Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Test

Garmin Nuvi 1200

Menyen i Nüvi 1200 er svært enkel.
Med Ecoroute skal man kunne oppnå færre besøk ved pumpene.
Instruksjonene underveis er enkle å følge.
Nüvi 1200 vet fint lite om trafikksituasjonen, og den kan dermed ikke lede deg unna tett bytrafikk, slik dyrere GPS-enheter kan.
Hjelp til feltvalg får man heller ikke av Nüvi 1200, men den sier fra i god tid i forveien om du må ta av fra veien.
Tastaturet er satt opp alfabetisk, og egentlig en av de største innsigelsene vi har mot Nüvi 1200.
Det er ikke voldsomt mange funksjoner å velge i på denne GPS-en. Det er nok navigasjonen som blir benyttet mest...

Nüvi 1200 er en av de aller billigste GPS-ene på markedet. Utseendemessig likner den mye på de gamle billigmodellene fra produsenten. Funksjonsmessig likner den også mye på sine eldre slektninger.

At dette er fjernt fra dagens toppmodeller ser vi blant annet på størrelsen. Nüvi 1200 har skjerm på bare 3,5 tommer, der mange av de dyrere konkurrentene er betydelig større.

Enkelt utstyrt

Rent designmessig dreier det seg om en forholdsvis slank sak med få detaljer man kan henge seg opp i. Den ser egentlig kun ut som en liten sølvgrå bilderamme.

Tilkoblinger begrenser seg til en inngang for Micro-SD-kort og en mini-USB-tilkobling. Mini-USB-porten brukes både til lading og eventuell oppgradering av kartene i Nüvi 1200.

Nüvi 1200 har ingen ladekontakt i festebøylen, så her må vi koble til strøm direkte i selve GPS-en. Dette er en ulempe om man tar den med seg ofte, men ellers plages vi ikke veldig.

Nordiske kart

På kartfronten er det Navteqs nordiske kartpakke som følger med, noe som innebærer at den i beste fall vet hvilket land du befinner deg i om du forviller deg utenfor de nordiske landenes grenser.

Innenfor kartenes dekning opplever vi at det meste er godt dekket, og det er sjelden vi går oss på veier som ikke fins i kartverket.

Som nevnt er ikke dette noen toppmodell. Dette ser vi også i menyene, her er det lite utenomsnakk. Foruten den vanlige navigasjonsfunksjonen fins det en Ecoroute-funksjon som skal lede deg dit du vil på minst mulig drivstoff.

Liten og velfungerende trykkskjerm

Bildefremviser, verdensur, kalkulator og enhetskalkulator er det vi finner av tilleggsfunksjoner som er klare til bruk. En språkguide kan lastes ned fra Garmins sider.

Andre funskjoner, som eksempelvis FM-sender, Bluetooth og videospiller, må man skyte en lang pil etter med Nüvi 1200, men så er det heller ikke dette markedet denne GPS-en skal treffe.

Trykkskjermen er liten, men velfungerende. Den reagerer på forholdsvis lette trykk, og menyen er veldig oversiktlig og enkel. Her lurer man sjelden på hvor man er eller hva man gjør.

Alfabetisk tastatur

Et irritasjonsmoment vi legger merke til er at skjermtastaturet i Nüvi 1200 ikke følger den vanlige Qwerty-standarden som vi kjenner fra andre tastatur. Det betyr at man vil få en tilvenningsperiode før tasting på GPS-en går i en fart som er akseptabel.

Søket forøvrig er enkelt og greit, og GPS-en foreslår automatisk steder for deg etter hvert som du får tastet inn bestemmelsessted. Som regel slipper du å taste navnet på stedet i sin helhet.

Enkel navigasjon

Selve navigasjonsbildet er lettfattelig, men det mangler selvsagt en del av den oversikten man kan få på enheter med større skjerm. Gitt skjermstørrelsen er det likevel ganske greit å se både hvor man er og hva som omgir en.

Hvilke typer hindringer man kommer med, være det seg vanlige veikryss eller rundkjøringer, vises med et symbol øverst til venstre på skjermen. På en linje øverst vises også navnet på veien man skal kjøre inn på.

Det er noen av finessene Nüvi 1200 mangler som direkte angår navigasjon. Her får vi ikke hjelp til filvalg og plassering inn mot veikryss, og vi får hverken TMC-mottaker eller funksjoner som likner på Tomtoms IQ-routes.

Rask

Det betyr at man ikke får informasjon opp på skjermen dersom noe har skjedd på den planlagte reiseruten, og man får heller ikke vite det dersom ruten man har planlagt er full av rush-trafikk.

Ser man bort fra dette er Nüvi 1200 likevel rask og enkel å følge i navigeringen. Den oppdateres svært raskt, slik at den vet at du er i rundkjøringen når du befinner deg i den.

Dette er spesielt en fordel om man er helt ukjent på stedet man ferdes og ikke har stemmeguiding aktivert. Mange andre GPS-enheter er tregere på å oppdatere posisjonen på skjermen, slik at det på tettbygde steder fort kan oppstå usikkerhet omkring hvilket kryss man faktisk befinner seg i.

Stemmeguidingen høres litt robot ut, men den er godt forståelig og oppgir gatenavn og instruksjoner på en lettfattelig måte.

Til slutt

Garmin Nüvi 1200 er en av de aller billigste GPS-ene på markedet, og dermed er det heller ikke enorme krav vi stiller til den. Hovedkravet er selvsagt at primærfunksjonen, altså navigering, skal være godt ivaretatt.

Nüvi 1200 gjør dette på en god måte, men enkelte ting - så som det alfabetiske tastaturet - trekker noe ned. Den har enkelte tilleggsfunksjoner som kan være nyttig i blant, men dette er primært billig og enkel navigasjon.

Med enkle menyer og svært rask navigasjon, plages vi ikke så veldig av mangelen på IQ-routes-liknende tjenester eller TMC. Den prismessige avstanden mellom inngangsmodeller og toppmodeller har likevel krympet i det siste, så man skal ikke legge veldig mye mer penger på bordet for å få en GPS med bedre navigasjonsegenskaper.

Les også:

Les også
Tomtom Via 120 og 125
Les også
Tomtom Go Live 1000
Les også
Garmin Nüvi 1340
Les også
Garmin Nüvi 3760
annonse