om køer og endret kjøremønster i Bergen selv om funksjonen var påslått Vi legger derfor ikke så stor vekt på denne funksjonen.

Kartene er i utgangsunktet like oppdaterte som på vanlige GPS-er, om ikke mer. På Sony Ericsson P1i og Nokia N95 8GB kan du laste ned kart hver gang du navigerer, noe som fører til at kartene alltid er oppdaterte, og at du slipper å laste inn nye kart via PC-en din når de slippes.

Alt i alt stiller alle telefonene sterkt når det gjelder oppdatering av kart- og kjøreruteinformasjon, men vi syns N95 8GB burde hatt trafikkinfotjeneste slik som konkurrentene. Dermed stiller Nokia litt svakere enn de andre.

Teknologi, ekstrafunksjoner og pris

Sony Ericsson P1i leveres med ekstern GPS-mottaker. Det er litt upraktisk.

Hva får du?

Samsung I780 er en råtass på spesifikasjoner. Her får du fullt tastatur, trykkskjerm og alle trådløse teknologier.

Alle telefonene i denne testen er velutstyrt på teknologifronten. For eksempel har alle 3G og Wi-fi, men Sony Ericsson P1i har ikke Edge eller super-3G. Dette er en ulempe spesielt med tanke på GPS-navigasjon da du gjerne laster ned kart og kjøreruter underveis. Når du ikke har 3G-dekning vil det gå tregt å hente ned kartdata. På toppen av det hele er GPS-mottakeren til P1i en Bluetooth-enhet som du må lade i tillegg. Dette gjør telefonen til testens minst praktiske GPS-mobil.

Mye teknologi i N95 8GB

Nokia N95 8GB er et bra valg for deg som vil ha mye teknologi og underholdning, men telefonen har ikke trykkskjerm. Dette er en klar ulempe siden du må bruke piltaster til å bla i kart. Trykkskjerm er rett og slett en kjempefordel i denne sammenhengen.

Samsung I780 er det beste valget med tanke på muligheter. Her får du nemlig trykkskjerm, fullt tastatur, mus, piltaster og alle trådløse teknologier du trenger.

HTC Touch Cruise er ikke veldig mye dårligere enn Samsung I780. Det vi savner er fullt tastatur.

Alle telefonene er gode profftelefoner så vel som underholdningstelefoner, så her må du altså finne ut hvilket behov du har. Skal du for eksempel bare navigere i bil kan P1i være et greit valg. Vil du ha absolutt alt i ett er det ingen vei utenom Samsung I780.

Ekstrafunksjoner

HTC Touch Cruise en en av telefonene som har fotoboksvarsling blant ekstrafunksjonene.
N95 8GB har nesten ingen ekstrafunksjoner ut av esken.

Alle telefonene har en rekke ekstrafunksjoner tilknyttet GPS-funksjonen, men det er mye som skiller den beste fra den dårligste.

Nokia N95 8GB er telefonen med færrest funksjoner i GPS-programmet sitt. Utover å kunne navigere og se kart kan du laste ned byguider. Dette kan være praktisk når du er i en ukjent by, men i hverdagen har det lite for seg med mindre du bor i Oslo, som er den eneste byen i Norge som er representert.

Sjekk trikken

Sony Ericsson P1i har tre ekstrafunksjoner; Valutaomregner, værmelding og reiseplanlegging med offentlig transport. Det siste kan være praktisk, spesielt om du er i en by du ikke kjenner og vil spare penger på å ta offentlig transport fremfor taxi. Funksjonen er imidlertid bare tilgjengelig for Oslo her i landet. Det er ingen kobling mellom kart og av- og påstigningssteder, så om du ikke er kjent i byen kan det fort fortone seg som litt kryptisk.

P1i kan for øvrig også utstyres med fotoboksvarsling med et ekstraprogram fra Wayfinder. Dette må kjøpes utenom.

Fotoboksvarsling

HTC Touch Cruise har veldig mange ekstrafunksjoner. Her kan du ikke bare få værmeldinger, men også se hvor venner som bruker Tomtom-programmet befinner seg og dessuten legge til fotoboksvarsling. Fotoboksvarslingen kan laste ned oppdateringer automatisk, og du kan enkelt legge til fotobokser på egenhånd.

Samsung I780 har tilsvarende ekstrafunksjoner som Touch Cruise, inkludert mulighet for å finne andre, og fotoboksvarsling. Denne telefonen har også en "Hvor er jeg?"-funksjon som gjør det lett å orientere seg dersom du har gått deg bort i en ukjent by.

Felles for HTCs og Samsungs ekstrafunksjoner er at du må abonnere på tjenestene. Det er altså en ekstrautgift å benytte seg av disse funksjonene. Vi mener imidlertid bestemt at det er verdt de ekstra kronene, og at funksjonene tilfører GPS-telefonene et ekstra element.

Nokia N95 8GB virker dermed altfor grunnleggende i forhold til konkurrentene.

Pris

Når du skal bestemme deg for hvilken telefon du skal kjøpe er det viktig å se på mer enn bare hva selve telefonen koster. Du må nemlig betale i tillegg for navigasjon eller kart.

Mest for pengene med P1i

Sony Ericsson er produsenten som er mest generøs. P1i leveres nemlig med ett års lisens på GPS-programmet, slik at du ikke må ut med noe ekstra med det første. Her har konkurrentene noe å lære. Fornying av lisensen etter ett år koster 800 kroner for kart over Vest-Europa.

Nokia N95 8GB har den mest lettvinte løsningen. Her er kartene gratis, men du betaler en lisens for navigasjon. Du kan selv velge hvor lang lisens du vil ha, noe som gir fleksibilitet. Tre dagers gratislisens er inkludert. Ett års lisens for Vest-Europa koster 717 kroner.

Samsung I780 kommer med en gratis prøveperiode på to uker. Skal du fortsette å bruke GPS-programmet må du ut med 99 euro (ca 800 kr) for lisens. Du kan dessuten overføre lisensen til en annen telefon hver sjette måned. Det er ingen tidsbegrensninger ellers på lisensen.

Gratis kart fra Tomtom

HTC Touch Cruise leveres kun med ett valgfritt bykart. Her må du betale ekstra for flere kart, slik at du selv kan bygge ut dekningsområdet ditt når du har behov for det. Dette er også en fleksibel løsning. Kart for Vest-Europa koster knapt 650 kroner, men kan brukes så lenge du vil.

Alt i alt er det Sony Ericsson som gir deg mest for pengene her. Totalt betaler du kun det du betaler for telefonen for navigasjon i ett år. Ulempen er at du må laste ned kart og kjøreruter over GPRS, noe som kan koste litt om du er i utlandet.

Minst for pengene hos Nokia

Nokia N95 8GB gir deg minst for pengene. Navigasjonsprogramvaren er testens mest grunnleggende, og løsningen er dessuten dyrest. Totalt må du ut med over 5700 kroner.

HTCs og Samsungs løsninger er ikke direkte billige de heller, men her får du fullblods GPS-navigasjon på linje med det du forventer av en frittstående GPS.

Sjekk også alternativene

PS: Det finnes flere

HTC Tytn2 er tilsvarende Touch Cruise, men har mer teknologi og fullt tastatur.
Nokia E90 er et alternativ for spesielt interesserte. Den brede skjermen kommer godt med under navigasjon.
Sony Ericsson kommer snart med sin første mobil med innebygget GPS-mulighet.

I denne samletesten har vi tatt for oss en GPS-toppmodell fra hver mobilprodusent. Det finnes langt flere GPS-mobiler enn disse, og det finnes sågar flere toppmodeller fra de forskjellige produsentene.

HTCs Tytn 2 er et vel så bra valg som Touch Cruise, men denne er en god del dyrere. Til gjengjeld får du fullt tastatur, alt av teknologier og samme GPS-løsning som Touch Cruise.

Mange fra Nokia

Nokia har alternativet E90, som er en fullblods forretningstelefon med en stor og bred skjerm. E90 er en god del dyrere enn N95 8GB, og er egentlig en jobbmobil for dem med spesielle behov. Det skal også understrekes at de aller fleste smarttelefoner fra Nokia med innebygget GPS fungerer likt som N95 8GB. Nokia har for øvrig også en egen Navigator-serie med GPS-telefoner. Disse fungerer likt som N95 8GB, men har en egen snarveistast til GPS-programmet.

Samsung kommer snart med I550, en Symbian-telefon med GPS og kartprogramvare fra Navigon. Vi har ikke testet denne, men telefonen virker lovende på papiret.

Sony Ericsson selger i skrivende stund ingen telefoner med innebygget GPS. Selskapet har imidlertid Walkman-mobilen W760i rett rundt hjørnet. Denne leveres med samme navigasjonsprogramvare som P1i.

Programmene finnes til flere telefoner

Det er også verdt å få med seg at du ikke nødvendigvis trenger å kjøpe ny telefon for å få samme GPS-opplevelse som på testens telefoner. Med unntak av Nokia Maps finnes P1is Wayfinder, Touch Cruises Tomtom og Samsung Garmin til de fleste smarttelefoner.

Les også:
Test av Wayfinder Navigator 7 »
Test av gratis GPS-programvare »

Les også
Tommelen opp for karthandel
Les også
TomTom One 4th Edition
Les også
Tomtom lanserer nye GPS-er
Les også
Nå begynner GPS-krigen
Les også
– Her er den beste GPS-mobilen
Les også
Mio A501
Les også
Mio A701
Les også
Nokia 6110 Navigator
annonse