Til hovedinnhold
TestHuawei B593

Superbredbånd uten kabel

Denne ruteren kan være redningen for deg som ikke får fibernett.

Espen Irwing Swang, Amobil.no

Huaweis ruter B593 med 4G-kort kan være et bra alternativ for deg som er ute etter høye bredbåndshastigheter. Men det forutsetter at du har 4G-dekning der du bor.

Huawei B593 selges i Norge via Netcom, som også er den operatøren som foreløpig har det best utbygde 4G-nettet i Norge. Om det faktisk er et 4G-nett strides det om, for egentlig dreier det seg om LTE, en teknologi som i alle fall på folkemunne blir omtalt som 4G.

Erstatter ADSL og konkurrere med fiber

Hele poenget med Huaweis ruter er at kabelen mellom bredbåndstilbyderen og deg som sluttbruker er erstattet av mobildata. Det betyr at du må ha et SIM-kort med abonnement for at det hele skal virke. Innledningsvis skrev vi at du også trenger 4G-dekning, men det er litt upresist. Ruteren støtter både 2G og 3G, men uten 4G-dekning oppnår du ikke høyere datahastigheter enn det som til nå har vært vanlig på mobiltelefoner.

Ruteren er utstyrt med to antennekontakter. Vifikk ikke med slike antenner til vårt første testeksemplar. Antennene har liten betydning om det er god dekning der du er, mens de har atskillig mer å si om du befinner deg i utkanten av dekningsområdet. Det er antakelig også grunnen til at vi fikk bedre dekning med en ordinær USB-dongle via Dovados miniruter enn vi gjorde med Huawei B593 uten eksterne antenner.

Enkelt å komme igang

Å komme i gang med surfingen er svært enkelt. Du plasserer ruteren på et egnet sted med best mulig mobildekning i nærheten av en stikkontakt, setter inn SIM-kort og trykker på strømbryteren. Så kan du logge deg på nettet trådløst ved å søke opp nettverket ruteren setter opp. Et blått symbol til venstre for dekningsindikatoren forteller at du har 4G-dekning. Om du bare har 3G-dekning vil symbolet lyse grønt.

Om du har PIN-kode på SIM-kortet må du først logge deg på ruteren og angi PIN, før du får forbindelse med Internett. Pålogging til ruteren er beskyttet av et passord som du finner på baksiden av ruteren. Du kan endre passord, nettverksnavn og brukernavn når du er pålogget.

Hjemmenett

Ruteren har fire vanlige LAN-kontakter, i tillegg til to USB-kontakter og to kontakter for tilkobling av telefon. Hastigheten på LAN-portene er 100 Mbps, så om du har flere kablede maskiner som snakker seg i mellom, vil det lønne seg å koble disse via en raskere switch. Nedlastingshastigheter over 100 Mbps i 4G-nettet støttes uansett ikke av ruteren.

Det er mulig å koble minne til USB-portene på ruteren og dele diskene via nettverket ruteren setter opp. Du kan også dele inn brukerne i grupper ved å sette opp flere trådløse nett på ruteren. Totalt kan du ha fire ulike nett, noe som er greit om du for eksempel har barn i huset og vil stenge deres tilgang til trådløst nett etter leggetid.

Det totale antallet samtidige brukere er 32. Vi forsøkte med åtte brukere tilkoblet samtidig. Det bød ikke på noen problemer så lenge vi bare surfet "normalt". Det betyr at noen leste nyheter, mens andre sjekket e-post og atter andre kikket på YouTube-klipp. Vi koblet også til en Slingcatcher, som streamer TV i høy oppløsning, startet nedlasting av 10 samtidige filmer og kjørte Dropbox-oppdatering av bildemappene på to bærbare PC-er. Heller ikke det skapte store problemer, selv om hastighetene gikk noe ned.

Varierende resultater

Hvilke hastiheter du vil oppnå med denne løsningen varierer sterkt med hvor i dekningsområdet du befinner deg. Du er også til en viss grad prisgitt dine naboer. Om hele nabolaget vil på nett samtidig, går også hastigheten ned. På samme måte går hastigheten kraftig ned når du har brukt opp din datakvote. Og det kan være gjort på et øyeblikk. Satser du på de rimeligste abonnementene vil du ikke få glede av 4G-hastigheten i mange minuttene.

Å kjøpe en datakvote på 500 MB koster 59 kroner. 1GB koster 99 kroner, mens 2 GB koster 139 kroner, og 10 GB koster 219 kroner.

I tillegg kan du tegne abonnementet "Mobilt Hjemmebredbånd", som gir deg 100 GB per måned for 499 kroner. Du utvider kvoten din ved å sende en SMS med kodeord tilsvarende datamengden (xGB) til Netcom.

Hvor langt kvoten rekker er det ikke enkelt å si noe om, men ifølge Netcom holder en 10 GB-kvote til at du kan se YouTube-video i 1 time og 20 minutter hver dag.

Her finner du prisene på Netcoms Internett-pakker.

Vi opplevde et par ganger at utstyr som var koblet til LAN-porten faktisk mistet nettverket. Da sikter vi til at enheten ikke kom seg på hjemmenettet, noe som er uavhengig av om ruteeren har mobildekning eller ikke. Det er litt vanskelig å si om det er ruteren, kabelen eller det tilkoblete utstyret som var årsak til dette. Vi fant ingen måte å fremprovosere feilen på.

Ut over dette synes vi produktet gjør god nytte for seg, ikke minst om du bor på et sted der du har 4G-dekning og alternativet er ADSL. Pris og brukervennlighet er det heller ikke noe å utsette på.

Spesifikasjoner

TeknologiLTE 4G/3G/2G
Porter4 LAN, 2 USB 2.0, 2 telefon, 1 SIM
WANLTE TDD/FDD
WLAN802.11 b/g/n
Vekt500 gram
Frekvensbånd
LTE TDD2300/2600 MHz
LTD FDD800/1800/2600
Hastighet
LTE TDDMottak: 68 Mbps. Sending: 17 Mbps (maks hastighet)
HSPA+42/5.76
LTE FDDMottak: 100 Mbps. Sending: 50 Mbps (maks hastighet)

Pris: 799 kroner + abonnement
Kort sagt:

 – Gir raske forbindelser i 4G-nett
 – Enkel å bruke
 – Støtter tilkobling av USB-disker

 – Litt slarkete antennefester
 – Kan bli dyr ved omfattende bruk
 – Ikke Gigabit-LAN

annonse