Til hovedinnhold

Apple Itunes 8

For da Steve Jobs på tirsdag kveld relanserte sin Ipod-familie avduket de også den nyeste versjonen av Itunes. Programmet er underholdningsnavet til Apple. Det meste av innhold blir samlet, kjøpt og distribuert videre via Itunes.
Har du Ipod er det denne som overfører musikk til spilleren. Har du Iphone tar Itunes backup av telefonen din, samt synkroniserer video, lyd, bilder og programmer. Har du Apple TV gjør den det samme for denne. I tillegg spiller den av innhold på PC-en eller Mac-en din.
Da er det selvsagt en stor nyhet når programmet går fra versjon 7 til versjon 8. Problemet er bare at det denne gangen ikke er snakk om en spesielt imponerende oppgradering.

Tre små nyheter
For i stor grad er det kun snakk om tre nyheter i Itunes 8. Den ene nyheten er at visualisering av musikk har fått en ny modus. Den nye modusen gir grafikk i takt med musikken som unektelig er ganske stilig, selv om det vel er ganske ubrukelig. For vi er en smule usikker på det store behovet for en slik funksjon, men det er en annen diskusjon.
Nyhet nummer to er visualiseringen av innholdet. Apple har benyttet en av funksjonene fra siste versjon av Iphoto, som gjør at du kan skjule flere bilder bak ett grafisk element. For eksempel kan du samle en haug med Depeche Mode-album bak det som ser ut som ett enkelt cover. Ved å bevege muspekeren over albumcoveret dukker de andre albumene opp og kan startes med et enkelt trykk på musen. Det gjør musikk- og videobiblioteket ditt langt mer oversiktlig, selv om det er på langt nær like visuelt stimulerende som Cover Flow.

(Artikkelen fortsettes)

(Her er oversikten over album fordelt på artister)


Nå skal du loppes
Den tredje og desidert største nyheten i Itunes 8 er Genius. Dette er en funksjon som logger det du hører på og skal gi deg forslag til annen musikk du vil like. Over tid skal denne samle informasjon fra folk over hele verden, noe som skal gi best mulig anbefalninger.
Vi er veldig for at folk skal betale for innhold, men det får da være grenser. Med Genius-funksjonen slått på dukker det opp forslag på andre sanger du kan kjøpe. Du får muligheten til å høre 30 sekunder på en sang før du må betale for å høre mer. For så vidt en nyttig funksjon, men det hele er et så åpenlyst salgsforsøk at det hele føles litt skittent.
Når det også er slik at det finnes alternativer på nettet som gjør akkurat det samme, og som du heller ikke må betale åtte kroner for hver eneste låt, virker det hele litt tåpelig. Hadde Apple lansert en type Itunes Unlimited-abonnement, som åpnet for nedlasting av så mye musikk som mulig hadde dette vært langt mer interessant. Slik det fremstår nå blir hele prosessen lite lystbetont.

(Artikkelen fortsettes)

(Her er forslagene vi får opp når vi spiller Depeche Mode)


Til å begynne med var de forslagene vi fikk ganske merkelige, men det virker faktisk som om resultatet er langt bedre et par dager senere. Tydeligvis har databasene til Apple begynt å bli mer komplette, for vi fant faktisk en god del musikk som passet godt sammen.
Lager spillelister
Det som er en mer interessant funksjon er Genius mulighet til å lage spillelister fra din egen musikk. Her er imidlertid resultatet langt mer variabelt. Til tider er det noen gode forslag, men i de aller fleste tilfellene er det mye merkelig.
Som da vi valgte en Vic Damone-låt fra Mad Men-soundtracket og fikk foreslått en spilleliste som inneholdt både Violent Femmes og Kent. Ikke akkurat låter og artister vi selv ville valgt ut til en slik spilleliste.
Uansett er dette en funksjon som kan være spennende dersom resultatene blir litt mer relevantet.

Dyrt med HD-film
Det skal sies at det er en nyhet til som er relatert til Itunes. Apple har nemlig åpnet for salg av TV-serier i HD via Itunes. En flott mulighet til å få tak i TV-serier raskt og med relativt god kvalitet, men dette fungerer ikke i Norge. I hvert fall ikke uten at det tas hissige omveier.
Det kan også bli ganske dyrt etter hvert. En TV-episode i HD koster 2,99 dollar (17,23 kroner), så skal abonnere på en sesong med for eksempel Heroes, med mer enn 20 episoder ender du opp med å betale over 350 kroner. Isolert sett ganske greit, men skal du også ha The Office, Dexter og My Own Worst Enemy går det hardt utover lommeboka.

(Artikkelen fortsettes)

(Her er noen av seriene som nå er tilgjengelig i HD)


Som sagt er jo dette et problem vi slipper å bry oss om i Norge, siden vi ikke får tilgang til slikt innhold uansett.
Problemer på Vista?
Nå skal det sies at vi har testet Itunes 8 på Mac, som for så vidt har vært en smertefri prosess. En rekke Vista-brukere har imidlertid klaget på at de får den beryktede Blue Screen of Death når de kobler til en Ipod etter å ha installert Itunes 8.
Det skal visstnok være mulig å fikse det ved å gå tilbake til Itunes 7.7, men da må visstnok all Apple-programvare avinstalleres først. Apple har ikke kommet med noen kommentar i forhold til et slikt problem.
Hvordan er det med deg? Har du opplevd problemer etter å ha installert Itunes 8?

Skuffende versjon
Vi må si konkludere med at Itunes 8 i bunn og grunn er en gedigen skuffelse. Det er få nyheter i programmet, og den største av dem alle er egentlig bare en front for pushing av mer musikk fra Itunes Music Store. Det finnes også langt billigere og bedre alternativer på nett for å få musikkanbefalninger. Vi anbefaler i så måte å ta en titt på Last.fm i stedet.

Mer om
annonse