Til hovedinnhold

Test av videokamera: Samsung VP-HMX20C

Test av videokamera: Samsung VP-HMX20C

Testresultater

Ganske lite og nett, tar opp progressiv HD.
Mangler HDMI innebygd, svak bildestabilisator, treg blender.0

Samsung stiller med et kamera som tar opp 16 Mbps AVCHD med progressive bilder til 8 GB innebygd flashminne. I tillegg har det en kortplass der du kan stikke inn et SD/SDHC minnekort. Kameraet har flere gode egenskaper, men kommer likevel til kort mot de aller beste.

Andre artikler:

- Samlesak: Test av HD-videokameraer
- Test av Sony HDR-SR11E
- Test av Sony HDR-SR10E
- Test av Sony HDR-TG3E
- Test av Canon HG21
- Test av Canon HF100
- Test av Samsung VP-HMX20C
- Test av Panasonic HDC-SD100E
- Videokamera: Slik har vi testet
- AVCHD for begynnere
Design og funksjoner
Kamerahuset er utformet som en rund sylinder som er relativt nett, og som ikke veier all verden. Ergonomien er helt grei, men den passer kanskje ikke for de aller største hendene. Kameraet har en berøringsskjerm av normal størrelse, og dermed foregår betjeningen av menyene med fingertuppen rett på skjermen. Som det eneste kameraet i testen har dette norske menyer og innstillinger, og det setter vi pris på.
Det følger med en ladestasjon som har HDMI, komponent/AV og USB utganger. På selve kameraet mangler HDMI-utgangen, slik at dersom du skal vise råopptak på TV-er direkte fra kameraet, må ladestasjonen være med. Det er også en direkte inngang for lading på kameraet, så det er kun for HDMI stasjonen er nødvendig. I tillegg til ladestasjonen, følger det med en fjernkontroll til kameraet, og alle ledninger utenom HDMI.
I tillegg til de mer normale alternativene for forskjellige bildeoppløsninger på opptak, har kameraet en spesialinnstilling: super sakte film. I denne modusen tar kameraet opp 250 bilder i sekundet i opptil 10 sekunder. Denne funksjonen er dessverre kun tilgjengelig i SD-oppløsning, 720 x 576 piksler.
Bildestabilisatoren til dette kameraet overbeviser slett ikke, med ganske store rystelser i bildet da vi gjorde opptak på frihånd. Dette er fryktelig slitsomt å se på, for det er nesten umulig å få et tilstrekkelig rolig bilde på frihånd med denne stabilisatoren. Den automatiske blenderen imponerer heller ikke, i vår test er den langsomst av alle sammen. Snittiden er på 3.04 sekunder før den har justert seg ferdig. Det er over dobbelt så lenge som gjennomsnittet for alle kameraene i testen vår. Autofokusen er også upresis, og det virker som den trenger å prøve seg litt fram før den er ferdig justert. Stabilt fokus kan dermed ta over to sekunder å oppnå.
Bildekvaliteten
Totalinntrykket av bildekvaliteten er at kameraet lager litt i overkant saftige farger som virker unaturlige, sammenlignet med konkurrentene. Skarpheten står også litt tilbake for de beste, men her kommer ikke Samsung dårligst ut. Den automatiske hvitbalansen er best i utendørs lys, mens i varmere innendørsbelysning får bildene et utpreget gulstikk. Ute blir fargene behagelige og helt uten skjemmende blåstikk.
Vår viktigste innvending mot bildekvaliteten til dette kameraet, er at det lager en lett synlig bildefeil. På flater med svært jevne fargeoverganger som dype skygger eller blå himmel, er det utpreget fargeveksling på piksler («koking»), som skjemmer bildet. På dette punktet er Samsung svakest av alle i testen.
Testpunktet der kameraet gjorde det best i forhold til bildekvalitet, var opptak av plansjer med svært detaljerte prøvebilder. Her lagde det et feilfritt bilde uten pikseleringsfeil i gjengivelsen av tette sorte linjer på en hvit bakgrunn.
Konklusjon
Samsung stiller med et stilig og ganske lite kamera til den laveste prisen i utvalget. Svakheter på bildekvalitet og funksjoner trekker imidlertid poengene nedover. Dette kameraet er på ingen måte direkte dårlig, det er bare det at vi har kameraer som yter bedre i denne testen. Den nye prisen gjør imidlertid Samsung VP-HMX20C til en godt kjøp.
Internett: www.samsung.no
Pris: 4 544 kroner

Bildeeksempler

Mer om
annonse