Til hovedinnhold

Zalman ZM850-HP

Introduksjon

Tidligere var Zalman mer knyttet til fargen blå enn hva svenskene er i dag. Den tydelige fargen skilte deres produkter lett fra mengden, men slik er det ikke lenger. Med tidens gang har denne tydelige markøren for Zalmans produkter blitt mindre og mindre hyppig.

Selv om det koreanske selskapet er mest kjent for deres kjøleløsninger, skal vi i dag ta en nærmere titt på en av deres strømforsyninger. Den aktuelle enheten, ZM850-HP, er ingen nykommer. Den har vært på markedet en god stund, og av mange blir den betegnet som en skikkelig godbit. Det skulle bare mangle at vi gjør den til en del av vårt repertoar, la oss ta en nærmere titt!

Takk til Zalman som sendte produktet til test.

Spesifikasjoner

Hvis vi ser på det fysiske, er ZM850-HP betydelig større enn hva lignende strømforsyninger er. Den er hele 21 centimeter lang, så pass på at du har plass i kabinettet ditt om du skulle bestemme deg for å kjøpe denne enheten.

Strømforsyningen byr på hele seks +12 V-linjer, noe vi kun finner i et fåtall av strømforsyningene på markedet. Selv om trenden i disse dager går mot en alenestående linje, byr Zalman altså på det seksdobbelte. Men, ikke la deg lure av tallene. Du får nemlig ikke mer enn 768 W ut fra det hele.

ZM850 kan betegnes som både modulær og ikke-modulær. Selv om enheten har avtakbare kabler, er det også veldige mange kabler som kommer fastmontert. Av de fastmonterte kablene så finner vi det en helt normal maskin i dag vil trenge av kontakter, slik som tilkobling for hovedkort, to PCIe 8-pins, periferiske- og SATA-kontakter. Blant de modulære kablene finner vi flere PCIe-kontakter, men disse er av typen med bare seks pinner. Videre ligger det også vedlagt et hav av SATA- og periferiske kontakter som skulle dekke de fleste behov.

En nærmere titt

Strømforsyningen leveres i en stor og solid pappeske, som igjen er fylt med to pappesker. I den øverste esken finner vi selve strømforsyningen, pakket inn i tykk bobleplast. I den andre esken ligger alt tilbehøret, slik som skruer og modulære kabler.

Selve enheten er lakkert i en skinnende blanding mellom sort og nikkel. Både på strømforsyningens topp og side er det presset ut produsentnavnet, men utover det er ikke enheten unikt estetisk spennende.

Under panseret ligger en Zalman ZF1425ATF godt fastskrudd. Naturlig nok har Zalman valgt en av deres egne vifter til å kjøle ned strømforsyningen. Viften kan flytte hele 94.3 CFM med et støynivå på relativt lave 31.6 dBA.

Noe meget få strømforsyninger benytter seg av for kjøling, er varmerør. Kjennere som Zalman er, har de nå brukt denne teknologien i sine nyeste enheter. Fra spenningsregulatorene og de andre komponentene som trenger kjøling, går det to varmerør til en rekke kjølefinner på strømforsyningens fremside. Alle finner og kjøleblokker er av aluminium, mens rørene er av kobber. På hver side av kjøleblokkene står det temperatursensorer som kontrollerer viftehastigheten.

På primærsiden står det to kondensatorer, koblet for å spre belastningen og ikke som en spenningsfordobler. Elektrolyttkondensatorene er produsert av Matsushita, nå Panasonic, og er i deres PET-serie. På motstående side av enheten har det aktuelle komponentvalget falt på Teapo, en kondensatorprodusent som står i de fleste strømforsyningene vi har testet det siste året.

Testresultater

Vår testbenk for strømforsyninger - Techred TR-368

Når vi tester spenningene til en strømforsyning presenterer vi vanligvis resultatene fra fem stadier. I hvilket område som for deg vil være realistisk ved praktisk bruk varierer veldig. Det er i utrolig få tilfeller at en strømforsyning jobber ved sin maksimale kapasitet. Vi har derfor skrevet en guide som gir deg en pekepinn mot hvor mange Watt som er nok for deg.

Hva er rippel? Kort fortalt er dette "urenheter" i spenningen, altså noe som ikke er ønsket. Rippel oppgis som en verdi i forhold til den aktuelle spenningen, i mV (tusendeler av en Volt). Desto lavere tallet er, desto bedre.

Rippelen er målt ved de samme stadiene som vi målte spenningen. I dette tilfellet betyr det at vi har målt rippelen ved 200, 300, 400, 600 og 850 Watt.

Vi har målt effektivitetsnivået ved de samme stadiene som vi målte spenning og rippel, og i tillegg ved 20 % belastning. Sistnevnte ble gjort for å forsikre oss om at strømforsyningen overholder kravene for 80-plus-programmet.

Under støytestene har vi målt viftenes turtall, og gjenskapt belastningen i vårt testlab for støymålinger. Nytt fra og med denne testen er at mikrofonen er montert 30 cm over støykilden, ikke 60 cm som vi har gjort tidligere. Dette er gjort for at vi skal kunne tilby mer nøyaktige målinger. Bakgrunnsstøyen ble målt til 25,7 dBA

Spenninger

Når testbenken vår i fem timer har prøvd alt den kan for å ta knekken på den stakkars strømforsyningen, spytter den til slutt ut gode resultater. Samtlige linjer starter over sin ideelle verdi, før de sakte daler nedover og stabiliserer seg på helt akseptable tall.

+12 V-linjen har vi aldri i vår testhistorie opplevd unike problemer med, og i dag ender den kun opp 0,76 % fra der den hører hjemme. +5 V-linjen ender bare 2 % fra målet, noe som sett fra et praktisk standpunkt er meget bra. +3,3 V-linjen er ikke spesielt ille den heller, med sitt avvik på 2,73 % holder den seg greit innenfor rammene.

Rippel

Ikke uforventet måler vi de høyeste rippelverdiene når strømforsyningen var under hardest press. Vi tar først for oss +12 V-linjene. Selv om det var hele seks av de, er rippelmålingene så godt som like på samtlige linjer. De høyeste verdiene målte vi på linjene som gikk ut via de modulære kontaktene, med et er ikke mange millivoltene det er snakk om. Den maksimale verdien vi måler, er 46 mV.

Når vi veksler over for å se hva +5 V-linjen har å skjule, endrer ikke grafen seg mye. Her måler vi 44 mV, noe som definitivt ikke er et godt tegn. Denne linjen stiller vi sterke krav til, og Zalman er ikke langt unna grensen på 50 mV.

Når vi beveger blikket over på +3,3 V-linjen ser ting heldigvis mye bedre ut. Spenningene svinger opp og ned innenfor et rom på 16 mV, noe som definitivt er en akseptabel verdi.

Effektivitet

Zalman har fått strømforsyningen godkjent for "80+", og lover selv en maksimal effektivitet på 86 %. Hvorfor de da ikke har siktet for en høyere sertifisering får vi la ligge løst i luften, for enheten presterer godt. Siden vi her i Norge benytter 230 V-nett, ligger verdiene vi måler noe høyere enn hva Zalman lover. Under den beste målingen blir 87,3 % av den brukte strømmen konvertert til nytteverdig energi, og på det laveste 84,9 %.

Støy

Zalman har tydeligvis gjort mye riktig når de valgte en varmerørløsning for ZM850-HP, for støynivået er ikke bare lavt men stabilt. Frem til en belastning på over 400 W holder den samme støynivå, og når støynivået først øker er det ikke snakk om rare greiene. Det skal riktig nok sies at vi bare kjørte testen en time av gangen, så under lengre tids hardkjør vil du nok oppleve at viften må gi fra seg litt mer lyd.

Konklusjon

Godordene som har blitt gitt ut av brukere verden over om ZM850-HP ser ut til å stemme. Etter en god testperiode er vi meget fornøyd med resultatene vi ser. Det er lite å utsette på denne enheten, men som alltid kunne enkelte ting ha vært bedre.

Samtlige av strømforsyningens primærlinjer viser til gode og stabile resultater etter endt testperiode. Ingen linjer faller over grensen for 3 % avvik, noe vi vil betegne som meget godt. Det største avviket vi måler er på +3,3 V-linjen som til slutt ender opp 2,73 % fra sitt hjemsted.

Når vi tar en nærmere titt på spenningene, finner vi gode gode og dårlige rippelresultater. Mens +5 V- og +12 V-linjene begge ligger på 44-46 mV, har +3,3 V-linjen plassert seg stabilt nede på 16 mV.

Strømforsyningen er også meget energieffektiv, så noen grønne poeng høster Zalman inn. Støynivået imponerer oss også, det holder seg stabilt og lavt under de belastningene de flere vil bruke enheten, før det øker et lite hakk mot de største belastningene.

I dag koster ZM850-HP litt over 900 kroner. Det er riktig nok en stund siden enheten ble lansert, så prisen har nok sunket noe ned fra det opprinnelige punktet. Uansett, 900 kroner for nesten like mange kvalitets-Watt er å anbefale!

+ Gode spenninger på samtlige linjer
+ Lav rippel på +12 V- og +3,3 V-linjene
+ God effektivitet
+ Stillegående
+ Godt kontaktsortiment


- Høy +5 V- rippel

annonse
Tek.no er en del av Schibsted.Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her