Tek.no

Test

Se Champions League, du også

Vegard Haugen
6 Nov 2009 14:26

Vi har grått, revet oss i håret og forbannet alt som måtte være av guder og kosmiske krefter, klaget til kundeservice daglig, og benyttet en hver anledning til å påpeke hvor urettferdig TV-tilværelsen for en fotballgal nordmann har blitt denne sesongen. Det er engelsk fotball som gjelder, og når Canal Digital sitter på rettighetene til Premier League og Viasat har enerett på å vise Champions League, betyr det intet annet enn katastrofe for oss med fotball som religion. Årsaken er at Viasat erstattet den fritt tilgjengelige kanalen SportN, som viste Champions League i fjor, med den dedikerte fotballkanalen Viasat Fotball – et glimrende konsept som dessverre ikke er tilgjengelig for deg som har valgt Canal Digital som TV-leverandør på grunn av Premier League.

Alternativet blir enten å bestille parabol fra Viasat med et abonnement som koster deg 200 kroner hver måned, eller bite i det bitre gresset og kjøpe billett til kampen på Viasat On Demand web-TV.

Fotball på nettet
Du har hatt mulighet til å se fotball på nettet en stund nå, men det har kanskje vært mest aktuelt med norsk fotball – eller landskamper – som har blitt vist via TV2 Sumo/TV2 Sport. Rykter om hakkete bilde og lyd, eller for stor pågang av tilskuere i forhold til kapasiteten, florerte når dette var en lite utprøvd teknologi. Heldigvis er dette langt på vei i ferd med å bedre seg, noe vi også opplevde da vi prøvde Viasat On Demand for første gang denne uken.

Kampen var Manchester United – CSKA Moskva, en kamp mange norske United-supportere gikk glipp av på grunn av manglende tilgang til TV-kanalen Viasat Fotball.

(Artikkelen fortsettes.)
 

Registrering
For å se kampen måtte vi først registrere oss som bruker på Viasat On Demand og legge inn betalingsinformasjon (kort). Dette var enkelt og greit, og gjort på et par minutter.
Deretter valgte vi kampen vi skulle se fra menyen. Merk at du kanskje må installere en nyere versjon av Windows Media Player, og det bør gjøres i god tid før kampstart for å være på den sikre siden.

Lyd- og bildekvalitet

Det første som slår oss er at bildekvaliteten slett ikke er så verst – faktisk bedre enn forventet. Vi ser kampen på PC-skjermen, men klarer fint å få med alt som skjer på banen. Lyden er også generelt brukbar, men skurrer i noen få minutter før kampstart. Dette blir ordnet opp før avspark, heldigvis, og hadde trolig mer med selve sendingen å gjøre – ikke at vi så kampen på via web-TV.

Viasat On Demand er ikke et fullverdig alternativ til å se Champions League på digital-TV, men alt i alt er vi ganske godt fornøyd med nødløsningen rent visuelt.

(Artikkelen fortsettes.)
 

Sendingen
Som nevnt, opplevde vi ikke at bildet hakket, men på ett punkt i 2. omgang stoppet bildet opp helt. Da trykket vi ”pause” og ”play”, og bildet kom tilbake umiddelbart. Dette kan imidlertid også skyldes lokale forhold og ikke selve web-TV-løsningen til Viasat.

Det slo oss at å se fotball på web-TV var en litt nostalgisk opplevelse. Bildekvaliteten var noe dårligere, omtrent som med analoge TV-signaler, og vi hadde ikke mulighet til å pause kampen, eller spole tilbake og se målsjanser, scoringer, stygge taklinger eller tvilsomme offsidesituasjoner; Her måtte man følge med på reprisen, som for noen år siden. Selv om ny teknologi og bedre bildekvalitet er å foretrekke, var dette egentlig litt artig.

Hva du betaler for
Når du betaler 79 kroner for å se en fotballkamp, er det selve kampen som er viktigst. Men rammen rundt kampen – studio og reklamepauser – er også av betydning. Vi kan med glede melde at reklameinnslagene var få, og at dette kun var egenreklame for Viasat Fotball eller reklame i regi av UEFA for denne anledningen.

Men studiosending før kampen og i pausen, og etter kampslutt, er også av betydning. Vi observerer at seerne har delte meninger når det gjelder personene som sitter i studio – kanskje spesielt programlederen, ettersom det er nesten 4 000 medlemmer i Facebook-gruppen ”Fjern Jan Åge Fjørtoft fra Champions League-sendingene” som krever endringer i line-upen her. Med gjentatte uinteressante kommentarer om Gursken, og uttalelser som ”kona mi synes det er deilig å se Inter” når Sollér og Bratseth analyserer det italienske fotballagets defensive holdning til nå i turneringen, ser vi poenget. Likevel er kvaliteten på innslagene av en høy standard, og dialogen i studio er for det meste profesjonell og saklig etter vår oppfatning. En fotballgal kompis av artikkelforfatter påpeker imidlertid at han var skuffet over ikke å få sett innslaget etter kampen – med oppsummering av mål og høydepunkter –, når han hadde punget ut 79 kroner for tjenesten.

(Artikkelen fortsettes.)
 

 Konklusjon
Manchester United – CSKA Moskva endte 3-3 i det som etter hvert ble en veldig spennende og underholdende kamp. Det var neppe noen av Viasat On Demand-kundene som følte at de ikke fikk valuta for pengene på akkurat denne kampen, men sånt vet man jo aldri på forhånd. Vi kan konstatere at selve løsningen fungerer nesten optimalt i forhold til det som er sannsynlig å få til via web-TV per i dag, og sånn sett er vi veldig fornøyd.

Prisen på 79 kroner per kamp virker likevel dyrt, selv nå som Canal+ viser Premier League-kamper på nettet til svimlende 159 kroner per kamp. Vi synes 49 kroner per kamp – som var prisen før Viasat lanserte den mindre tilgjengelige kanalen Viasat Fotball – er en langt mer rettferdig pris for kundene. Mange kamper ender tross alt 0-0.

Viasat On Demand - Champions League

annonse

Les også