Til hovedinnhold
TestShazam vs SoundHound vs TrackID

Appene som gjenkjenner musikken

En av dem er markant dårligere enn konkurrentene.

Einar Eriksen

Tjenesten TrackID fra Sony Ericcson fikk folk til å sperre opp øynene for fem år siden. Med dette programmet kan mobilen gjenkjenne musikken som du hører på radioen. Du trenger bare la mobilen fange opp en liten frase av musikken gjennom mikrofonen, og den forteller deg hva sangen heter.

Når du vet hva sangen heter kan du for eksempel kjøpe den til telefonen din, søke etter den på YouTube eller få mer informasjon om artisten.

Flere alternativer

TrackID er lenger ikke alene om tjenesten. Vi tester derfor TrackID mot de to store tilsvarende applikasjonene som har fått godt fotfeste i markedet; Shazam og SoundHound.

Noen ganger kan støy være et problem når man skal finne ut hvilken musikk man hører på. (Foto: Mari Hulleberg)

Hvor mye støy tåler dem?

Musikkgjenkjennelsesapplikasjoner brukes ofte på kaféer, utesteder og restauranter, når du plutselig hører musikk du liker på radioen eller når det oppstår en diskusjon om hva slags musikk som spilles. Da er det gjerne slik at klientellet består av folk som nærmer seg den sjette halvliteren, og lydnivået er deretter.

Det stiller selvsagt krav til applikasjonene som skal gjenkjenne musikken som kommer fra høyttalerne.

Vi har prøvd å gjenkjenne musikk både under mye og lite bakgrunnsstøy. Vi har brukt appene i bilen med vinduene åpne og kupévifta på fullt, og vi har brukt en TV og et par radioer til å lage stemmebasert bakgrunnsstøy mens en siste lydkilde spilte musikk. Dette er prøvd på forskjellige volum.

Musikken vi spilte under støytesten sjekket vi på forhånd at applikasjonene gjenkjente i støyfrie omgivelser.

TrackID sliter

TrackID er den applikasjonen som sliter desidert mest med støy. Med denne applikasjonen måtte vi holde støynivået fra de andre lydkildene på lavt volum for at telefonen skulle kunne gjenkjenne musikken.

For å teste Shazam mot SoundHound hadde vi så høyt støynivå at TrackID ikke klarte å gjenkjenne noen sanger i det hele tatt. Støynivået måtte skus betraktelig ned for at TrackID skulle henge med, og da hadde hverken SoundHound eller Shazam noen problemer med å gjenkjenne alle låtene.

TrackID må gi tapt mot konkurrentene i støyfulle omgivelser.Foto: Einar Eriksen

Nært løp mellom Shazam og SoundHound

Shazam og SoundHound er vanskeligere å skille. Etter 20 låter tok Shazam to låter mer (13) enn SoundHound (11) under omtrent de samme støynivåene. Siden støynivået ikke har vært helt konstant, og det fins mye forskjellig støy, kan man ikke si sikkert at Shazam er bedre enn SoundHound ut ifra denne lille testen.

Med både Shazam og Soundhound er det imponerende hvor mye støy som tolereres. Noen ganger gjenkjennes sanger mens du selv nesten ikke hører hva slags låt det er som spilles gjennom all støyen. Høy snakking rett i nærheten av mobiltelefonen ødelegger imidlertid gjenkjenningen hver gang i alle applikasjonene, så det må du unngå.

Når du sitter på en støyfull kafé, er det best å få mobilen så nærme en høyttaler som mulig, og du må unngå høylytt snakking rett i nærheten av mobilen mens den prøver å finne låten.

Hvilken app vet mest?

Etter å ha brukt de tre appene aktivt under lytting på radioen, er vi imponert over hvor store sortiment det er på serverne til disse appene. All musikken vi prøvde fra kanaler som sender mye popmusikk, som NRK P3, ble gjenkjent. Det som ikke er altfor særnorsk fra NRK P1 blir også gjenkjent av alle appene.

Alle appene tar mye populærmusikk, men hva med det litt mer uvanlige?Foto: Einar Eriksen

Når du går på kjøpesentre, matbutikker eller sitter på folkelige kaféer, kommer alle disse appene til å gjenkjenne det aller meste du får på øret. Det er når du hører på NRK P2 eller befinner deg på et utested som fordyper seg i et bestemt musikksjanger appene begynner å slite.

Vi har derfor spilt noe sær musikk og mye norsk musikk for å skille applikasjonene fra hverandre.

Vi begynte systematisk med 15 låter i forskjellige sjangre. Endel låter er fra band som skal spille på norske festivaler, mens andre er litt mer tilfeldig valgt ut blant ikke veldig populær musikk.

Alle låtene er spilt uten bakgrunnsstøy, og der applikasjonen ikke har kjent igjen musikken, har den fått flere forsøk.

Musikk TrackID Shazam SoundHound
Ambrose Akinmusire - Yaya (2011)Nei Ja Ja
Jøklebra - Poppkorn (2011) Nei Nei Nei
Nils Petter Molvær - Recoil (2011) Nei Ja Nei
Kvelertak - Sultan of Satans (2010) Ja Ja Ja
Farmers Market - Slav to the Rythm (2012) Nei Nei Ja
Mr. Bungle - Egg (1991) Nei Ja Ja
Mnozil Brass - Tell Overture (2009) Nei Ja Nei
Otyg - Holy Diver (1999) Nei Ja Ja
Otyg - Huldran (2004) Nei Ja Ja
Senjahopen - Fær Tell Senjahopen (2012) Nei Ja Nei
Violet Road - Can you hear the morning singing (2011) Nei Ja Ja
Opeth - Hessian Peel (2008) Ja Ja Ja
Shining - The Madness and the Damage Done (2010) Ja Ja Ja
Neil Young - This Land is Your Land (2012) Ja Ja Ja
Fantômas - The Omen (Ave Satani) (2001) Nei Ja Ja
Av TrackID får vi ofte beskjed om at den ikke finner musikken.

Etter mye bruk til daglig, har vi en følelse av at Shazam og SoundHound gjenkjenner nesten alt, men at det er veldig vanskelig å si hvilken som kjenner igjen mest. Der Shazam sliter med en låt kan det godt hende at SoundHound tar den – og omvendt.

Ubetydelig forskjell mellom de to beste

Ut av tabellen ser vi at Shazam har et lite forsprang på to låter i dette utvalget på 15 låter totalt. Igjen er det vanskelig å bastant kunne si at den ene appen er bedre enn den andre, siden utvalget av låter ikke er stort nok og tilfeldig nok til å avgjøre en så liten forskjell.

TrackID henger langt etter både Shazam og SoundHound når det kommer til musikkbiblioteket. Dette er også det generelle inntrykket etter å ha prøvd å gjenkjenne store mengder musikk fra forskjellige radiokanaler.

Funksjoner og brukervennlighet

TrackID er uten overflødigheter.

Alle tre appene i testen har til felles at du ønskes velkommen av en stor knapp på skjermen som du trykker på for å få appen til å lytte til musikken. Når du har funnet ut hva slags musikk du hører på, er det litt forskjell fra app til app hva du kan gjøre videre.

TrackID er ryddig og greit

TrackID lar deg trykke "like", slik at du deler på Facebook med vennene dine at du liker låten. Du kan også dele låtnavnet med lenke til låten på TrackIDs nettjeneste over for eksempel e-post. Du kan også få artistinfo eller laste ned (kjøpe) låten via forskjellige tjenester.

Det er også mulig å se en liste over tidligere treff, så vel som en liste over topphits i Norge.

Like-knappen er plassert øverst til venstre, mens resten av funksjonene fins i en liste under navnet på låten og bandet samt omslagsbildet av albumet. Oppsettet er ryddig og greit, og det er ikke vanskelig å finne frem.

Shazam gir deg en direktelink til Spotify.

Shazam har litt flere funksjoner

Shazam lar deg ha en venneliste på Facebook, og dermed kan du se hva vennene dine har "tagget" slags musikk ved hjelp av Shazam.

Vi setter stor pris på funksjonene som lar deg høre låten du nettopp hørte på YouTube eller Spotify. Wimp er imidlertid ikke et alternativ.

Videre får du en liste med anbefalinger tilpasset musikksmaken din.

Hvis du liker et band ekstra godt kan du sjekke når de skal på turné, eller du kan se hvilke andre plater bandet har gitt ut. Gjennom et samarbeid med Jamba kan du også laste ned ringetoner.

Dele-knappen fungerer på samme måte som i TrackID, der du kan velge blant mange måter å dele på. For eksempel gjennom Shazam selv, over e-post, Facebook, Twitter og mye mer.

Også her er brukergrensesnittet veldig ryddig og greit. Albumomslag dukker opp, og under finner du alle de funksjonene som hører med når du har funnet en låt.

SoundHound har mange funksjoner.

SoundHound lar deg søke med fritekst

Bokmerkefunksjonen i SoundHound er en funksjon vi ikke har sett i TrackID eller i Shazam. I tillegg får du mulighet til å se tekstene til låtene. En annen kjekk funksjon er at du kan søke opp låter uten å faktisk høre dem.

I SoundHound kan du dele funnene dine på Facebook eller Twitter, med eller uten posisjonen din. Du kan kjøpe låter eller album ved hjelp av lenker til Amazon, og du kan sjekke turnétider for bandene.

Å søke låtene opp på YouTube er også mulig, og veldig praktisk hvis du vil høre nyoppdagede låter litt mer før du kjøper platen.

En annen kjekk funksjon er listen du får over lignende artister. Hører du på et band i et spesielt sjanger, får du opp en rekke band som du kanskje også liker.

Reklamen i SoundHound er ganske overveldende på førstesiden hvis du velger å laste ned gratisversjonen foran å kjøpe programmet. Ellers er også denne applikasjonen like ryddig og grei som TrackID og Shazam.

Shazam lar deg spille musikken i Spotify.Foto: Einar Eriksen
Shazams Spotify-tilkobling er praktisk dersom du bruker Spotify til musikkspilling.

Konklusjon

TrackID blir grundig slått av både Shazam og SoundHound når det kommer til å gjenkjenne musikk i støyfrie omgivelser. Musikkbiblioteket er rett og slett mye mindre enn hos konkurrentene. Det er også TrackID som er mest følsom for bakgrunnsstøy. Veteranen holder ikke tritt med nykommerne.

Shazam og SoundHound ligger helt tett i vår gjenkjennelsestest og i vår støytest. Forskjellene er så små at vi vil må kalle det uavgjort i begge tester når vi tar høyde for en smule feilmargin. Også på brukervennlighet anser vi disse to som jevngode.

Funksjonene skiller

Det er på funksjonssiden at vektskålen vippes. Både Shazam og SoundHound kan fortelle deg navnet på utrolig mange låter selv i støyfulle omgivelser, og gir rask tilgang til digitale nettbutikker. Bokmerkelagring, låttekster og fritekstsøk er de viktigste grunnene til å velge SoundHound over Shazam.

Dersom du er en ivrig bruker av Spotify, er kanskje funksjonen som lar deg spille av låten i denne musikktjenesten bare ved et tastetrykk kanskje enda viktigere. Isåfall velger du Shazam.

annonse