Tek.no

Test Nokia Lumia 530

Hvor mye telefon får du for 800 kroner?

Vi tester Microsofts billigste Windows-telefon.

Kurt Lekanger, Tek.no
15 Okt 2014 05:30

Den lille fargeklatten Nokia Lumia 530 er en smarttelefon som koster omtrent 800 kroner. Prisklassen den ligger i domineres av aldrende Android-telefoner der mange har et operativsystem som er utgått på dato, svært dårlig brukeropplevelse eller begge deler. Kan Microsoft bidra med noe i dette feltet?

I motsetning til de fleste av konkurrentene kjører Lumia 530 operativsystemet Windows Phone. Det kan være en stor fordel. Slik vi kjenner operativsystemet pleier det å oppføre seg raskt og smidig på så godt som alle telefoner, uavhengig av prisklasse. At selve menyene på telefonen er raske å bruke er en av de viktigste ingrediensene i en god brukeropplevelse. Lite er like irriterende som å måtte trykke mange ganger på et menyelement, uten å være sikker på om trykket ble registrert.

Etter å ha pakket opp Lumia 530 har vi det som likner aller mest på et stort, grønt såpestykke mellom hendene. Vekten på 129 gram er kanskje noe over det vi forventer av en telefon på denne størrelsen, men Lumia 530 er likevel ikke påfallende tung.

Kongen av plastfølelse

Det er noe «Fisher Price»-aktig over materialene som er brukt. Her er det grønn leketøysplast som utgjør både knapper og bakstykke. Telefonen føles imidlertid solid og god, og vi har en begrunnet mistanke om at den er vanskeligere å bøye enn telefoner til ti ganger prisen.

Bakdekselet er laget i tykk «leketøysplast». Den virker solid nok, men gir ikke det samme kvalitetsinntrykket som andre Lumia-modeller.Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

På baksiden har telefonen et kamera som knipser bilder med fem megapikslers oppløsning. Noe fotolys har den ikke. Langs høyre langside finner du de fysiske knappene, som enkelt og greit er en volumknapp og en av/på-knapp. Ut over dette er alle snarveier å finne på skjermen.

Skrur du prisen opp noen hundrelapper, begynner de fleste smarttelefoner å bli utstyrt med knallgode IPS-skjermer i fornuftig oppløsning. I denne prisklassen derimot, er du heldig om du finner mobilskjermer med høyere oppløsning enn 480 x 320 piksler, og ingen av telefonene har IPS-teknologi.

Skikkelig dårlig skjerm

Lumia 530 har en god gammeldags LCD TFT-skjerm. Det betyr at skjermen blekner med en gang du vrir telefonen ut av optimal innsynsvinkel. I det hele tatt virker fargene ganske blasse også når man titter rett ned på skjermen. Lysstyrken er også begredelig, og telefonen er direkte uegnet utendørs. Vi tok den med ut på en overskyet høstdag, og selv refleksjonene av halvmørke skyer var nok til å overdøve skjermens eget lys.

I testperioden har vi også ergret oss kraftig over at skjermen samler smuss og fingermerker i en forrykende hastighet. Å gni vekk smusset er også vanskelig, og vi måtte ty til våtservietter for å bli kvitt skitten. Det virker nesten som om skjermen ikke er satt inn med det sedvanlige oljeavstøtende belegget som vi ser på de fleste telefoner. Forrige gang vi støtte på dette problemet var da vi testet ZTE Tania for et par år tilbake.

Les også: Test av ZTE Tania

Omtrent så leselig er skjermen på Lumia 530 utendørs. Baklyset er det svakeste vi har sett på en god stund.Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

Oppløsningen er oppgitt å være 854 x 480 piksler, noe som er svært bra for prisklassen. Men skjermen oppleves tidvis som kornete, med bilder som ikke blir helt rene. Selv om spesifikasjonene er gode tatt prisen i betraktning, opplever vi altså at skjermen ikke helt oppfyller det spesifikasjonene lover. Den er bedre enn mange av av de svakeste skjermene, men vi har sett betydelig bedre TFT-skjermer enn dette, også med denne oppløsningen. For sin prisklasse blir dette altså helt greit og litt til, men ikke spektakulært.

Ved siden av Nokia Lumia 630 er dette en av de første Windows-mobilene vi har fått inn til test der så godt som alt foregår på skjermen. Dermed er et lite felt nederst på skjermen reservert de vanlige hurtigvalgene vi er vant til å finne under skjermen.

Raske og gode menyer

Menyene er kvikke og gode, slik de pleier å være på Windows Phone. Det er når man beveger seg inn og ut av apper man merker at dette ikke er noen spesielt sprek telefon. Den tar seg lange pauser innimellom, og man må akseptere til dels store mengder ventetid i løpet av en dag med Lumia 530. Også ved bruk av selve appene hender det seg at ting går tregt.

Det er mulig å ta av dekselet. Under har telefonen et utskiftbart batteri, SIM-kortskuff og plass for minnekort.Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

Dette høres kanskje ikke ut som noen god ting, men sammenlikner vi med Android-telefoner i samme prissjikt er det denne brukeropplevelsen som preger det aller meste som foregår på skjermen. Også vanlig bruk av menyer og innstillinger. For sin prisklasse gjør altså Lumia 530 det bra, men jevn og god ytelse under alle typer bruk kan ikke denne telefonen levere.

Det er dessuten verdt å merke seg at telefonen så langt vi klarer å finne ut ikke har fått Windows Phone 8.1 Update 1, som er oppdateringen som blant annet gir mulighet for å ha mapper på hjemmeskjermen. Vi regner med dette er på vei til telefonen, men vi har ikke vært i stand til å finne en konkret dato for en slik oppdatering.

Fine nytteapper

Lumia 530 leveres med programpakken vi etter hvert begynner å kjenne. Det betyr Office-applikasjoner og OneNote, med oppkobling til Microsofts egen skytjeneste, OneDrive. Disse appene fungerer greit, og lar deg redigere eller opprette nye Office-dokumenter. En mobiltelefon er kanskje ikke enheten folk flest ønsker å bruke til å skrive lengre avhandlinger på, men for Lumia 530 blir utfordringen enda litt større enn vi er vant til. Hverken skjermstørrelse eller bildekvalitet innbyr til lengre tids skriverier.

Appen Datasensor holder oversikt over hvor mye av datakvoten din du har brukt opp.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Vi noterer oss at vi sjelden har måttet herje mer for å få en telefon til å koble seg til jobbens Exchange-server. Vi er vant til at såvel nyere Android-telefoner som Windows-telefoner kobler opp automatisk kun på bakgrunn av e-postadresse og passord. Det skjedde pussig nok ikke med Lumia 530. Telefonen er ellers helt grei å lese e-post på.

Til tross for svak skjerm og laber ytelse opplever vi den som en helt ålreit surfetelefon. Ytelsen i mobilutgaven av Internet Explorer preges ikke noe særlig av at det ikke er allverden med krefter under panseret.

For grunnleggende funksjoner noterer vi oss høyt volum under samtaler, men lydkvaliteten er forholdsvis svak. Den er rett og slett litt ullen i begge ender av samtalen. Batterilevetiden er på det jevne. Bruker du telefonen mye bør den lades hver kveld.

Ikke særlig god på videovisning

Med en av de svakeste skjermene vi har sett på en stund, er ikke Lumia 530 noe multimedialt unikum. Videoavspilling tar seg ikke særlig godt ut. Det første vi gjorde var å ta ned Youtube-«appen» fra appbutikken. Den er i grunnen kun en snarvei til Youtube, som åpnes i nettleseren. Vi merker umiddelbart at verden er i ferd med å dra fra telefoner med denne oppløsningen, selv om den altså ikke er den laveste som er å oppdrive i en mobiltelefon om dagen. Grensesnittet tar opp så mye plass på skjermen at det knapt er video igjen å se på.

Etter å ha overført våre egne testfiler konkluderer vi med at telefonen støtter WMV og MP4, sistnevnte litt avhengig av filtype og koding. Det er likevel liten hjelp i når store deler av innholdet som er tilgjengelig etter hvert har fått HD-oppløsning. Videofiler i 720p spiller, men hakker voldsomt på telefonen. Ingen av testfilene våre med 1080p-oppløsning ville starte.

Overraskende god som musikkspiller

Office-pakken følger med, som vanlig.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Lumia 530 overrasker imidlertid positivt på lydkvalitet i hodetelefonutgangen. Den spiller rett og slett riktig så bra, også på ganske voksne hodetelefoner. Vårt testeksemplar ble ikke levert med hodetelefoner. Det kan på en måte være like greit, ettersom denne prisklassen neppe gir rom for de helt store lydopplevelsene i medfølgende tilbehør. Samtidig er det nokså uvanlig å få levert telefoner uten en grunnleggende håndfriløsning.

Et av våre faste stopp når vi tester en Windows-telefon med Nokia-logo er appen MixRadio, som gir deg gratis musikkstrømming, og til og med tilbyr deg å laste ned spillelistene den lagrer, slik at de virker også når du er utenfor dekning. MixRadio-appen er utvidet en del siden sine tidligste dager, og har i det siste fungert godt som musikkspiller også for musikken man har med seg på minnekort. Det er forresten verdt å nevne at du ikke får med deg særlige mengder innhold uten å putte et minnekort i Lumia 530. Den har 4 gigabyte intern lagring, og rundt én gigabyte var ledig da vi startet opp telefonen.

Også Microsofts egen musikkapp gjør en god jobb, og her kan du også abonnere på Xbox Live Music, en musikktjeneste som likner på Spotify eller Wimp. Har du abonnement på disse tjenestene fra før er begge tilgjengelige på plattformen og kan lastes ned.

Labert kamera

Kameraet i Lumia 530 tar bilder med fem megapikslers oppløsning. Her er det ikke noe fotolys tilgjengelig, og kameraet har fast fokus, slik at du må ha litt avstand til det du tar bilde av for å få gode bilder.

Slik kan hjemmeskjermen på en Lumia 530 se ut.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Lumia 530 er uansett ikke en enkel telefon å ta gode bilder med. Den bruker svært lang tid på å gjøre seg ferdig med fotograferingen, og bildene blir ofte uklare. Det er forholdsvis mye støy i bildene, og det skal knapt nok noe motlys til før motivet blir mørklagt i bildet, med lyse omgivelser bak. Et par av bildene vi tok innendørs ble av overraskende grei kvalitet, men ellers har vi ikke mange lovord å komme med om dette kameraet.

For deg som ønsker å filme blir opptakene maksimalt like høyoppløste som skjermen. Her er det altså hverken HD eller UHD å velge i. Vi hadde satt pris på muligheten til å filme i 720p, i det minste, ettersom opptak i særlig lavere kvalitet tar seg ganske dårlig ut på full-HD-skjermer og oppover, som er skjermer flest i dag.

Til slutt

Vi er altså langt fra fornøyde med Lumia 530. Microsoft har laget en av de billigste smarttelefonene på markedet, og skal ha honnør for å by på en noenlunde grei brukeropplevelse i menyene. Ut over det er det imidlertid ikke så mye å skryte av her, og telefonen skjemmes spesielt av den dårlige skjermen.

Vi skal ikke stikke under stol at mange kanskje ikke ønsker å bruke mer enn 800 kroner på en telefon. Men, har du anledning til å legge inn to hundre kroner til, får du kjøpe Nokia Lumia 630. Den har samme skjermoppløsning som Lumia 530, men med annen teknologi i bunn er likevel bildekvaliteten i en helt annen klasse. Maskinvaren i telefonen er også kvikk nok til at HD-innhold fungerer greit. Du får også et kamera med autofokus, selv om fotolyset mangler også her.

I denne prisklassen er det rett og slett ikke så lett å finne andre verdige kandidater. Vi konkluderer derfor med at du som vurderer Lumia 530 burde styre unna, og i stedet satse på Lumia 630 dersom du kan.

Les testen av Nokia Lumia 630

Les også
I morgen slipper Microsoft en stor telefonnyhet
annonse

Les også