På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Rett og slett en god TV til prisen
Men vårt første møte med TCL var ikke bare fryd og gammen.
Innhold
Mange har kanskje ikke hørt om merket TCL, men dette var den tredje største TV-produsenten i verden i fjor. Og skjermene til den kinesiske produsenten er å finne i norske butikkhyller.
Nå har vi fått inn en modell fra nettopp TCL, nærmere bestemt 55DC760, en TV som blant annet kan skilte med lyd fra JBL og Android-brukergrensesnitt.
Dette er en 55 tommer som holder seg et stykke under ti tusen kroner, hvilket bør gjøre den interessant for svært mange.
Eventuelt kan du ta en kikk på denne samletesten, hvor vi fant den beste TV-en til under 6000 kroner.
Ser ut som den koster mye mer
Når du pakker opp denne TCL-skjermen så finner du en modell som tar seg godt ut i stuen. Noe av det som fanger blikket er den runde lydplanken som utgjør den nedre av rammen på skjermen.
Planken er trukket i et grått stoff som gjør kvalitetsinntrykket enda bedre, og har en lysende TCL-logo midt på.
Denne TV-en har relativt smale rammer, hvor du, med unntak av underdelen, har cirka en centimeter med ramme rundt selve panelet.
Baksiden har et utbygg der styringselektronikk og innganger sitter plassert, men likevel er det ikke mange centimeterne den bygger ekstra. Ellers er TV-en ganske tynn av seg til å være en LCD.
Foten er med på å avslutte et greit utseende. Selve «ryggraden« står ned på baksiden av skjermen, mens to runde avstivere stikker fra denne og ut på fremsiden av skjermen.
Android 8.0
TCL bruker Android som sin plattform, akkurat som for eksempel Sony og Philips også gjør. Og selskapet frister med den nyeste versjonen av grensesnittet med denne nye modellen, nemlig versjon 8.0.
Og vi må si at TCL gjør mye rett her.
Menyen er oversiktlig og grei å bla seg rundt i, selv om vi nok en gang syns det er for mange valg og linjer å bla seg gjennom sammenlignet med for eksempel en LG- eller Samsung-TV.
Likevel må vi si at skjermen er ganske smidig å bla rundt i menyene med, og den har åpenbart mer enn nok regnekraft til å hente opp apper raskt nok til at man slipper å vente.
Vi lastet riktignok ned et spill også, og her slipper skjermen opp for krefter. Bilspillet har akkurat nok «lag» akkurat nok til at man blir sittende og irritere seg over dette, men så er dette neppe noe folk flest kommer til å bruke skjermen til. Her vil en konsoll eller PC gjøre jobben betydelig bedre.
Forskjell på modusene
Ut av esken har du mange ulike moduser å velge blant, hvor Dynamisk er den som skiller seg mest ut i negativ retning. Her får du, som på så mange TV-er, et bilde som er overøst med lysstyrke, og der fargene også er altfor kalde. Denne modusen tar seg godt ut i butikkhyllene, men er langt fra nøytral og presis.
Det blir noe bedre om du velger Standard, og det samme gjelder Smart HDR. Her roes lysstyrken ned en god del, men fortsatt er fargene altfor kjølige for den som jakter et nøytralt bilde med korrekt hvitbalanse.
Skal du ha det beste ut av denne skjermen uten å kalibrere, er det Kino som passer best. Her får du en ganske riktig gamma-kurve, og i tillegg er fargene langt mer presise.
Gjør en del ting riktig
Dette er altså en skjerm som koster 9000 kroner, og til denne prisen må vi si at TCL gjør den del ting rett – selv om det også er rom for forbedringer på andre.
Dette er ikke en premium HDR-skjerm, men den har likevel rikelig med lysstyrke til å være en tradisjonell LCD-TV. Vi måler rett over 400 nits på et 10 prosent vindu. Samtidig så er sortnivået også ganske habilt, slik at kontrastene i skjermene er ganske gode.
Heller ikke fargene er det så mye å utsette på. Hvitbalansen er ganske så presis, og det kombinert med god kontrast gjør at TV-en har greit med punch i bildet.
Men det er ikke alt som er helt på stell.
Spesielt har denne skjermen en del å gå på når det gjelder bevegelse i bildet. Sammenligner vi med Samsung-TV-en som vant vår samletest av billige 55-tommere, er denne noe mer ujevn under raske panoreringer.
Samtidig er det litt mer støy i bildet når vi for eksempel kjører den innebygde Netflix-appen. Det er tydelig at bildebehandlingen ikke er like god til å rense bildet som vi har sett på andre modeller. Skifter vi til Apple TV, og bruker appen via denne, bedres det noe.
Innsynsvinkelen er heller ikke rå sammenlignet med for eksempel OLED, men til å være LCD er den ikke noe dårligere enn de aller fleste tilsvarende skjermer. Samtidig er den ikke overbevisende god til å gjengi detaljer i mørke partier. Men det har vi også til gode å oppleve på TV-er i denne prisklassen.
Så er det skarphet. Og her henter skjermen seg inn igjen. Selv om bildet innimellom inneholder litt vel mye støy, er skarpheten god. I alle fall så lenge bildet ikke beveger seg for raskt. Da mister den noe.
Dette er en 4K-skjerm, så naturlig oppskalerer den lavere oppløst innhold. Resultatet blir et skarpere bilde, men den er altså ikke like god til å sile ut uønsket støy. Heller ikke sammenlignet med testvinneren fra Samsung.
For det som er opptatt av spill måler vi for øvrig en inputlag på rundt 24 millisekunder, både i standard- og spillmodus. Det er ikke så aller verst.
God lyd til prisen
Som tidligere nevnt har denne TV-en en egen lydplanke som er integrert som en del av selve skjermen. Og denne gjør faktisk en forskjell om du vil ha en TV som også har relativt god lyd å by på.
Lyden du får servert har spesielt fokus på stemmer, i alle fall om du velger Kino-modusen. Den er nemlig ganske potent både i mellomtone og diskant, mens bassen ikke er like imponerende.
Det er med andre ord ikke nok trøkk for deg som vil at det skal skrangle i tennene når du ser på actionfilmer. Er du av dem, bør du anskaffe et eksternt lydanlegg, men for mange vil dette være godt nok i massevis.
Oppsummering
Dette er vårt første bekjentskap med kinesiske TCL, og de leverer med 55DC76 en TV som står seg godt til prisen du betaler.
En av tingene vi liker spesielt godt er designet. Dette er en TV som har en lydplanke i bunnen av skjermen, og dette kan kanskje høres ut som en funksjon forringer utseendet, men snarere tvert imot. Det gir også TCL-TV-en en liten fordel sett opp mot mange andre når det gjelder lydkvaliteten.
I tillegg følger TCL med i tiden hva gjelder brukergrensesnitt, hvor denne skjermen bruker Android-versjon 8.0. Det betyr en bedre brukeropplevelse enn forrige generasjon, hvor apper og funksjoner er mer ryddig satt opp – og mer stabile under bruk.
Billedkvaliteten til denne skjermen er omtrent rett over midt på treet, hvor den kan skilte med habil lysstyrke og presise farger. Sortnivået er også godt til en LCD å være. Det TCL må jobbe videre med er billedbehandlingen, for vi skulle gjerne sett jevnere bevegelser. Samtidig er det litt vel mye støy i bildet, spesielt når du ser på komprimert HD-innhold. Den interne Netflix-appen gir mer støy enn om du for eksempel kobler til en Apple TV og kjører appen via den i stedet.
Får imidlertid TCL has på disse tingene, begynner dette virkelig å bli et produkt andre produsenter burde merke seg. Designen og brukerplattformen står ikke tilbake for mange, og med litt bedre kontroll på billedkvaliteten lukter det fugl av det TCL lager – spesielt til prisen.
Alternativer
Beste 65-tommeren til under 15 000 kroner
Samsung UE65NU7475
Vil du heller ha en litt større TV, kan denne Samsung-modellen være noe å ta en nærmere kikk på. Dette er modellen som stakk av med seieren i vår samletest av 65 tommere under 15 000 kroner. Samsung er en av de aller beste til å sy sammen en god brukeropplevelse når du ser TV, hvor skjermen selv oppdager enheter du kobler til og legger disse ved i menyene slik at du enkelt kan bruke dem med fjernkontrollen som følger med. I tillegg har de knallgod billedkvalitet til LCD å være, slik at totalpakken blir meget bra.Her kan du lese hele samletesten »
God OLED-TV til filmkvelden
Sony Bravia KD-55AF8
Sony har de siste par årene virkelig fått sving på TV-ene sine. I fjor tok de til seg OLED-teknologien, og denne skjermen er den andre i rekken fra selskapet. Her får du en god TV som har en meget habil billedbehandling, og som også bruker Android-plattformen.Dette er ikke noe førstevalg for deg som jakter en god spillskjerm, men til alt annet kan den gi det mange timer med glede.Her kan du lese hele testen av denne TV-en »
Fordeler
- +Råtøft design
- +Det følger med to fjernkontroller
- +Android 8.0 gir bedre brukeropplevelse
- +Godt sortnivå
- +Grei lysstyrke
- +Presise farger
- +Hyggelig prislapp
Ting å tenke på
- —Svak på bevegelse
- —En del støy i bildet når du ser komprimert HD
- —Svak innsynsvinkel