Tek.no

Test

Det var en gang... livet

Bodil Faarlund
2 Feb 2008 09:00

Nok et kapittel i Albert Barillés klassiske serie fra 80-tallet er ute på DVD. Der "Det var en gang et menneske" tok oss med gjennom menneskets historie, tar "Det var en gang...livet" oss med inn i menneskekroppen. Gjennom hele 26 episoder får vi en underholdende og lærerik gjennomgang av kroppens mysterier med stor nostalgifaktor.

Tidvis tregt

"Det var en gang... livet" er detaljert, lettfattelig og underholdende fortalt for både barn og voksne. Vi blir tatt med inn i enkeltceller, får se hvordan ulike organer fungerer, får være med på krigen mot virus og følger fødsel, vekst, liv og død fra innsiden. Vi møter Mester og de andre gamle heltene fra "Det var en gang et menneske" som blodceller og andre gode hjelpere. Bandittene er også med, denne gangen i form av virus, giftstoffer og bakterier.

Tempoet kan være litt tregt og det er mange gjentagelser her. "Det var en gang... livet" har ingen gjennomgående historie og lite personskildringer. Det kan dermed bli litt langtekkelig for oss som ikke klarer å se bare en episode om gangen. Dermed fungerer dette kanskje best for de som har sett "Det var en gang et menneske" først. Serien er imidlertid et hyggelig gjensyn og det er god underholdning med en dypere mening. Servert i små porsjoner kan dette også være morsomt selv for dagens barn. Det hele er urkoselig og til tider genialt.

Urkoselig, morsomt og pedagogisk

"Det var en gang"-seriene er basert på ideen om at selv små barn forstår mye mer enn vi tror. Serien er laget på en pedagogisk og morsomt måte. Tegningene er enkle og fine, illustrasjonene detaljerte og gode. Det er nok mangt et barn som lærer mer av dette enn av naturfagboka. Dette er en DVD som bør finnes i alle skoler

Serien hadde fortjent en oppussing av lyd og bilde før den ble sluppet på DVD. Ekstramaterialet er også dypt savnet. Særlig de av oss som var barn på 80-tallet hadde satt stor pris på noen dokumentarer om bakgrunnen for serien, hvordan den ble laget osv. Dog er det lagt ved to episoder fra "Det var en gang et menneske" som ikke er vist tidligere. Det er flott, men disse hører jo egentlig ikke hjemme her.

Konklusjon

Hvis du lurer du på hvordan beinmargen egentlig fungerer og hva lymfesystemet egentlig er, men ikke orker å slå det opp, så er denne DVD-en noe for deg. Her blir kroppens mysterier avslørt på en enkel og lettfattelig måte samtidig får du et hyggelig gjensyn med figurer fra barndommen.

"Det var en gang...livet" er morsomt og lærerikt for hele familien.

annonse

Les også