Til hovedinnhold

Lommestereo for hagefesten

Mobilen.no har testet et utvalg av løsninger for deling av mobilmusikk via eksterne høyttalere. Og mens enkelte av løsningene saktens kan duge som stemningsskapende hjelpemidler under neste grillfest, er andre nok ikke ment for et større publikum.
Nokia Mini Speakers MD-6

Pris: Ca 500 kroner


Disse høyttalerne spiller stereomusikk, men med høyttalerne plassert 1 cm fra hverandre skal du sitte mange centimetrene unna før det blir umulig å oppfatte stereoeffekten. Høyttalerne er nok mest for den som vil høre radio på kjøkkenbenken (innbygget radioantenne) eller du kan plassere den under solsenga og sovne inn til dempet favorittmusikk.
Lyden i høyttalerne er slett ikke så ille som høyttalerstørrelsen kanskje skulle tilsi. Men MD-6 er ikke egnet for den som vil dele musikken sin utendørs.
Pluss: Liten og lett, går fint i lomma. Innbygget FM-antenne
Minus: Svak lyd, ikke blåtann, ikke oppladbar.
Vekt: 140 gram (inkludert batterier)
Tilkobling: 3,5 mm
Strømkilde: Fire AAA-batterier
Effekt: 1,5W
Spilletid: Opp til 27 timer.
Nokia MD-7W

Pris: ca 900,-


Disse høytalerne har en artig design, og om du plasserer dem mot hverandre holdes de sammen av magneter og blir til en liten kube det er enkelt å ta med seg. Lyden er ikke så verst heller, selv om settet nok best kan beskrives som en enkeltmannspakke.
Disse høyttalerne har en jukseeffekt kalt stereoutvidelse, og gir grei bass ved lavt volum. Men skal du bruke MD-7W som høyttaler i hageselskapet bør du ikke invitere flere venner enn du får samlet i verandakassa.
Pluss: Grei lyd, lett å ta med, A2DP og AVRCP (styr lyden fra mobilen). Innbygget mikrofon.
Minus: Lav utgangseffekt. Oppladbare batterier følger ikke med.
Vekt: 318 gram
Tilkobling: Bluetooth, 3,5mm
Stømkilde: 2 stk AA-batterier i hver høyttaler, nettstrøm via Nokialader
Effekt: 2W
Spilletid: Ikke oppgitt
Altec Lansing iMT217 Nobi

Pris: 215 kroner (www.shg.no)


Nobi koster bare like over 200 kroner, og det er bra, for mer er de heller ikke verdt. Høyttaleren er riktig nok en av de stiligere, men den lave prisen indikerer også hva du faktisk får.
Høyttaleren har ikke volumkontroll, men kobles til via 3,5mm så du kan stille volumet fra mobilen. Men vi har hørt innbygde mobilhøyttalere låte tilnærmelsesvis like godt. Tilkoblingskabelen er for øvrig den korteste vi har sett, med en lengde inklusive plugg på ca 12 cm.
Pluss: Stilig design, lett å ta med, håndrem
Minus: Dårlig lyd, ikke oppladbar, ikke Bluetooth, kort tilkoblingskabel.
Vekt: 280 gram
Tilkobling: 3,5mm
Strømkilde: Kun batteridrift. 3 stk AAA-batterier
Effekt: Ikke oppgitt
Spilletid: Opp til 24 timer
Altec Lansing Orbit

Pris: Ca 200 kroner


Har du ikke annet å tilby gjestene i hageselskapet, så kan du like gjerne sende dem hjem.
Orbit er en monohøytaler drevet av tre AAA-batterier. Lyden imponerer ikke, og strengt tatt er vi ikke så imponert over designen heller. I stedet for en av/på-knapp har høyttaleren et lokk du dreier for å skru høyttaleren av eller på. Dette er omrent like tungt å dreie som lokket på et uåpnet syltetøyglass.
Meningen er at du skal sette høyttaleren på bordet, og at lyden skal strømme ut til alle kanter (360 grader). Vi synes den er grei å bruke for å forsterke lyden på GPS-en i bilen. Men ellers velger heller å avstå fra å høre på musikk, enn å spille den via Orbit.
Pluss: Liten.
Minus: Ingen lampe som viser om den står på. Svak lyd. Kun batteridrift.
Vekt: 148 gram
Tilkobling: 3,5mm (2,5mm via adapter)
Strømkilde: Kun batteridrift. 3 stk AAA-batterier
Effekt: Ikke oppgitt
Spilletid: Opp til 24 timer
Altec Lansing InMotion Soundblade

Pris: 909 kroner (www.cdon.com)


Med denne høyttaleren er det faktisk mulig å spille musikk for mer enn et par lyttere. Den egner seg for eksempel godt for den som skal ha nachspiel på hotellrommet, i tillegg til at den har innbygget mikrofon og kan brukes som konferansetelefon.
Høyttaleren er usedvanlig slank, og på baksiden har den fot du kan vippe ut for å få den til å stå støtt. det slanke designet får oss til å ønske at det også var gjort utsparringer til skruehoder, så vi kunne hengt høyttaleren rett på veggen.
Lyden er grei nok for folk flest, selv om hifi-entusiaster nok vil riste på hodet. Den slanke utformingen gjør høyttaleren enkel å plassere i kofferten, og på toppen finner vi kontroller som lar oss kontrollere volum, bytte spor (virker bare med Bluetooth-tilkobling) og besvare telefonsamtaler.
Pluss: Stilig, støtter A2DP, grei lyd, ekkokansellering, toveis trådløs kontroll. SRS.
Minus: Vrenger på høyt volum. Ikke oppladbar.
Vekt: ca 735 gram
Tilkobling: A2DP eller 3,5mm
Strømkilde: 6 stk AA-batterier eller medfølgende 100-240V adapter.
Effekt: Ikke oppgitt
Spilletid: Opp til 24 timer
Supertooth Disco

Pris: Ca 1000 kroner


Denne høyttaleren kan faktisk benyttes i hageselskapet, i alle fall om gjestene ikke er alt for høylydte, og hagen er av beskjeden størrelse.
Supertooth Disco har et eget basselement som gjør lydbildet atskillig bedre enn på de øvrige høyttalerne i denne artikkelen. Prismessig ligger den litt over de fleste av konkurrentene, men det forsvarer den når det kommer til ytelse.
Supertooth Disco leveres med et yttertrekk som til en viss grad beskytter høyttaleren, uten at vi vil anbefale noen å la den stå ute i regnvær. Ladetiden er tre timer, og du kan spille på full guffe i flere timer på en ladning. Et godt råd er det likevel å holde volumet litt under toppnivået. Da unngår du skurrelyd i bass og diskant og får kort sagt et bedre lydbilde.
Pluss: God lyd, enkle kontroller, polstret transporttrekk.
Minus: Volumet kan bare styres fra hjulet på høyttaleren
Vekt: 1,14 kg
Tilkobling: A2DP eller 3,5mm
Strømkilde: Innbygget oppladbart batteri, eller 12V strøm fra nettadapter.
Effekt: 2x8W + 12W RMS subwoofer
Spilletid: Opp til 10 timer
CK 811

Pris: 990,-


CK811 fungerer også som håndfri i bil, med innbygget støyreduksjon. Et problem kan være å finne et sted i bilen der du har plass til settet. Magnetene på baksiden fester godt mot metall, men er ikke kraftige nok til å gi feste gjennom for eksempel taktrekket. En løsning er å feste en metallskive på et egnet sted, for eksempel på solskjermen. Settet har inngang for ekstern mikrofon, om du vil ha en mer gunstig mikrofonplassering i bilen.
Om du vil bruke settet på grillfest er du neppe mest bekymret for mikrofonplasseringen. Da kan du til gjengjeld glede deg over at du kan styre musikken din fra mobilen du har i lomma. Pass bare på at du ikke beveger deg for langt fra høyttaleren eller at det kommer mange mennesker mellom mobil og høyttaler. Da forsvinner nemlig lyden.
CK811 egner seg best til personlig bruk, men lyden er overraskende klar. Det blir imidlertid for spedt til grillfesten.
Pluss: Magnetfeste, innbygget mikrofon, lav vekt
Minus: Begrenset volum. Svak mikrofon.
Vekt: 350 gram
Tilkobling: A2DP eller 3,5mm
Strømkilde: Innbygget oppladbart batteri, eller 5V nettadapter
Effekt: Ikke oppgitt
Spilletid: Opp til 5 timer
Sony Ericsson MBS-100

Pris: Ca 600 kroner


Denne høyttaleren er for deg som bare hører på ett øre, og som følgelig ikke er så opptatt av at det skal være stereolyd.
På sine nettsider skriver Sony Ericsson at den leverer kvalitetslyd, uansett hvor du befinner deg. Det sier antakelig mer om Sony Ericssons tekstforfattere enn det sier om høyttaleren.
Det beste vi kan si om MBS-100 er at hvis du kjøper flere, så kan du invitere vennene dine på boccia.
Pluss: Oppladbar, støtte for A2DP, annerledes design.
Minus: Ikke stereo. Lyden forvrenges når volumet økes.
Vekt: 220 gram
Tilkobling: Bluetooth, 3,5mm
Strømkilde: Innbygget oppladbart batteri, nettstrøm via Sony Ericsson-lader.
Effekt: Ikke oppgitt
Spilletid: 5 timer

Mer om
annonse