Tek.no

Test

Terratec Noxon2Radio

Høyttalersettet kommer i flere deler. (Klikk for større bilder) Foto: Johan Mangseth
Johan Mangseth
27 Nov 2007 14:00
Her er anlegget sammensatt.
Du kan styre musikken med en fjernkontroll.
På baksiden finner du innstillingsknapper og diverse uttak.
Skjermen viser hvit skrift på blå bakgrunn.

Tyske Terratec er kanskje ikke den mest kjente produsenten, selv om de er nokså store på PC-komponenter, hovedsaklig lydkort. Men for ikke lenge siden lanserte de også et bidrag til det store markedet av iPod-høyttalere.

Vi har hatt høyttalersettet Noxon2Radio, som er beregnet for bruk sammen med iPod, på testbenken. I tillegg til å være en nett stereohøyttaler, kan den også skryte av interessante funksjoner som WiFi, internettradio og mulighet for å spille av musikk fra en PC på nettverket. Nyvinningene bidrar imidlertid til en pris på over 2000 kroner.

Lite gjennomtenkt design

Noxon2Radio kommer godt innpakket i en stor eske. Helt i bunnen av pakken venter produktet, som er todelt. På den ene delen sitter høyttalerne, mens skjermen er plassert på den andre, sammen med knapper og diverse uttak. De to delene settes lett oppå hverandre og blir til et helhetlig produkt.

Det følger også med fjernkontroll, antenner for FM-radio og WLAN, strømledning, CD med programvare for PC, og en diger brukermanual.

Høyttalersettet har et nøytralt og kanskje litt kjedelig design, og passer nok godt inn i manges bokhyller. Formen er kvadratisk men avrundet, og byggematerialene er hovedsaklig robust, matt metall. De to delene sitter dessverre ikke så veldig godt sammen, noe som senker kvalitetsfølelsen.

Kvalitetsinntrykket dras også ned av navigasjonsknappene, som sitter på toppen. Disse gir en følelse av billig plast. Det samme gjør lokket for inngangen til hodesettet og USB 2.0-porten. Foran finner vi skjermen som er innrammet i blågrå plast, og helt nederst er selve høyttalerne plassert.

Subwooferen som står for bassen befinner seg på undersiden. Derfor står høyttalersettet på noen knotter slik at lyden slipper ut. På baksiden finner du spor for WiFi- og FM-antenne, linje ut for tilkobling av eksterne høyttalere, digital linje ut, inngang for nettverkskabel og strømtilførsel. Her finner du også knapper for justering av hovedvolum, bass og diskant, i tillegg til en nullstillingsknapp.

Det at Noxon2Radio ikke kan spille på batteri, at vekten er over to kilo, at de to delene av høyttalersettet ikke kan festes ordentlig sammen, og at det ikke er noen naturlige grep å bære i, gjør produktet lite medbringbart, og bør derfor stå en fast plass. Dette er synd, for det er kun småting som ville gjort settet langt mer portabelt.

Tungrodd og ustabil

Så snart strømledning og antenner er tilkoblet, lyser skjermen opp og leder deg gjennom hovedoppsettet, der du velger språk og internettilkobling. Menyene finnes dessverre ikke på norsk.

Etter at du har konfigurert høyttalerne, dukker hovedmenyen opp. Denne består av valgene favoritter, podcast, internettradio, FM-radio, alarm og sleep-funksjon. Så snart du setter iPod-en på plassen sin, eller kobler til en ekstern lagringsenhet gjennom USB-porten, listes også disse opp her. Innstillingsvalgene finner du i en egen meny.

Skjermen viser to farger, hvit skrift på blå bakgrunn, og er stor og lett leselig. Den kan vise seks linjer med tekst, noe som holder til sitt formål.

Navigeringen kan gjøres med knappene på toppen, men er lettest med den medfølgende fjernkontrollen. Det tar forholdsvis lang tid fra du trykker på fjernkontrollen til høyttalersettet reagerer. Når du blar i de mange listene, har den også en tendens til å henge igjen for hver sjette linje, noe som er irriterende.

Menyene er heller ikke spesielt intuitive, og preges av for mange undermapper. Du bruker unødvendig mange trykk å finne fram den sangen eller radiostasjonen du er ute etter. Filene vises likt som de er sortert på din iPod, eller etter mappestukturen til den eksterne enheten. Vi bet oss merke i at Noxon2Radio av en eller annen grunn ikke finner on-the-go-spillelisten på iPod-en.

For å raskt komme til artister eller radiostasjoner du ofte hører på, kan du legge disse til i favorittlisten med et enkelt trykk.

Under "spilles nå" kan du velge mellom å vise en stor digital klokke, detaljert informasjon om sporet, eller kun sportittelen. Dessverre er systemet noe ustabilt, og høyttalersettet har en tendens til å låse seg under avspilling fra eksterne enheter, slik at du må starte det på nytt. Telleren som viser hvor langt ut du er kommet i sporet blir også ofte værende på null.

Sliter under høyt volum

Lydkvaliteten redder heller ikke helhetsinntrykket. Lydbildet er pent og klart under visse forutsetninger. Spiller du av på middels høyt volum, gjengir høyttalersettet lyden presist og levende, og kan fungere perfekt i bakgrunnen til lesing eller matlaging. Du kan selv tilpasse bass og diskant etter egne preferanser.

Med en gang du utfordrer Noxon2Radio med detaljrik musikk, blir lydbildet fort grøtete. Spesielt om du bikker tre-fjerdedeler av volumskalaen. Lydbildet vil i disse tilfellene kunne sprekke opp, bassen svikter og diskanten reduseres, mens rolige partier farges av støy.

Høyttalersettet leverer altså ikke kraftig nok lyd til å fylle noe større rom, som en stue, men fungerer godt i bakgrunnen eller i mindre rom.

Radiokonge

Når det kommer til funksjoner kan Noxon2Radio briljere. I tillegg til å skilte med velfungerende standardfunksjoner som vekkerklokke og sleep-funksjon, leverer den over alle forventninger på radiodelen.

FM-radioen virker som den skal, og henter automatisk inn alt av signaler den kommer over. Den er heller ikke for kresen på signalstyrken.

Men Noxon2Radio imponerer mest når det kommer til mulighetene den har i forbindelse med internettstøtten, som den henter inn enten trådløst eller gjennom kabel. Internettradioen gir deg nemlig over 10 000 radiostasjoner fra hele verden, hvorav 84 av disse per i dag er norske. Her er det også bare å glemme alt som heter problemer med labert signal - du får krystallklar lyd uansett. Dette er framtidens radio, og noe som burde være et forbilde for tivoliradioen.

Høyttalersettet samler også en rekke podcast-er til deg. Dette hovedsakelig på engelsk, vel å merke, ettersom utvalget av norske podcast-sendinger er heller labert.

Muligheten til å koble Noxon2Radio opp mot en PC på hjemmenettverket likte vi svært godt. Du installerer ganske enkelt den medfølgende programvaren fra CD-en på datamaskinen, og får tilgang til den musikken du ønsker.

Som tidligere nevnt virker ikke denne teknologien helt som den skal, ettersom vi flere ganger opplevde at høyttalersettet hengte seg opp. Det samme gjelder om du vil spille av musikk fra en ekstern lagringsenhet gjennom USB-porten. Muligheten er imidlertid svært så kjekk å ha. Men av en eller annen grunn ligger det en begrensning i at lagringsenheten må være formatert etter det eldre filsystemet FAT32.

Vi hadde satt pris på en funksjon som lot oss synkronisere iPod-en over nettverket gjennom Noxon2Radio.

Konklusjon

Det er liten tvil om at Terratec her har kommet med et interessant produkt. De mange nyttige funksjonene som følger med Noxon2Radio, som internettradio, og mulighet for avspilling av musikk fra en PC på nettverket er utvilsomt kjekke.

Noxon2Radio er imidlertid ikke så brukervennlig som vi hadde håpet - menyene blir raskt rotete, og høyttalersettet har en tendens til å henge seg opp.

Når det kommer til lydkvalitet har høyttalersettet også en del å gå på, i hvert fall om en ønsker å fylle et større rom, noe lyden ikke er kraftig nok til. Den låter imidlertid bra så lenge du ikke overgår 75 prosent av volumskalaen.

Vi sitter igjen med følelsen av at Terratec har sluppet et litt halvferdig produkt. Selv om det kan by på mange spennende teknologier, er designet lite gjennomtenkt, og både brukervennligheten og stabiliteten for dårlig. Prisen på over 2000 kroner gir også en forventning av et mer eksklusivt helhetsinntrykk.

Det er litt for mange haker til å anbefale iPod-tilbehøret Noxon2Radio, tross at vi liker mange av produktets elementer. Vi er derfor positive i forhold til et eventuell oppfølger som forhåpentligvis blir et mer gjennomarbeidet produkt.

Noxon2Radio stiller i en egen klasse når det kommer til radiofunksjonaliteten, som er svært god. Er du ute etter en internettradio er dette høyttalersettet ikke noe dumt valg.

Men du har mye å velge i om du kun er ute etter et enkelt høyttalersett for din iPod, der hovedkriteriet er god lyd. Da kan vi for eksempel anbefale Creative PlayDock i500, som leverer skikkelig lyd, og koster langt mindre.

Se spesifikasjoner og priser på Noxon2Radio i prisguiden »

annonse

Les også