Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Creative Sound Blaster Tactic3D Sigma

Innledning

Det begynner å bli noen år siden et Creatives lydkort var de facto standard for alle som var over middels interesserte i datamaskiner. Hvem husker ikke slikt som AWE32 og Sound Blaster 16? Problemet er bare at dette er lenge siden, gode 15 år.

Nå har det ikke bare vært tordenskyer over Creative siden den gang, men mye pepper har de har fått for underlig driverpolitikk og varierende musikalske kvaliteter. Likevel har de hatt en solid støtte i spillindustrien som igjen gjør at man nesten må bruke dem for å få den virkelig fete lyden i spill. Når det er skrevet har det i løpet av de siste årene kommet en rekke gode alternativer.

Før dette blir alt for mye negativt i Creatives retning penser vi over på dagens testprodukt, nemlig de kliss nye Creative Sound Blaster Tactic3D Sigma. Navnet er et par stavelser for langt etter vår mening, men det får heller stå sin prøve. Sigma er kort og greit et hodesett, beregnet for spillerne, hodesettet har for ordens skyld også en lillebror, Delta, som byr på mye av de samme egenskapene.

Da fyrer vi opp testmaskinen for å se om Creative har tatt et steg eller to i riktig retning med sine Sound Blaster Tactic3D Sigma.

Takk til Creative som leverte produktet til test.

Spesifikasjoner

Spesifikasjoner

 • Vekt: ca. gram
 • Frekvensområde: 20 Hz - 20 kHz
 • Impedans: 32 Ohm
 • Kabellengde: meter
 • Grensesnitt: USB og minijack

Funksjonalitet

 • 50-millimeters elementer
 • Utbyttbare puter, skinnimitasjon
 • Volumkontroll på kabel
 • Mikrofon, deaktiverbar
 • Mikrofon kan kobles fra
 • Kan koble fra USB-lydkort, for å bruke eget lydkort

Les mer om hodesettet hos Creative.

Tactic3D Sigma er et passe stort hodesett, som dekker begge ørene uten problemer. De hviler mot skallen, mens ørene får være i fred på innsiden av klokkene.

En ting som skiller Sigma fra andre hodesett er kabelen, her har Creative sverget til en flat kabel som er rundt en millimeter tykk. Dette skal hindre floker fikk vi høre, men noe av det første vi måtte gjøre var å rydde opp i en kabelfloke. Godt forsøk.

Noe som er ganske kjekt er at lydkortet kan kobles fra, slik at man kan bruke hodesettet med vanlige minijack-tilkoblinger om man ønsker det.

I bruk

Installasjon

Om du bare skal bruke hodesettet uten å dille med ulike innstilligner kan du bare bruke de innebygde driverne i operativsystemet ditt. For å få tilgang til de ulike godsakene som Sigma byr på må du inn med en driverpakke. Installasjonen av dette er plankekjøring og trenger ingen videre forklaring.

Med driverne inne får man realt kontrollpanel på plass. Det første vi kommer til er mulighetene til å lage egne profiler. Disse kan så lagres og sendes til venner, alternativt kan du selv laste ned profiler fra kjente spillere. Videre har man en del muligheter med THX Trustudio Pro, for slikt som surround, dialog pluss og smart volume. En grei equalizer er også på plass, for dem som liker slikt.

Vocice FX gir deg mange morsomme muligheter. Her er det hele 18 ulike profiler om du ønsker å pynte litt på stemmen, eller bare tøyse litt. Absolutt morsomt en liten stund, men så blir det mer slitsomt.

I bruk

Hodesettet føles helt greit på hodet. Vekten er ikke sjenerende, og siden de ikke klemmer på ørene er det egentlig lite man legger merke til. Det vi har å utsette på Sigma er naturlig nok at putene blir noe klamme og svette etter lang tids bruk, men da er det kanskje på tide med en pause uansett?

Lydkontrollen på kabelen er helt grei, passe størrelse og ok å kontrollere.

Lydmessig ble vi faktisk litt overrasket, vet første lytting virket dette bedre enn fryktet. Likevel hadde vi en nagende følelse av at noe var galt. Da vi byttet over til noen litt dyrere greier fra Beyerdynamic, fant vi ut av det. Det er nærmest et slør som legger seg over musikken med Sigma, men heldigvis legger ting seg jevnt over. Likevel, et grøtete slør er ikke noe man vil ha. På den positive siden kan det nevnes at her er det bass i bøtter og spann.

Det er tid for Battlefield Bad Company 2. Selv før vi er inne i selve spillet har undertegnede et solid glis. Ok, jeg innrømmer at jeg tuklet med innstillingene slik at alt av THX-innstillinger var slik som Creative har satt det som standard, men likevel.

GTA IV – Episodes from Liberty City ble også satt på prøve. Helt topp lyd også her. Så en ting er i alle fall sikkert, er du ute etter mye og morsom lyd til spill så bør du vurdere disse.

Konklusjon

Creative Sound Blaster Tactical3D Sigma vinner prisen for årets drøyeste navn, men det er mer.

Komfortmessig synes vi Creative kommer godt i land med Sigma. Vekten er grei, presset mot skallen helt ok og størrelsen på klokkene gjør at de ikke er til sjenanse. Eneste ankepunktet er putene som kan bli hakket klamme.

Selv om Creative markedsfører dette som et spillhodesett må vi teste de musikalske egenskapene, og de er ikke avskrekkende. Men om du er sånn passe interessert i hva ørene dine skal gjennom ville vi sett på andre produkter.

Spilling er det store fortrinnet med Sigma. Det virkelig store fortrinnet. Vi ble ikke blåst av stolen av lyden vi ble servert, men et glis kom frem. Og det er ikke ofte at undertegnede gliser over nye produkter.

Vi synes også det er kjekt at man kan koble fra lydkortdelen slik at hodesettet kan brukes alene. De flate kablene som skulle hindre kabelfloker så vi ikke helt poenget med.

+ Fin vekt
+ Behagelige
+ Spenstig spillyd


- Litt slørete i musikken
- Putet med skinnimitasjon

annonse