Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestFire RAID-kontrollere

Dette er galskap

Vi har stablet sammen åtte SSD-er og presset dem til det ytterste i RAID 0.

Innledning

Av og til er det moro å gjøre noe som er langt utenfor fornuftens grenser, strekke strikken ekstra langt, bare for å se hva resultatet blir. Og ja, det er nettopp noe slikt vi skal gjøre nå. For hva sier du til åtte SSD-er av nyeste sort i RAID 0 på en dedikert kontroller?

Vårt første valg var hvilken SSD vi skulle bruke i testen. Valget falt på Kingstons HyperX, som kom ut som vår favoritt i samletesten vår. Det mest fornuftige hadde vært å bruke en variant på 60 GB, men siden HyperX-modellene starter på 120 GB så spurte vi Kingston om vi kunne låne åtte slike. Hva som skjedde på veien aner vi ikke, for plutselig satt vi der med åtte SSD-er på 240 GB hver. Med en pris på rundt 3200 kroner stykket endte vi da opp med SSD-er for drøye 25 000 kroner.

RAID 0

Jada, RAID 0 på åtte enheter er ikke spesielt lurt. Med en slik løsning vil informasjonen man lagrer være fordelt på alle åtte enhetene, så om en av dem ryker så har man mistet alt det man har lagret av data på disse. Hvis man vil ha RAID med mange SSD-er er det derfor sterkt å anbefale at man ser på RAID 5, eventuelt ha en særdeles god løsning for sikkerhetskopiering av data. For eksempel kan man gjerne begrense seg til operativsystemet og programfiler på RAID-et, mens man lagrer dokumenter og alle personlige steder på en egen harddisk eller på en nettverksstasjon.

RAID 5 skulle vi gjerne ha testet også, men tiden strakk ikke helt til denne gangen. Fokuset var uansett på ytelsen, og ikke fullt så mye på fornuften denne gangen.

Takk til Nextron, Kingston og Highpoint som sendte produkter til test. I tillegg vil vi rette en ekstra stor takk til Geir Dahl hos Nextron som har kommet med mange gode råd underveis.

Kontrollerkortene

LSI MegaRAID 9260-i8

LSIs MegaRAID-programvare gir deg full oversikt
 • Tilkoblinger: to Mini-SAS SFF-8087-tilkoblinger
 • Grensesnitt: PCIe x8
 • Prosessor: LSISAS2108 RAID-on-Chip (ROC)
 • Cache: 512 MB 800 MHz DDR2
 • RAID-støtte: 0, 1, 5 og 6, samt 10, 50 og 60

Begge kortene fra LSI kan settes opp via kortets egen BIOS eller via egen programvare i Windows. Du har full kontroll over fysiske enheter, virtuelle enheter og en rekke ulike parametere. Etter vår smak er dette den mest oversiktlige og gode programvaren blant kortene vi har samlet sammen.

LSI MegaRAID 9265-i8

 • Tilkoblinger: to Mini-SAS SFF-8087-tilkoblinger
 • Grensesnitt: PCIe x8
 • Prosessor: LSISAS2208 RAID-on-Chip (ROC)
 • Cache: 1 GB 1333 MHz DDR3
 • RAID-støtte: 0, 1, 5 og 6, samt 10, 50 og 60

MegaRAID 9265-i8 bruker samme programvare som MegaRAID 9260-i8, se over. Det som skiller kortene er prosessoren og cache-typen. MegaRAID 9265-i8 skal ha en vesentlig bedre IOPS-ytelse enn sin lillebror, for dem som synes at slikt er sentralt. Prisforskjellen er ikke så alt for stor.

HighPoint RocketRAID 2720

Ikke helt oversiktlig fra HighPoint
 • Tilkoblinger: to Mini-SAS SFF-8087-tilkoblinger
 • Grensesnitt: PCIe x8
 • Prosessor: ikke oppgitt
 • Cache: nei
 • RAID-støtte: 0, 1, 5, 6,10, 50, JBOD

Programvaren til HighPoint er like enkelt som kortets layout. Her har man noe begrensede muligheter, nettopp fordi en del funksjonalitet uteblir fra kortet, og det hele fremstår som litt lite oversiktlig.

Kortet fra HighPoint er testens eneste uten egen cache. For vår del har ikke det så alt for mye å si, men til mer seriøs bruk bør du absolutt vurdere om du trenger eget cacheminne på kontrollerne.

Areca ARC-1882i

Arecas programvare gir deg full kontroll
 • Tilkoblinger: to Mini-SAS SFF-8087-tilkoblinger
 • Grensesnitt: PCIe x8
 • Prosessor: Dobbelkjerne på 800 MHz
 • Cache: 1 GB 1333 MHz DDR3
 • RAID-støtte: 0, 1, 5, 6,10, 50, JBOD

Programvaren fra Areca gir deg muligheter i bøtter og spann. Vi føler nok at LSIs programpakke gir en litt bedre oversikt, men mulighetene med Arecas programvare er absolutt på høyden.

ARC-1882i er også det eneste kortet blant de vi har sett på som kommer med egen kjølevifte på prosessoren.

Resultater

Ytelse

Disse kontrollerkortene er på ingen måter optimalisert for enkel ytelsesstesting med åtte SSD-er. Vi får for eksempel typisk bedre ytelse om vi deaktiverer kontrollernes cache og skriver rett til SSD-ene. Vi har justert de ulike parameterne litt frem og tilbake, for å finne de innstillingene som generelt sett gir best ytelse i våre tester. Resultatene kommer under:

Første program ut er ATTO, og her går det så det griner. På lesetoppen finner vi MegaRAID 9265-8i med hele 4250 MB/s. På skrivingen er det ARC-1882i som markerer seg, med drøye 3000 MB/s. Sammenlagt er det også Areca ARC-1882i som stikker av med seieren, selv om vi noterer oss et relativt likt løp.

Vi har også med en oversikt fra IOMeter, som viser hvor mye prosessoren i testmaskinen blir belastet. Best ut kommer den rimeligste LSI-kontrolleren, fulgt av den fra Areca og den siste fra LSI. Nederst finner vi modellen fra HighPoint, som i rettferdighetens navn koster vesentlig mindre enn de andre.

En runde i PCMark Vantage gir oss særdeles dårlige tall. Slike poengsummer er det vi forventer av én enkelt SSD, og ikke av åtte stykker.

En standard runde i IOMeter gir oss også litt underlige resultater. MegaRAID 9265-8i er kongen på haugen med sine drøye 250 000 IOPS les og 190 000 IOPS skriv. Deretter faller ytelsen i fritt fall. Størst er overraskelsen over ARC-1882i som yter under én enkelt Kingston HyperX. Selv om vi kjører gjennom det som er av valgmuligheter for oppsettet er vi aldri i nærheten av å komme spesielt mye bedre ut.

Testprogrammet til Anvil tar også oppsettene ut på en heisatur:

Highpoint RocketRAID 2720
LSI MegaRAID 9260-8i
LSI MegaRAID 9265-8i
Areca ARC-1882i

Konklusjon

Kort og greit kan vi ikke komme på en eneste fornuftig grunn til å kjøpe et oppsett som det vi nå har tittet løselig på. Dårlige grunner er det derimot flust av. Her får du en sinnsyk skrive- og leseytelse som du overhodet ikke har bruk for, samtidig som skrytefaktoren er til å ta og føle på. "4,25 Gigabyte i sekundet, hvor mye har du liksom?"

En stabel med SSD-er er rett og slett deilig...

Om du lar deg pirre av tanken på en stor mengde SSD-er i RAID 0 så ville vi sett etter noen SSD-er med 60 GB kapasitet, for eksempel Samsung SSD 830 Series 64 GB. Deretter ville vi handlet inn et passende antall og kombinert dette med en rimelig kontroller. Da hadde vi fremdeles hatt god ytelse, samtidig som prislappen hadde blitt særdeles mye hyggeligere.

Vi kårer ingen vinner i denne testen, ettersom vi ikke gjort annet enn å skrape testkortene litt på overflaten. En annen ting er at disse kortene strengt tatt er beregnet på annet enn lek og moro, og koster deretter.

Mer om
annonse