Tek.no

Test

Sony Ericsson Hazel

Audun M. Solheim
Audun M Solheim
15 Juni 2010 15:39

Design og brukervennlighet

Mobilfabrikantene er som elektronikkprodusenter flest fullt klar over at de er med å skade miljøet. For å være mer miljøvennlig (og sikkert bedre imaget sitt) har derfor enhver mobilprodusent med respekt for seg selv en eller flere "grønne" mobiltelefoner.

For Sony Ericssons del har dette manifestert seg i form av en egen Greenheart-serie med mindre miljøskadelige mobiltelefoner. Det begynner etterhvert å bli noen miljø-modeller å velge blant, fra Sony Ericsson. Det er ikke lenge siden vi testet den klassiske Elm, og nå har turen kommet til å legge skyvetelefonen Hazel under Amobils lupe.

Tastaturet må skyves frem.
Tastene er gode å trykke på.
Hazel sammenlignet med Xperia X10 Mini.

Litt grønnere

Å kalle en mobil miljøvennlig er kanskje å ta i, men Hazel prøver i det minste å minske sitt miljømessige fotavtrykk.

Resirkulerte materialer, sunnere maling, mindre forpakning og en lader som tilfredsstiller gitte miljøkrav gjør at Hazel vil høste anerkjennende blikk på neste Bellona-treff.

Videre er det brukt mindre og færre miljøskadelige stoffer i produksjonen av Hazel. For eksempel er 99,9% av Hazel andre materialer enn bromerte flammehemmere. Vi kan jo ikke la være å tenke at vi ikke er spesielt interessert i gni 0,1% bromerte flammehemmere mot ansiktet, så vi håper at Sony Ericsson og andre klarer å lage en telefon som faktisk er helt uten slike stoffer.

Grønn også på innsiden

Miljøbevisstheten gjenspeiler seg i menyene. Hazel har ikke bare skritteller, men viser også hvor mye CO2 du har spart ved å gå istedenfor å kjøre bil. Du har også en miljøkalkulator som viser hvor mye CO2 du slipper ut for et par utvalgte aktiviteter.

Til slutt har du også et program som skal øke miljøbevisstheten din ved hjelp av quiz, miljøfakta og oppmuntring når du gjør grønne valg.

Grønn kamuflasje

Sony Ericsson Hazel er en ganske traust skyvetelefon, og intet ved utseendet røper at dette er en grønn telefon.

Den er hakket for tykk til å være kompakt som for eksempel W595, men virker heller litt fyldig og minner mer om en W760 når du har den i lommen.

Hazel deler forøvrig den svakt buede formen til miljø-broren Elm, og ligger godt i hånden.

Kvalitetsfølelsen er for det meste god, men på vårt testeksemplar knirket batteridekselet når vi trykket på tastaturet, noe som trekker ned.

Skyver du ut tastaturet kan du trykke på noen nokså store talltaster. Tastene er gode å trykke på, men de er også ganske flate og glatte. Når de i tillegg henger delvis sammen og uten å være spesielt godt markert krever det litt tilvenning før sms-skrivingen går i fullt tempo.

Menytastene er litt i samme gate, og det er ikke så lett å kjenne med fingrene om du trykker på rett tast. De er imidlertid ganske store, og piltastene er på sin side gode å bruke.

I kjent stil finner du en volumtast på høyre side av telefonen. Denne er heller ikke spesielt godt markert og kan derfor være litt vanskelig å betjene under samtale.

Kurante menyer

Hazel kjører Sony Ericssons vanlige, proprietære menysystem. Dette er svært enkelt og oversiktlig, men mangler de mer avanserte mulighetene. Tekstmeldinger vises som samtaler, såkalt trådet sms.

Hazel reagerte for det meste kjapt når vi bladde i menyene, men av og til synes vi det gikk litt tregt. Spesielt når du bruker medier-menyen føles det seigt å navigere rundt.

Noe annet som er litt seigt er Facebook-applikasjonen. Denne er oversiktlig og delikat, og kan ligge på startskjermen på telefonen. Dessverre er den ganske treg, og det er til tider litt mange trykk for å få sett det du ønsker. Den gir deg heller ikke beskjed når du har nye varsler.

At vi lever i en trådløs verden er integrasjonen mellom Facebook og bildeviseren et eksempel på. Når du blar blant bildene på telefonen har du et eget valg for Facebook som tar deg til bildene du har liggende på Facebook.

Derimot varslet vår telefon med jevne mellomrom et eller annet ved å gi fra seg et lite grynt med jevne mellomrom. Dette skjedde uten at det kom noen beskjed på skjermen. Vi klarte ikke å finne ut akkurat hva som laget denne lyden, men antar det har noe å gjøre med Facebook-appliksjonen som prøver å laste ned data - eller noe i den duren.

Sprutsikker

Hazel ser ut som en hvilken som helst telefon, men Sony Ericsson påstår at den tåler vannsprut.

I mangel av regnvær holdt vi den under springen i 30 sekunder, og telefonen har fungert like fint etterpå.

Skjermen passer telefonen godt og er stor nok til vanlig bruk. Du kan ikke trykke på skjermen, her er det betjening med tastene som gjelder. Sammenligner du direkte med de feteste AMOLED-skjermene vil nok skjermen til Hazel virke litt blass, men ved vanlig bruk er ikke dette noe du vil tenke på. Her er fargene klare og oppløsningen er høy nok til at menyer og bilder fremstår skarpe og livlige.

I tillegg klarer skjermen seg bra i sollys, og i rett vinkel er det lett å se på skjermen selv i direkte sollys.

Miljøtilbehør

Tilbehørspakken er kanskje det stedet hvor det er enklest å være snill mot miljøet uten å gå på bekostning med funksjonalitet. Salgspakken er kompakt og liten, og selv om esken ikke er helt uten papirbrosjyrer, så er den tradisjonelle papirmanualen erstattet av en elektronisk. Det følger heller ikke med noe minnekort, men kanskje har du allerede et eller flere Micro SD-kort liggende.

Hvor miljøvennlig det er at Hazel ikke har noen standardkontakt for hodesett, lader og datakabel er vi derimot mer usikre på. Å kunne bruke det samme tilbehøret på flere forskjellige telefoner uten å måtte kjøpe egne adaptere hadde utvilsomt vært mer miljøvennling.

Det som følger med i pakken er: 

  • Telefon
  • Batteri
  • Lader
  • Stereo håndfri

Les også