Test

Sony Ericsson Xperia X10 Mini

Sony Ericsson Xperia X10 Mini

Testresultater

Kompakt, Wi-Fi, GPS, FM-radio, Android OS, godt kamera, god mediespiller, ripesikker skjerm,fornuftig pris.
Liten skjerm, svak i sollys, Exchange i to egne applikasjoner.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Den veier 88 gram og kan skjules under et kredittkort. Skjermen er på 240 x 320 punkter, og måler 2,55 tommer diagonalt. Men inn i denne pakken har Sony Ericsson klart å pakke en fullverdig Android-mobil med Wi-Fi, Turbo-3G, FM-radio og kapasitiv skjerm. Og sannelig er det ikke en av de bedre musikkmobilene vi har testet også.

Design

Av utseende er telefonen en krympet versjon av  Xperia X10. Den har tre taster under skjermen, volumtast og kameratast på høyre side, og strømbryter/tastlås på toppen. På baksiden har den kamera og en liten lysdiode, i tillegg til Sony Ericssons 3D-logo. Utover dette er telefonen enkel, med rene linjer og lite fiksfaks.

Fronten på telefonen er sort, og i esken følger det med to bakdeksler. Disse er enten sort og sølv, eller hvit og lime. Dekslene er i plast, men har en finnish som minner om anodisert aluminium.

Den største begrensningen med X10 mini ligger ikke i teknologien, men i den fysiske utformningen. Er du ute etter en liten mobiltelefon som kan alt, så er X10 Mini på grensen til genial. Men er du en så avansert bruker at faktisk trenger alle mulighetene X10 Mini kan by på, så vil skjermen på X10 Mini bli for liten. Du merker det særlig ved navigasjon, nettsurfing og lesing av støre mengder tekst.

Grensesnitt

Grensesnittet på X10 Mini er tilpasset telefonens størrelse. Forsiden er en skjerm med en widget (miniprogram som viser oppdatert informasjon) i midten, og et ikon i hvert hjørne. Ikonene er hurtigtaster til meldinger, musikk, telefontastatur og kontaktregister. Du kan plassere så mange widgets du vil på Xperia X10 Mini, men det er bare plass til en modul på skjermen om gangen. Siden kan du bla mellom dem ved å stryke fingeren horisontalt over skjermen.

Skjermbildet kan også trekkes opp, og da dukker de vanlige programikonene frem. Heller ikke her er det plass til så mange ikoner på hvert skjermbilde (3 x 3), så også her må vi bla fra side til side.

Vi kan også åpne menyskjermen ved å taste på midttasten mens telefonen er i hvilemodus.

Å tilpasse skjermene er enkelt, så du kan raskt sette opp telefonen med dine favorittsnarveier.

Teksting

Om du er glad i å sende tekstmeldinger eller MMS, så er dette en god mobiltelefon. Den har riktig nok ikke qwerty-tastatur, men et T9-tastatur med en ordbok som gjør det enkelt å skrive raskt. Velger telefonen et annet ord enn du hadde til hensikt å skrive, så vil du enten finne ordet som alternativ i ordlisten, eller du kan legge det til selv.

Sony Ericsson Xperia X10 Mini kan vise skjermbildet i høyde eller breddeformat, og vender automatisk når du dreier telefonen (autorotasjon må aktiveres under innstillinger). Men skal du skrive tekstmeldinger vil skjermen være innrettet i høydeformat. Telefonen er rett og slett ikke laget for å betjenes med to hender.

Noen vil helt sikkert forsøke å laste ned et qwerty-tastatur som finnes fritt tilgjengelig på Android Market. Vi har også forsøkt dette, men fant qwerty-tastaturet ubrukelig på en telefon med så liten skjerm.

Å gjøre en SMS til en MMS er også enkelt. Et eget ikon ved siden av tekstfeltet lar deg åpne en meny og sette inn bilde, ta bilde, legge til video eller ta opp video. Men husk at du må ha tatt opp videoen i MMS-format. Vanlige videoklipp blir for store til at de kan sendes som MMS.

Kamera

Kameraet i Sony Ericson Xperia X10 Mini er en positiv opplevelse. Om telefonen er liten, så har det slett ikke gått ut over kamerakvaliteten. Vi kunne selvsagt ønsket oss en bedre blits, men som mobilkamera er dette noe av det bedre vi har brukt. Du kan selv studere flere bilder vi har tatt med Xperia X10 ved å følge denne lenken.
Telefonen har en egen kameratast, og det tar ikke mange sekundene før X10 er klar til å ta bilder. Autofokuseringen fungerer godt. X10 mini har for øvrig mulighet for å kjøre med blits av eller på, og ikke av eller auto, slik det er på de fleste andre Sony Ericsson-mobiler når vi tar bilder med automatikken aktivert.

Videokameraet er vi ikke like imponert over. Komprimeringen er hard, og bildene flyter ikke godt nok. I eksempelklippet under kan du selv se hvordan kameraet begynner å hakke ved store bevegelser. Klippet er lastet opp til YouTube via PC. Du kan laste opp til YouTube rett fra telefonen også, men da forutsettes det at du har Wi-Fi-dekning.

Å bla i bilder eller spille av videoklipp på telefonen går overraskende smertefritt. Her kan du bla i bilder uten at skjermbildet begynner å henge. Det skyldes ikke at telefonen har en særlig rask prosessor, men at den lave skjermoppløsningen gjør dette til en mindre krevende oppgave for telefonen.

Samtale

Talelyden i telefonen er god. Mikrofonen fanger imidlertid opp en del omgivelsesstøy, men ikke mer enn at du godt kan bruke telefonen ute på gaten. Bruker du det medfølgende hodesettet blir problemet tilnærmet borte.

Den innbygde høyttaleren gir ganske god lyd, men ikke nok til at det fungerer som høyttalende mobil i bilen.

Musikk

Musikkspilleren er også en hyggelig opplevelse. Her har du mulighet for å justere de ulike frekvensområdene for å skape det lydbildet du liker best. Det medfølgende hodesettet har en litt spesiell plugg, som består av en 3,5 mm minijack med en liten kontaktplate ved siden av. Disse kontaktene gjør det mulig å styre telefonen fra en fjernkontroll på ledningen. Den spesielle pluggen gjør det også mulig å koble til ekstrautstyr som henter strøm fra telefonen.

Fjernkontrollen på ledningen virker enten du spiller fra musikkspilleren i telefonen, eller bruker applikasjoner som Spotify og WiMP. Ørepluggene vi har fått er en prototyp, så med forbehold om at det kommer endringer i siste liten kan vi konkludere med at disse gir et absolutt akseptabelt lydbilde. Det er også mulig å spille atskillig høyere enn hva ørelegen din setter pris på.

Telefonen har imidlertid ikke Mediascape, applikasjonen som kobler artister, spillelister og historikk slik Xperia X10 har. Forklaringen er enkel – her er ikke plass.

Programvare

Sony Ericsson har ikke akkurat slått på stortromma når de utstyrte X10 Mini med programvare. Her er det nokså magert, med en e-postleser som støtter Active Sync som et av høydepunktene. Ellers finner vi TrackID, Geotags og strekkodeleser, i tillegg til de ordinære programmene som kalkulator, stoppeklokke, tidsur osv. Men vi savner programvare som gjør oss i stand til å åpne Office-filer.

Timescape fra X10 finnes også på X10 mini. Dette gir en rask og god oversikt over hva som skjer i dine sosiale nettverk.

Om du vil spille spill på mobilen finnes det alternativer som fikser dette bedre enn X10 Mini. Igjen er det skjermformatet som er bøygen. Teknisk sett er det nemlig ikke noe problem å spille på X10 Mini, bare du har små nok fingre eller velger et spill som passer formatet.

Liten og smart

Vi vil tro X10 Mini blir en populær mobiltelefon, mye på grunn av at den skiller seg ut, har fornuftig pris og fikser de aller fleste oppgaver på en tilfredsstillende måte. Spørsmålet er hva som skjer når nyhetens interesse har lagt seg, og X10 Mini får konkurranse fra Xperia X10 Mini Pro, som har fremtrekkbart tastatur.

Sony Ericsson må også tåle kritikk for å ha valgt en eldre versjon av operativsystemet Android på Xperia X10 Mini (Versjon 1.6). En gratis oppdatering er ventet til høsten. 


Selv lar vi oss imponere tilstrekkelig til at vi gir X10 Mini terningkast 5. Men måtte vi klart oss med bare en mobiltelefon, så hadde vi nok valgt en med større skjerm.
Her finner du et par alternativer til Xperia X10 Mini:
HTC Tattoo - Større skjerm, rimelig alternativ med bedre brukergrensesnitt.
Samsung Galaxy Spica - Større og bedre skjerm. Oppdatert med Android 2.1. Koster litt mer.
Her kan du følge med på at vi pakker opp Xperia X10 mini første gang: