Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Sony Ericsson Hazel

Audun M. Solheim

Design og brukervennlighet

Mobilfabrikantene er som elektronikkprodusenter flest fullt klar over at de er med å skade miljøet. For å være mer miljøvennlig (og sikkert bedre imaget sitt) har derfor enhver mobilprodusent med respekt for seg selv en eller flere "grønne" mobiltelefoner.

For Sony Ericssons del har dette manifestert seg i form av en egen Greenheart-serie med mindre miljøskadelige mobiltelefoner. Det begynner etterhvert å bli noen miljø-modeller å velge blant, fra Sony Ericsson. Det er ikke lenge siden vi testet den klassiske Elm, og nå har turen kommet til å legge skyvetelefonen Hazel under Amobils lupe.

Tastaturet må skyves frem.
Tastene er gode å trykke på.
Hazel sammenlignet med Xperia X10 Mini.

Litt grønnere

Å kalle en mobil miljøvennlig er kanskje å ta i, men Hazel prøver i det minste å minske sitt miljømessige fotavtrykk.

Resirkulerte materialer, sunnere maling, mindre forpakning og en lader som tilfredsstiller gitte miljøkrav gjør at Hazel vil høste anerkjennende blikk på neste Bellona-treff.

Videre er det brukt mindre og færre miljøskadelige stoffer i produksjonen av Hazel. For eksempel er 99,9% av Hazel andre materialer enn bromerte flammehemmere. Vi kan jo ikke la være å tenke at vi ikke er spesielt interessert i gni 0,1% bromerte flammehemmere mot ansiktet, så vi håper at Sony Ericsson og andre klarer å lage en telefon som faktisk er helt uten slike stoffer.

Grønn også på innsiden

Miljøbevisstheten gjenspeiler seg i menyene. Hazel har ikke bare skritteller, men viser også hvor mye CO2 du har spart ved å gå istedenfor å kjøre bil. Du har også en miljøkalkulator som viser hvor mye CO2 du slipper ut for et par utvalgte aktiviteter.

Til slutt har du også et program som skal øke miljøbevisstheten din ved hjelp av quiz, miljøfakta og oppmuntring når du gjør grønne valg.

Grønn kamuflasje

Sony Ericsson Hazel er en ganske traust skyvetelefon, og intet ved utseendet røper at dette er en grønn telefon.

Den er hakket for tykk til å være kompakt som for eksempel W595, men virker heller litt fyldig og minner mer om en W760 når du har den i lommen.

Hazel deler forøvrig den svakt buede formen til miljø-broren Elm, og ligger godt i hånden.

Kvalitetsfølelsen er for det meste god, men på vårt testeksemplar knirket batteridekselet når vi trykket på tastaturet, noe som trekker ned.

Skyver du ut tastaturet kan du trykke på noen nokså store talltaster. Tastene er gode å trykke på, men de er også ganske flate og glatte. Når de i tillegg henger delvis sammen og uten å være spesielt godt markert krever det litt tilvenning før sms-skrivingen går i fullt tempo.

Menytastene er litt i samme gate, og det er ikke så lett å kjenne med fingrene om du trykker på rett tast. De er imidlertid ganske store, og piltastene er på sin side gode å bruke.

I kjent stil finner du en volumtast på høyre side av telefonen. Denne er heller ikke spesielt godt markert og kan derfor være litt vanskelig å betjene under samtale.

Kurante menyer

Hazel kjører Sony Ericssons vanlige, proprietære menysystem. Dette er svært enkelt og oversiktlig, men mangler de mer avanserte mulighetene. Tekstmeldinger vises som samtaler, såkalt trådet sms.

Hazel reagerte for det meste kjapt når vi bladde i menyene, men av og til synes vi det gikk litt tregt. Spesielt når du bruker medier-menyen føles det seigt å navigere rundt.

Noe annet som er litt seigt er Facebook-applikasjonen. Denne er oversiktlig og delikat, og kan ligge på startskjermen på telefonen. Dessverre er den ganske treg, og det er til tider litt mange trykk for å få sett det du ønsker. Den gir deg heller ikke beskjed når du har nye varsler.

At vi lever i en trådløs verden er integrasjonen mellom Facebook og bildeviseren et eksempel på. Når du blar blant bildene på telefonen har du et eget valg for Facebook som tar deg til bildene du har liggende på Facebook.

Derimot varslet vår telefon med jevne mellomrom et eller annet ved å gi fra seg et lite grynt med jevne mellomrom. Dette skjedde uten at det kom noen beskjed på skjermen. Vi klarte ikke å finne ut akkurat hva som laget denne lyden, men antar det har noe å gjøre med Facebook-appliksjonen som prøver å laste ned data - eller noe i den duren.

Sprutsikker

Hazel ser ut som en hvilken som helst telefon, men Sony Ericsson påstår at den tåler vannsprut.

I mangel av regnvær holdt vi den under springen i 30 sekunder, og telefonen har fungert like fint etterpå.

Skjermen passer telefonen godt og er stor nok til vanlig bruk. Du kan ikke trykke på skjermen, her er det betjening med tastene som gjelder. Sammenligner du direkte med de feteste AMOLED-skjermene vil nok skjermen til Hazel virke litt blass, men ved vanlig bruk er ikke dette noe du vil tenke på. Her er fargene klare og oppløsningen er høy nok til at menyer og bilder fremstår skarpe og livlige.

I tillegg klarer skjermen seg bra i sollys, og i rett vinkel er det lett å se på skjermen selv i direkte sollys.

Miljøtilbehør

Tilbehørspakken er kanskje det stedet hvor det er enklest å være snill mot miljøet uten å gå på bekostning med funksjonalitet. Salgspakken er kompakt og liten, og selv om esken ikke er helt uten papirbrosjyrer, så er den tradisjonelle papirmanualen erstattet av en elektronisk. Det følger heller ikke med noe minnekort, men kanskje har du allerede et eller flere Micro SD-kort liggende.

Hvor miljøvennlig det er at Hazel ikke har noen standardkontakt for hodesett, lader og datakabel er vi derimot mer usikre på. Å kunne bruke det samme tilbehøret på flere forskjellige telefoner uten å måtte kjøpe egne adaptere hadde utvilsomt vært mer miljøvennling.

Det som følger med i pakken er: 

  • Telefon
  • Batteri
  • Lader
  • Stereo håndfri

Teknologi og funksjoner

Hazel er hverken nøtteformet eller -farget, men har antydning til banan-form.
Java-ytelsen er hakket over middels.
Hazel ligger ikke flatt på bordet.

Vi har sagt det før, og vi sier det igjen: nå er nær sagt alle mobiler unntatt de aller billigste spekket med trådløs funksjonalitet.

Det er derfor ikke overraskende at du med Hazel kan surfe i ekspressfart over nær sagt hele verden, koble deg til trådløse nettverk mens du bruker GPS-en til å finne ut hvor du er og lar deg underholde med et trådløst stereo hodesett.

Vi skal ikke langt tilbake i tid før dette var en utopi selv på de dyreste og feteste mobilene.

Med et det grønne imaget til Hazel i bakhodet er det ikke fritt for at vi føler oss ganske bortskjemte med telefoner som er fullstappet med funksjoner som vi bare delvis har behov for.

Holder ikke Google Maps til å finne frem, ligger Wisepilot ferdig installert. Dette er et komplett navigasjonsprogram, men du har kun en 30 dagers prøvelisens inkludert.

Blanda drops

Ved moderat bruk gikk det tre døgn før vi måtte plugge laderen i Hazel igjen. Ikke noe så si på dette, selv om vi har sett telefoner med større og mer strømkrevende skjermer vare like lenge med mer aktiv bruk.

I tilfelle du skulle lure: Hazel lades på vanlig måte og strømforbruket er nok nokså normalt. Det er nok lenge til du kan kan kjøpe funksjonelle telefoner som går et halvt år mellom hver gang de må fylles på med strøm eller vann eller hva slags drivstoff som måtte drive fremtidens mobiler.

Hazel er utstyrt med aktiv støydemping som skal dempe bakgrunnstøy. Om dette er årsåken vet vi ikke, men motparten var godt fornøyd med lydkvaliteten når vi snakket i Hazel. Vi hadde sjelden problemer med dekningen, men opplevde at dekningen til tider var mindre enn på andre telefoner i nærheten.

Passelig nyttig

Proffbrukeren vil sette pris på at Hazel kan synkronisere mot Exchange. Hazel er imidlertid kresen på hvilke Exchange-servere du kan synkronisere med. Om det vil virke for deg avhenger av hvordan Exchange-serveren er satt opp.

Vi er positivt overrasket over at Hazel viser HTML-formatert e-post. Dersom du åpner en e-post med bilder som vedlegg, forhåndsvises bildene uten at du åpne hvert enkelt bilde. Word-dokumenter og andre vanlige dokumentformater får du derimot ikke åpnet med Hazel.

Plenty med programmer

Hazel har blitt stappet full av diverse Java-programmer. Noen er egne miljøprogrammer, mens andre er mer tradisjonelle nytteprogrammer. Blant annet har du et program som skal lese strekkoder, men det fungerte rimelig dårlig. Vi fikk det nemlig ikke til å forstå en eneste strekkode.

Du har også et program som kan vise kalenderen som bakgrunnsbilde, samt et program som veksler mellom å vise tiden forskjellige steder i verden. Uten at vi brukte veldig mye tid på å etterforske det, så fant vi ikke ut hvordan vi kunne sette disse programmene som bakgrunnsprogram. Dette har vært mulig på andre Sony Ericsson-telefoner, men her ser det ut som du kun kan legge enkelte andre programmer på startskjermen.

Du kan forøvrig ha flere programmer, som Facebook og skritteller på hver sin side i startskjermen. I motsetning til telefoner med trykkskjerm hvor du typisk bare kan bla til høyre eller venstre for å bytte startskjerm, må du her først bla opp før du kan veksle mellom de forskjellige programmene. Flere trykk gjør at du dermed ikke bruker denne funksjonen like ofte.

Enkel proff

At verken skjerm eller programvare er i smarttelefon-klassen, merker du når du setter nettleseren på prøve. Den viser vanlige nettsider uten problem, men telefonen jobber tungt og skjermen er også i minste laget for surfing på vanlige nettsider.

Nettleseren kan laste ned i bakgrunnen slik at du kan kjøre flere samtidige nedlastinger.

Multimedia

Ledningskaoset er stort nok allerede før adapter for minijack er koblet til.
Øreproppene er av den enkle sorten.

I original tilstand bør du ikke satse på Hazel som musikkspiller.

At det ikke følger med minnekort ser vi ikke på som noe problem i så måte. Hvis du ikke har et fra før får du kjøpt et romslig minnekort for en rimelig penge.

Vi tenker først og fremst på at hodesettet som følger med ikke klarer å yte musikken full rettferdighet. Musikken blir flat og med en usedvanlig tam bass. Hazel klarer derfor ikke å engasjere deg når den spiller musikk.

Lyden blir selvsagt bedre om du kobler til et skikkelig hodesett. Dessverre er dette lettere sagt enn gjort siden du ikke finner noen inngang for minijack. Istedet må du kjøpe deg en knotete overgang dersom du vil bruke andre hodetelefoner.

Det blir heldigvis lengre og lengre mellom hver gang vi ser en telefon med proprietære tilkoblinger. Dessverre har Hazel akkurat dette, noe som knapt kan sies å fremme gjenbruk.

Lyspunkt

Helt håpløs er Hazel ikke. Musikkspilleren er enkel å bruke, og kan jazzes opp med forskjellige grensesnitt. I tillegg har du mer eller mindre praktiske funksjoner som Sensme og Trackid.

Har du normal hørsel har du kanskje opplevd at laveste volumnivå på musikkspilleren i mobilen blir for høyt. I rolige omgivelser er det ikke alltid du vil få trykket øregangene fulle av musikk på høyt volum.

Dette problemet slipper du med Hazel. Her kan du nemlig ikke bare justere volumet i mange trinn, men laveste trinn er også behagelig lavt. Har du tungdrevne hodetelefoner eller liker å ha musikk på full guffe, kan det derimot være at du synes Hazel ikke klarer å levere nok lyd.

5 megapiksler

Selv om oppløsningen er forholdsvis god, får vi ikke bakoversveis av bildekvaliteten som Hazel leverer. Fargene er riktignok gode, og selv om store kontraster gjør det vanskelig å finne optimal eksponering, blir de fleste bildene brukbare.

Derimot synes vi ikke bildene er så skarpe som du burde vært, spesielt med tanke på at Hazel har autofokus, detaljer har en tendens til å flyte ut.

Videoopptak er derimot hakket bedre. VGA-oppløsning gjør at videoene faktisk tåler å bli vist i etterkant, selv om dette ikke er kameraet du bruker til å filme podens første skritt.

Her ser du bilder vi har tatt med Hazel slik at du kan bedømme bildekvaliteten selv:

Linsen er plassert omtrent midt på telefonen i åpen tilstand. Hvis du er uvant med kameraet kan dette resultere i en finger foran linsen.
Den lyse bakgrunnen er utvasket.

Konklusjon

Egentlig burde det vært selvsagt at alle mobiltelefoner er uten giftige stoffer og er laget på en måte som ikke skader miljøet. Slik er det dessverre ikke.

Det hjelper ikke med all verdens palestina-skjerf, medlemsskap i miljøorganisasjoner og et grønt politisk ståsted. Har du en mobil på innerlommen har du ganske sikkert vært med på, om enn marginalt, å ødelegge planeten vår.

Et grønt alternativ

For at du ikke skal miste nattesøvnen over dine miljøsynder så kan vi opplyse om at det heldigvis finnes alternativer. Sony Ericsson har en egen serie med miljø-mobiler, og nå har vi testet det "grønne" telefonen Hazel.

Hazel inneholder mindre skadelige stoffer og er produsert på en mer miljøvennlig måte enn vanlige mobiltelefoner. Den er også stappfull av diverse småprogrammer som skal øke din miljøbevissthet. Et eksempel er skrittelleren som viser hvor mye CO2 du har spart på å gå dagens skritt istedenfor å kjøre bil.

Ikke bare er en Hazel mindre miljøskadelig, men den tåler også miljøet rundt seg bedre. Du kan nemlig sprute vann på den uten at den skal ta skade av det. Vi holdt vårt testeksemplar under springen i et halvt minutt. Flere dager senere fungerer telefonen like bra.

Ikke spesielt alternativ?

Hazel fremstår som en ganske ordinær skyvetelefon. Du kan ikke trykke på skjermen, men bruker tastesettet til å betjene telefonen på tradisjonelt vis. Skjermen fungerer derimot godt som skjerm og er god å se på i de fleste situasjoner.

Tastene er på sin side en mer blandet opplevelse. De er riktignok store, men flate og pregløse slik at det ikke er så greit å vite hvilken tast du trykker på. Når du først holder telefonen i hånden legger du merke til at Hazel ikke er noen superkompakt skyvetelefon. Til gjengjeld er den svakt buet og god å holde i hånden.

Hazel fungerer bra til å snakke med, og lyden under samtale er god. Batteriet er ganske så middels, og vi gikk to-tre døgn mellom hver oppladning.

Holder kontakten

Som seg hør og bør har Hazel både super-3G og Wi-Fi slik at du overfører data i god hastighet. Selv om overføringshastigheten er god, jobber nettleseren tregt når du surfer på vanlige nettsider. Sidene vises imidlertid på en korrekt måte.

Det samme kan sies om Facebook-applikasjonen. Den er funksjonell og delikat å se på, men er litt treg og krever mange trykk for å få frem informasjonen, et naturlig kompromiss når skjermen har en forholdsvis moderat størrelse.

Musikkspilleren til Hazel er en blandet opplevelse. Den er god å bruke, men lyden er dessverre under pari. En stor del av skylden for den flate og tamme lyden må de enkle hodetelefonene ta.

Hazel bruker dessverre Sony Ericssons egen tilkobling for hodetelefoner, datakabel og lading. Ikke spesielt miljøvennlig, og tungvint når du skal bruke egne hodetelefoner.

Kameraet er heller ikke spesielt imponerende. Det har autofokus, men vi synes ikke bildene er så skarpe som de burde vært.

Konklusjon

Hazel har noen svakheter, men er totalt sett en traust telefon uten alvorlige mangler.

Fra samme produsent gir Yari mer moro for pengene. Den er noe dårligere utstyrt, men er hakket mer elegant. Til gjengjeld går miljø-samvittigheten fløyten.

Hvis du ikke er avhengig av skyveformatet, men vil ha en miljøvennlig telefon, vil vi trekke frem en annen Greenheart-mobil, nemlig Elm. Den har nesten like spesifikasjoner som Hazel, men har et klassisk format og et bedre tastesett. Den er også et par hundrelapper billigere.

annonse