Til hovedinnhold

Bli en morgenfugl du også

Det finnes få ting som er verre enn det å stå opp tidlig etter ferien. Etter fire uker med lange morgener er det ikke få trøtte fjes du kan se rundt omkring på norske arbeidsplasser. Heldigvis fins det en redning, men pen er den ikke.
Store løfter
Sleeptracker Pro er navnet på en klumpete sølv- og oransjefarvet dings du kan putte rundt armen mens du sover. Rettere sagt er det en klokke som ikke bare viser tiden, men som samtidig analyserer søvnrytmen din. Og det er ikke lite importørene her i Norge lover:
- Dette er den perfekte klokke for deg som må stå opp tidlig. Som student, arbeidende, eller deg som reiser mye og utsettes for jetlag, dette er oppfinnelsen som gjør morgenen lettere, skriver de på nettsiden sin.


Er du morgentrøtt? Kan denne redde dagen din?
Med andre ord skal denne saken gjøre livet ditt langt bedre. Vi har testet om det stemmer.
Hvordan fungerer det?
Via innebygde sensorer som måler din puls og fysisk aktivitet måler klokken din søvnrytme. Innenfor et gitt intervall som du selv stiller, for eksempel en halvtime eller 20 minutter, så vekker klokken deg når du befinner deg i det letteste stadiet av søvnen før du har satt klar alarmen. Det betyr at om du skal stå opp klokken 06:00, så vekker klokken deg via vibrering og alarm klokken 05:50 om den da måler at du sover lett. Teorien er at du får en langt bedre morgen og en mer energirik dag videre om du våkner når du sover lett enn om du ti minutter senere befinner deg i dyp søvn og så våkner.


Du må selv stille inn hvor mye tidligere du vil risikere å våkne.
Klokken fører også analyse over din søvnrytme som du selv kan studere. Med den proffe modellen kan du føre disse dataene over i din maskin for å vurdere i hvilke settinger du sover dårligst.
Fungerer det?
Teorien er slett ikke verst. Alle som har våknet av seg selv under lett søvn før vekkerklokken egentlig ringer, vet at det er langt bedre å våkne da enn om du sover dypt og godt. Vår test viser likevel at Sleeptracker krever litt selvdisiplin. Å stå opp før du egentlig trenger krever nemlig sitt. I alt var vi to personer som testet klokken, og resultatet var også varierende.
For den andre testeren hadde klokken en funksjon. For undertegnede var derimot klokken mindre effektiv. Det hjelper nemlig lite å bli vekket under lett søvn om du velger å snooze. Og det er fullt mulig å snooze med denne klokken og utsette oppvåkningen til alarmtiden du egentlig har satt. Det skal kort tid til før du igjen befinner deg i dyp søvn. Det fikk undertegnede føle på kroppen.
Om du ikke har selvdisiplin og er innstilt på å følge klokkens bestemmelser, vil dette være et lite effektivt hjelpemiddel for å gjøre morgenen enklere.
Om du derimot har motivasjonen på plass og vet å komme deg opp, så vil klokken ha en god funksjon. Du vil helt klart føle deg mer opplagt om du blir vekket under lett søvn enn om du blir hardnakket revet ut av drømmeland i det søvnen er på sitt dypeste. Sjokket med å våkne blir langt mindre med denne enn en vanlig alarm. Og jo, du føler deg langt bedre om du klarer å komme deg opp av senga. Da vil denne klokken ha potensial til å omvende deg fra B til A-menneske.
Alt i alt et godt produkt og en strålende idé som fort kan gjøre livet ditt bedre. Men du må selv ta ansvaret for å svinge beina over sengekanten om du skal kunne benytte denne for å bli en morgenfugl.


Sleeptracker vekker deg, men den får deg dessverre ikke ut av senga.
Elendig design
Om vi skal peke på noe direkte negativt, så er det designet. På designfronten har produsentene en jobb å gjøre. Dette er langt fra det peneste vi har sett. Denne klokka er ikke dingsen du tar med deg ut av huset. Etter at den har fått deg ut av søvnens verden vil du kjapt ta den av. Det er synd da dette jo er en fullt funksjonelt klokke. Hvis produsentene gjør den litt mindre klumpete og skifter ut den oransje fargen, så vil du nok kunne se flere håndledd bekledd med denne. Inntil da lar vi den ligge pent gjemt bort i nattbordsskuffen.
Sleeptracker selges i to modeller. En PRO-versjon til 1299 kroner, og en standard versjon til 949 kroner. Mer informasjon og bestilling av klokkene finnes på Sleeptracker.no.

Mer om
annonse