Tek.no

Test Adata DashDrive Air AE400

Smart dings som skal gjøre tre ting på én gang

Likevel er det bare én banal ting den faktisk klarer.

Rolf B .Wegner, Hardware.no
23 Feb 2014 10:00
Foto: Rolf B .Wegner, Hardware.no

Enkelte produkter er det ikke så lett å sette en merkelapp på, og dagens testprodukt er nettopp en slik greie. Navnet er Adata DashDrive Air AE400, og ifølge produsenten er det en krysning mellom en batteribank, et trådløst aksesspunkt, lagringsenhet med USB-grensesnitt og ikke minst en greie som du kan bruke til å strømme ulike former for multimediainnhold.

AE400 er en relativt liten og svart boks, med diverse tilkoblinger, knapper og påskrifter. Toppen av boksen er preget av nedsenkede sekskanter, noe som gir en artig effekt når lyset skinner ned på den.

Et felt som går over toppen på boksen viser status for det innebygde batteriet, det trådløse nettverket og minnekortet.

Ellers er AE400 preget av to USB-tilkoblinger på den ene siden, der én av dem er for å lade opp selve enheten, og den andre er for å koble til den enheten du skal lade opp. På den andre siden av AE400 finner du spor for et minnekort av SD-typen.

Del på filmer, bilder og nettkoblingen

Her kan du koble til ladekabelen til telefonen din.Foto: Rolf B .Wegner, Hardware.no

I en travel hverdag, med stadig heftigere maskinvare bygget inn i telefonene, har det blitt stadig vanligere å gå tom for strøm. Før smarttelefonens inntog kunne batteriet til en mobiltelefon lett holde over én uke dersom bruken var begrenset. Dagens telefoner må du gjerne lade hver dag, og enda oftere om de brukes mye.

En slik økning i batteribruken har skapt nye markeder, som batteribanker, som lar deg lade mobiltelefonen din på farten. Slike batteribanker finnes i et utall varianter, og med like mange ulike kapasiteter.

Batteriet som er innebygget i AE5000 er på 5000 mAh, og det er nok til rundt to oppladninger av mobiltelefonen din, alt etter hva slags kapasitet batteriet ditt har.

Dersom du putter inn et SD-kort i AE400 vil innholdet på dette minnekortet kunne deles av andre enheter på nettverket. Det være seg bilder, filmer eller dokumenter.

Enheten støtter også alt annet som du kan koble til via USB, som en ekstern harddisk, men da får du naturlig nok ikke ladet telefonen din samtidig.

Du kan også dele på nettforbindelsen via AE400, og bruke den som et aksesspunkt. Dette er veldig praktisk dersom man befinner seg et sted, for eksempel et hotel, der det bare er tillatt med én tilkoblet enhet, så kan du heller dele nettforbindelsen videre selv.

Slik fungerer den

Grensesnittet til mobilapplikasjonen.

Før du skal bruke enheten første gang anbefales det fra Adatas side at du lader den i minst åtte timer. Når det er gjort bør du sette den opp skikkelig med en gang, i alle fall om du skal bruke den som mer enn en batteribank.

Oppsett kan gjøres via en hvilken som helst datamaskin, men det enkleste er uten tvil å bruke DashDrive Air Elite, som finnes både for Android og iOS. Dette programmet trenger du uansett for å kommunisere med enheten på farten, så det er like greit å laste ned først som sist.

Det som er lurt å sette opp er passordet for å koble til enheten, og kanskje navnet enheten har på det trådløse nettet. En annen ting som du kan vurdere er å sette opp aksesspunktet, da både med et passende navn og passord. Alt dette er både enkelt og raskt gjennomførbart.

Enheten skrur du lett på med et solid trykk på den eneste knappen den har. Ved å trykke flere ganger på knappen kan du få opp ulike modi på EA400, hvilket er ren batteribank, rent trådløst nettverk og begge to aktivert på en gang.

Som batteribank er det bare å slå fast at den fungerer helt fint. Husk at om du også har aktivert det trådløse nettverket på en eller annen måte, så vil dette også trekke en del strøm, og du vil få mindre strøm tilgjengelig til mobiltelefonbatteriet ditt.

Fildelingen er også veldig enkel og grei, uansett hva slags enhet du sitter på. Du kan fritt velge hvordan du vil overføre filene til AE400. Du kan gjerne ha minnepinnen eller minnekortet ditt i en normal datamaskin og overføre filer derfra, hvorpå du setter lagringsenheten inn i AE400. Dette kan du også gjøre trådløst, men da må datamaskinen din ha en trådløs kobling mot AE400 først.

Denne tilkoblingen er enkel å sette opp så lenge du har koblet deg på det trådløse nettverket som AE400 lager. Når dette er gjort vil AE400-enheten dukke opp som en maskin på nettverket ditt, og filoverføringen kan starte.

Laber ytelse

Foto: Rolf B .Wegner, Hardware.no

Problemene starter først når du skal ha tak i filene fra en mobil enhet. Vi testet med en halvgammel Samsung Galaxy SII, og ytelsen var aldri spesielt bra. Det tok lang tid å overføre filene, og filmene hakket en del. Det som fungerte greit var filmer med lav oppløsning, mens filmer med høy oppløsning bare hakket.

Vi sjekket også med en bærbar datamaskin, som til vanlig ikke har noe problemer med høyoppløste filmer. Via AE400 opplevde vi bare hakking, mens det gikk helt fint om vi hadde filene på en annen server. Nå skal det legges til at dette er en enhet for bruk på farten, og at vi aldri hadde forventet den helt store farten. Likevel synes vi det burde vært såpass med båndbredde tilgjengelig at det hadde fungert med høyoppløste filmer. Ved å overføre filer til enheten måtte vi ta til takke med rundt 4 Mbit/s, og da tar det lang tid.

Deling av trådløst nettverk er også grei skuring. Du må først gå inn på settings-menyen, og derfra aktiverer du det trådløse nettverket. Så snart du aktiverer nettet popper det opp en boks som ber deg logge på ett av de andre trådløse nettverkene som er tilgjengelig, og vips vil andre enheter kunne koble seg mot nett via AE400.

Her opplevde vi også store begrensninger i ytelsen. Enheter som måtte gå via AE400 fikk ytelsen drastisk redusert. På en bærbar datamaskin gikk vi for eksempel fra 13,5 megabit i sekundet og ned til 0,2 megabit i sekundet.

Konklusjon

Adata DashDrive Air AE400 er en kjekk liten sak, som kan være nyttig i et liv på farten. Vi liker godt at du stort sett får rundt to oppladninger av telefonen, det gjør at du kan greie deg ganske lenge uten en stikkontakt i nærheten.

Som trådløst aksesspunkt er du sikret nettilgang til alle dingsene dine, selv om du er et sted der det er et begrenset antall trådløse enheter du får koble til det trådløse nettverket. Ankepunktet er ytelsen, som vi synes er alt for dårlig.

AE400 virker også som en USB-basert lagringsenhet, men da er du nødt til å ha et SD-kort på innsiden.

Prisen for AE400 ligger på omtrent 600 kroner, og det er omtrent et par hundre kroner over enheter som bare har batteribankkapasiteten. Hvorvidt du synes den ekstra funksjonaliteten er verdt pengene får være opp til deg, men det er liten tvil om at du får mye spennende funksjonalitet for pengene. Likevel synes vi at dette er noe du bare bruker i de ytterste nødsfall av kjedsomhet, siden ytelsen er såpass lav.

For vår del satser vi heller på dedikert batteribank som koster en del mindre, samt filmtitting og annet på farten via normale filoverføringer rett til enheten det er snakk om.

Det skjer mye rart på batterifronten. Forskere har blant annet laget et brettbart papirbasert batteri »

+ Pen og ren design
+ Kompakt
+ Grei pris, dog dyr brukt som ren batteribank
+ Mye funksjonalitet


- Ekstremt laber ytelse

annonse

Les også