Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Ren nytelse

Her finnes ikke plast, bare metall og skinn.

Innledning, boksen og overblikk

Bowers & Wilkins er et navn som gjerne forbindes med lyd av en høyere klasse. Du ender gjerne opp med å betale en del for dette, men det ligger på en måte i saken natur. Du får det du betaler for, stort sett i alle fall. Vi hadde en del forventninger da dette selskapet bestemte seg for å lage hodetelefoner. Ikke bare det, men hodetelefoner som i tillegg er forberedt for iPhone eller iPod hvis det er det du har.

Ut av boksen
Vi har testet en del utstyr fra denne produsenten tidligere og kjennetegnene er klare. Allerede når du får esken kjenner du at dette er hodetelefoner med kvaliteten i høysetet.

Inni esken finner du selve hodetelefonene samt en veske å frakte dem i. I tillegg får du med to kabler. Den ene er en standardkabel som er beregnet på rene musikkspillere og den andre er en kabel med mikrofon som kan brukes sammen med en iPhone. Det følger også med en overgang fra 3,5 mm minijack til standard 6,35 mm jackplugg.

Når vi tar selve hodetelefonene i øyensyn er det en ting som slår deg med en gang. Bortsett fra isoleringen på kabelen fra musikkenheten til hodetelefonene, er det ikke en plastbit så langt øyet rekker. Her er det metall og lær som gjelder, og kun det. Dette gjør dem ikke bare vakre å se på, men også behagelige å bruke. Vi er imidlertid litt bekymret for at alt læret kan bli litt svett når sommeren kommer.

Her ser vi både kabelfestet og du to små metallpluggene som holder øreputene på plass sammen med magneter.

Alt passer sammen
For det første er det tydelig at det har gått med mye tankearbeid før disse hodetelefonene ble sendt ut på markedet. Det første vi skal nevne er putene som ligger inn mot øret. Her må vi skyte inn at disse enhetene ligger oppå ørene, de omslutter dem ikke.

Disse putene kan tas av. Ikke slik du er vant til med en masse elastiske greier og en mye styr. Disse bare henges på der de skal være og de holdes på plass av to små plugger og magneter. Meget elegant og ikke minst praktisk. Hvis en ørepute skulle bli ødelagt, eller rett og slett slitt ut, ja, jeg regner med å bruke disse så lenge, er det bare å kjøpe en ny pute ikke et nytt sett hodetelefoner.

Under den ene øreputen ligger også kabelfestet. Her er det du skifter ut avhengig av om du vil bruke kabelen med mikrofon eller den uten. Festeanordningen er laget slik at du ikke vil få et åpenbart slitepunkt på ledningen der den kommer i kontakt med hodetelefonene.

Her er gjerne et av svakhetspunktene hos mange andre. Jeg tviler på om denne typen festeslitasje vil oppleves her. Skulle det nevnes noe må det være at kabelen er skremmende tynn uten at jeg dermed vil påstå at den vil ryke.

Øreputer, lyd og konklusjon

Øreputene
Vi er nødt til å bruke litt mer tid på disse øreputene. De sitter meget behagelig på øret og omslutter det selv om de ligger utenpå. Jeg håper dere forstår hva jeg mener. Selv om hodetelefonene ikke har noen støyreduserende funksjoner vil jeg gjerne underskrive på at de fungerer som om de har dette. I forbindelse med at jeg testet dem tok jeg en lengre tur med både buss, t-bane og tog.

Normalt bruker jeg et Bose QC15 hodesett, hovedsakelig fordi de er aktivt støyreduserende. Problemet med dem er at jeg synes de lager et trykk mot øret som er litt ubehagelig. Propper er greit, men jeg er ikke overbegeistret for å dytte ting langt inn i øret. P5 oppnår en støyisolering jeg ikke helt forstår hvordan de får til slik hodetelefonene er konstruert, men det fungerer glimrende. Helt støyfritt blir det ikke, men det blir det heller ikke når du bruker sett med aktiv støyreduksjon.

Designet bekrefter at noen har tenkt nytt og med kvaliteten i høysetet

Selve lyden
Det er her P5 virkelig skinner. Nå skal det sies at min iPhone sannsynligvis ikke på noen måte yter disse hodetelefonene rettferdighet, men jeg vil faktisk påstå at P5 får min enhet til å låte bedre.

For virkelig å teste hodetelefonen koblet jeg dem til et langt mer avansert anlegg. Selv om dette er hodetelefoner konstruert for mobile enheter så var det ikke noe problem å bruke dem mot et langt kraftigere anlegg. Jeg testet dem også mot et langt dyrere sett jeg har selv. Jeg vil vel påstå at P5 ikke har det minste problem med å rettferdiggjøre både prisen og påstanden om at de er kvalitetsmessig superbe.

Som nevnt i tidligere tester bør disse hodetelefonene også spilles inn. Det holder ikke bare med et par timer, la dem gjerne stå å spille i noen døgn. Hvis du lytter på dem når du setter dem på første gang og så tar en kontrollytt med jevne mellomrom vil du høre hvordan lydbildet forandrer seg og kvaliteten øker. Hvis du ikke klarer å høre dette, kjøp noe billigere.

Det jeg liker aller best er hvordan P5 separerer musikken. Du få en krystallklar fremstilling av alle instrumenter på sin tiltenkte plass i lydbildet samtidig som vokalen er klar og fin. Det som også skiller dem fra den store massen er behandlingen av bass. Denne fremstår som tung og potent der den skal være det og diskret der dette trengs.

Jeg testet dem også på ekstremt høye volumer og fant ingen antydning til forvrengning. Jeg skal kvalifisere dette litt nærmere. Med mobile musikkspillere var jeg ikke engang i nærheten av forvrengning. Når jeg satt dem opp mot mitt stasjonære anlegg som er forholdsvis kraftig kunne man ane antydninger til forvrengning når anlegg gikk for full pinne. Her skal det anmerkes at ingen ved sine fulle fem ville brukt hodetelefoner for full pinne på dette anlegget så testen anses bestått med god margin.

Konklusjon
Dette er et dyrt hodesett til 2 500 kroner. For mange blir det kanskje i meste laget å kjøpe hodetelefoner som koster like mye som musikkspilleren. Etter min mening er det verdt hver krone forutsatt at du virkelig setter pris på musikk.

Det er heller ingenting i veien for å bruke dem på et mer etablert anlegg så du får en dualbruk som kanskje rettferdiggjør innkjøpet. Uansett, dette er kanskje de beste mobile hodetelefonene jeg har testet og det sier en del. En liten ting til slutt. De fungerer utmerket sammen med min iPhone 4 og mikrofonen fungerer også glimrende i følge dem som var i andre enden av samtalen.

Les også
Boba Fett-hodetelefoner
Les også
Vil forby bruk av hodetelefoner
annonse