TestOCZ Vector 150 SSD 240 GB

OCZ' flaggskip-SSD er et skikkelig beist på ytelse

Den lynraske OCZ Vector har fått en verdig oppfølger.

Introduksjon

For litt siden testet vi OCZ Vertex 460, den nyeste forbrukernivå-SSD-en fra OCZ – og deres første etter at de ble kjøpt opp av Toshiba. Vår konklusjon var at denne SSD-en gjorde alt riktig, men hvordan står det til med den dyrere storebroren?

Det skal vi finne av ut i dag. Vi har nemlig fått inn OCZ' flaggskipmodell, OCZ Vector 150 240 GB, til test. Dette er oppfølgeren til den brutale OCZ Vector 256 GB, men med en pris som er flere hundre kroner lavere blir det kanskje mulig å anbefale denne utgaven?

OCZ Vector 150 SSD 240 GB.Foto: Varg Aamo, Hardware.no
OCZ Vector 150 SSD 240 GB: Produkteske.Foto: Varg Aamo, Hardware.no
OCZ Vector 150 har en Barefoot 3-kontroller og minne fra Toshiba.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

For å svare på det må vi aller først sjekke ytelsen nye Vector leverer.

Velkjent innmat

OCZ Vector 150 kom på markedet for noen måneder siden, før OCZ hadde falt i hendene på Toshiba. Like fullt er minnebrikkene på innsiden av samme type some Toshiba-brikkene vi fant i Vertex 460.

Kontrolleren er heller ikke helt ukjent, og bærer nesten samme modellbetegnelse i Barefoot 3-familien, og i sum lover jo dette forholdsvis godt. Den mer folkelige Vertex 460 innfridde jo på de aller fleste områder.

Hyggelige spesifikasjoner

Selv om altså maskinvaren i Vector 150 er ganske så lik den som står i Vertex 460 er spesifikasjonene på dagens testenhet hakket hvassere. Sekvensiell skriving av data skal gå unna på 550 MB/s, mens lesehastigheten er oppgitt til 530 MB/s.

Dette er verdier tett oppunder det som SATA 3-grensesnittet i praksis klarer å levere, og vil være en betydelig oppsving i forhold til hva du kan få fra en tradisjonell snurredisk.

Også antall operasjoner per sekund oppgitt av OCZ er temmelig respektable. Hele 95 000 IOPS ved skriving av data i 4K-blokker, og 90 000 IOPS ved lesing, er faktisk noen av de høyeste tallene vi har fått servert. Så er jo spørsmålet om OCZ Vector 150 klarer å innfri.

Skal duge i lengden

OCZ mener også at deres nye flaggskip skal gi dramatisk mye bedre resultater enn konkurrentenes enheter når SSD-en settes til å arbeide med blandede oppgaver, som man jo gjerne gjør i det daglige.

De vedgår at Samsung 840 Pro og Samsung 840 EVO er raskere når alle kluter settes til for å lese data, men fastholder at dette bildet blir snudd helt på hodet når man veksler frem og tilbake mellom lesing og skriving.

Også ytelse over tid og driftsikkerhet har fått seg et løft, og OCZ lover flere ganger så høy IOPS-ytelse over et 12 timers testløp som konkurrentenes enheter klarer. Vector 150 skal dessuten klare 50 GB dataskriving om dagen over fem år med vanlig bruk.

I tillegg til varianten på 240 GB, som vi tester i dag, tilbyr OCZ også Vector 150 med både 120 GB og 480 GB lagringskapasitet. Disse har henholdsvis en god del tregere og littegrann raskere spesifikasjoner, og kan dermed ikke sammenliknes direkte.