Tek.no

Test Asus Z97-A

Et knallgodt utgangspunkt for en alt-mulig-maskin

Asus Z97-A har det meste du kan ønske deg fra et hovedkort.

Sindre Eldøy - Hardware.no
30 Juli 2014 17:30

Spesifikasjoner

I mai lanserte Intel deres nyeste serie LGA1150-prosessorer kalt Haswell Refresh, med kraftpluggen Intel Core i7 4790 i spissen. Like etter kom også plattformens nye verstingmodeller i form av «Devil’s Canyon», ledet av toppmodellen Intel Core i7 4790K med arbeidsfrekvenser opp til 4,4 GHz og muligheter for overklokking.

Samtidig med lanseringen av disse nye prosessormodellene lanserte Intel et nytt toppbrikkesett for LGA1150-plattformen. Den største oppdateringen med Z97-brikkesettet er støtte for to veldig spennende teknologier; SATA Express og M.2 PCIe. Disse tilbyr en overføringsytelse på én gigabyte per sekund, mot dagens SATA 6 Gbit/s-standard, og gir rom for veldig raske lagringsmedier.

For kort tid siden så vi på den fullspekkede Z97-modellen Z97-Deluxe (NFC & WLC) fra Asus, som har en prislapp på over 3000 kroner. I dag har vi et rimeligere Z97-kort fra Asus på testbenken, nærmere bestemt modellen Z97-A. Med en prislapp på rett over 1100 kroner, sikter dagens testprodukt på å gi deg mest mulig hovedkort for pengene.

Hovedkortet har tre PCI Express x16-spor, to PCI Express x1-spor og to PCI-spor.

Enkelt og greit

Asus Z97-A plasserer seg i mellomsegmentet, som vil si at det hverken er blant de billigste eller dyreste hovedkortene for LGA1150-plattformen. Dette er segmentet som er appellerer til folk flest, og her tilbys du generelt god ytelse til en konkurransedyktig prislapp.

Som nevnt tidligere er dagens testmodell utstyrt med toppbrikkesettet Intel Z97, som vi også finner på dyrere LGA1150-modeller, som Asus Z97-Deluxe (NFC & WLC) vi testet nylig. Det som skiller dagens testmodell fra dyrere Z97-kort, er at dyrere modeller ofte har mange tilleggskontrollere for å oppnå mer tilkoblingsmuligheter og funksjonalitet, samt at disse kortene ofte har en velfyllt eske med tilbehør. På Asus Z97-A finner vi dermot bare tilleggskontrollere for de viktigste funksjonene, som nettverk og lyd. Når det er sagt, tilbyr Intels Z97-brikkesett i seg selv det aller meste av funksjonaliteten vanlige brukere har behov for.

God funksjonalitet

Asus Z97-A støtter med Z97-brikkesettet samtlige LGA1150-prosessorer fra Intel. Her vil vi trekke frem Intel Core i5 4690K og Core i7 4790K som særdeles gode prosessorvalg i kombinasjon med dagens testhovedkort. Dagens testprodukt har videre fire minnespor som støtter DDR3-minne med opp til 32 gigabyte kapasitet og arbeids-frekvenser opp til 3200 MHz ved overklokking.

Asus Z97-A er utstyrt med tre PCI Express x16-spor, slik at du kan utstyre maskinen med dedikerte skjermkort og andre ekspansjonsspor. Vi finner også et PCI Express x1-spor, og to tradisjonelle PCI-spor. Sistnevnte er en aldrende standard, men kan være grei å ha om du for eksempel har et eldre lydkort eller trådløst nettverkskort som du ønsker å flytte over til din nye maskin.

Alle de viktigste tilkoblingsmulighetene er på plass på baksiden av dagens testhovedkort.

Hovedkortet er ustyrt med en SATA Express og en M.2-kontakt for lynraske lagringsmedier med sin overføringskapasitet på én gigabyte per sekund. Du kan imidlertid kun bruke en av disse om gangen. Asus Z97-A kan videre skilte med seks SATA 6 Gbit/s-kontakter som har støtte for RAID 0, 1, 5 og 10. Til slutt finner vi ytterlige to SATA 6 Gbit/s-kontakter, som kun kan benyttes når SATA-Express- og M.2-kontakten ikke er er i bruk. Samtlige kontakter for lagringsmedier styres av Z97-brikkesettet.

På I/O-panelet finner vi to USB 2.0- og fire USB 3.0-porter, nettverkstilkobling og en PS/2-kontakt for tastatur eller mus. Vi finner også diverse kontakter for lyd, samt en VGA-, en DVI-, en HDMI- og en DisplayPort-kontakt for prosessorens integrerte grafikkløsning.

En I218-V-kontroller fra Intel styrer gigabit-nettverket. Lydprosesseringen blir gjort av lydløsningen Crystal Sound 2, som med Realtek ALC892-codec sørger for god lyd i opp til åtte kanaler.

I esken til Asus Z97-A finner vi bare det aller mest nødvendige av tilbehør.

 • 3 x SATA 6 Gbit/s-kabler
 • 1 x SLI-bro
 • Sett med «Asus Q-connectors»
 • I/O Bakplate
 • Brukermanual
 • Driver-CD
Asus Z97-A
9
Imponerende
Anbefalt

Asus Z97-A

sitat"Et ypperlig hovedkort med en hyggelig prislapp"
 • Krysse av
  Mye for pengene!
 • Krysse av
  God funksjonalitet
 • Krysse av
  Fornuftig layout
 • Bytt
  Ingen spesielle

Les også