Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSony Xperia Z1 Compact

Den råeste Android-mobilen har krympet

Xperia Z1 Compact er den perfekte mobilen for deg som synes 5-tommere er for store.

Design, skjerm og menyer

Mange mobilprodusenter har kommet med «mini»-versjoner av sine toppmodeller, men felles for de fleste har vært at produsenten har kuttet kraftig i prosessorytelse, skjermoppløsning og funksjonalitet sammenlignet med toppmodellen med nesten samme navn. For eksempel er Samsung Galaxy S4 Mini en langt svakere og mindre velutstyrt telefon enn toppmodellen Galaxy S4. Den har faktisk så lite til felles med originalmodellen, at vi mener det er helt på grensen til spekulativt av Samsung å kalle det for en miniversjon av S4.

Sony har heldigvis tenkt helt annerledes, og laget en minimodell som deler nesten alle spesifikasjonene med toppmodellen Sony Xperia Z1. Og i stedet for å kalle det en «mini», slik Samsung og HTC gjør, har de kalt modellen for Xperia Z1 Compact.

Sony Xperia Z1 Compact har samme prosessor, samme grafikkbrikke, samme kamera, like mye lagringsplass og arbeidsminne, og er nesten punkt for punkt identisk med Z1. Det eneste som skiller dem nevneverdig fra hverandre, er skjermen, størrelsen og batterikapasiteten.

Prisen er også 400-500 kroner lavere enn for den store Z1-modellen.

Vanntett toppmodell

I likhet med Sony Xperia Z1 er Z1 Compact en IP58-sertifisert mobiltelefon, det vil si at den er støvtett og at den skal tåle å ligge 1 meter under vann i 30 minutter. Forutsetningen er at du passer på å lukke alle de vanntette lukene rundt telefonen.

Det at telefonen er vanntett er ekstremt praktisk i et land som Norge. Skulle det komme en regnskur, slipper du å tenke på at telefonen kan bli ødelagt – og den er heller ikke utsatt for fuktskader på grunn av kondens når du for eksempel har telefonen i innerlommen i jakken eller lar den ligge på badet mens du dusjer.

Kompakt

Mens Xperia Z1 har en størrelse på 144 x 74 millimeter, så er Z1 Compact bare 127 x 64,9 millimeter stor. «Fotavtrykket» er litt større enn iPhone 5S, men ikke så mye. Den er drøye 4 millimeter høyere, mens den er 6,3 millimeter bredere.

Telefonen ligger godt i hånden. .Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

Z1 Compact er imidlertid ikke like slank som Z1. Tykkelsen er økt fra 8,5 millimeter på Z1 til 9,5 millimeter for Z1 Compact. At telefonen føles litt tykk, var også noe av det vi la merke til først da vi fikk den i hendene. Den er merkbart tykkere enn både iPhone 5S og Xperia Z1. Når det er sagt, så gjør den spesielle skrådesignen i kantene at telefonen ser litt tynnere ut enn den er.

Kompakt design, noe høy vekt i forhold til størrelsen, og solide byggematerialer gjør at telefonen ligger veldig godt i hånden og at du får den gode kvalitetsfølelsen som dessverre så ofte mangler på enkelte av konkurrentenes mobiltelefoner.

Metallrammen rundt telefonen bidrar til å gi telefonen et eksklusivt preg. I denne rammen sitter også flere av telefonens antenner. På midten på høyre side finner du den karakteristiske sølvblanke, runde, av-/på-knappen som alle Sony-mobiler har. På samme side av telefonen er også volumknappene og en kameraknapp. Hodetelefonutgangen befinner seg på toppen, mens du på venstre side finner en Micro-USB-kontakt, plass til SIM-kort, samt plass til et MicroSD-minnekort. Kontaktene er dekket av luker med gummipakninger, mens hodetelefonutgangen ikke har noen luke. Den er likevel vanntett, slik at vann ikke trenger inn i telefonen selv om det kommer vann inn i hodetelefonutgangen.

Lukene har gummipakninger, så ikke vann trenger inn noe sted.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

På venstre side av telefonen er det to ladekontakter, slik at du kan lade telefonen uten å måtte åpne dekselet foran Micro-USB-kontakten. Men ladestasjonen du trenger til dette er ekstrautstyr.

Flott skjerm – med ett minus

Tidligere hadde Sony et problem med innsynsvinkelen på sine skjermer. For eksempel fikk Xperia Z et slags melkehvitt «slør» over skjermen når du så den litt fra siden. Skjermene i Sony-mobilene er blitt stadig bedre, og med Xperia Z1 Compact har selskapet gått over til skjermer basert på IPS-teknologi. Dermed står den ikke noe tilbake for andre telefoner med LCD-skjermer på dette punktet – faktisk er dette blant de aller beste skjermene vi har sett i noen mobiltelefon.

Sony benytter en teknologi de kaller Triluminos display. Dette er en teknologi der baklyset reguleres slik at det dempes bak de delene av skjermen som skal være mørke. Dette kombineres med X-Reality Engine, som er en algoritme for bildeforbedring i sanntid. Teknologiene er utviklet av Sony til bruk i TV-er, og løsningen som finnes i Xperia Z er basert på programvare – og ikke egne systembrikker.

sitat"Bildekvaliteten er svært god. Skjermen har sterke, flotte farger og imponerer både innendørs og utendørs."

Oppløsningen på 720 x 1280 punkter er lavere enn på Xperia Z1, som har 1080 x 1920 punkter. Men siden skjermstørrelsen er redusert fra 5 til 4,3 tommer spiller det liten rolle. Skjermen er sylskarp – og med en punkttetthet på 342 punkter per tomme er punktene så små at det skal godt gjøres å se dem med det blotte øye.

Det er også verdt å få med seg at dette er den første av Sonys telefoner som kommer med superfølsom skjerm, i tillegg til å være vanntett. Det betyr at den tåler både nedbør, og å bli betjent uten at du tar av deg på fingrene. Vi kunne bruke neglene på skjermen, men med tynne hansker måtte vi trykke litt hardt for at skjermen skulle reagere. Men det var helt til vi fant et eget valg for «hanskemodus» i innstillingsmenyene. Med denne påskrudd øker følsomheten til skjermen så mye at du kan betjene den selv med tykke hansker. Bruker du skjermen uten hansker med denne funksjonen skrudd på, er skjermen så følsom at den ofte reagerer litt før du faktisk er borti skjermen med fingeren.

Tre størrelser Xperia. Fra venstre: Xperia Z1 Compact, Xperia Z1, og Xperia Z Ultra.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Sony-skjermene har imidlertid ett problem du ikke finner på andre telefoner: Skjermen er belagt med en plastfolie som er laget for å beskytte den – og på grunn av regler i Japan må denne folien være der for å unngå at man får glasskår i fingrene om skjermen skulle knuse. Problemet med plastfolien er at den ikke er like ripesikker som en skjerm av for eksempel Gorilla Glass-typen.

Ved å sveipe helt til venstre i appmenyen får du opp en meny for å velge blant annet sorteringsrekkefølgen til appene.

Vi har hatt Xperia Z1-telefoner i redaksjonen som etter noen måneder er fulle av riper og ser slitte ut. Det er mulig å ta av plastfolien, selv om den sitter så godt fast at det kan være litt vanskelig å få den løs. Men glasset i skjermen under folien er ikke satt inn med et såkalt oleofobisk belegg – et belegg som gjør at fingeravtrykk og annet fett ikke setter seg fast så godt. Det gjør at skjermen uten dette belegget fort får fingeravtrykk på seg, og at fingeren ikke glir spesielt godt over den. Det er også vanskelig å få vekk skitt fra skjermen, og er skjermen skitten kan den i noen tilfeller begynne å trykke på ting av seg selv. Vi har skrevet en artikkel om hvordan du selv kan sette inn skjermen med et middel som gjør den like glatt som konkurrentenes skjermer – men vi mener likevel denne plastfolien er det største minuset ved Sony-mobiler.

Pent brukergrensesnitt

Telefonen kommer med Android 4.3, og Sony har lagt sine egne menyer på toppen.

Endringene sammenlignet med standard Android er ikke dramatiske, så det er forholdsvis greit å finne frem. Men Sony har blant annet laget en ny måte å tilpasse startskjermene. Du finner ikke widgeter i den vanlige appmenyen, men ved å holde fingeren inne på en av startskjermene vil du få opp en meny hvor du kan velge å legge til flere startskjermer, legge til widgeter (som Sony kaller "moduler"), samt endre bakgrunner eller temaer. Du kan også endre hvilken av startskjermene som skal dukke opp som standard når du trykker Hjem-knappen.

Når du trykker knappen for å gå til appoversikten, har du mulighet til å velge å sortere appene alfabetisk, etter hvor ofte du har brukt appene, etter når de var installert, eller i egendefinert rekkefølge. Du kan også lage mapper både i appoversikten og på startskjermene.

I det store og hele synes vi brukergrensesnittet og menydesignen er veldig vellykket.