Tek.no

Test Intel 530 Series SSD 240 GB

Intels nye topp-SSD er noe av det peneste vi har sett

Et lekkert ytre sier dog fint lite om hvor godt den yter.

Varg Aamo, Hardware.no
Varg Aamo
3 Feb 2014 18:00

Introduksjon

I omkring et halvt år har Intel hatt en ny toppmodell blant sine SSD-er for de mest kravstore, og nå har vi fått inn et eksemplar av selskapets råtass: Intel 530 Series SSD med en lagringskapasitet på 240 GB.

I Intels SSD-sortiment plasserer dagens testmodell seg over 335 Series, som vi lot oss imponere kraftig av da vi testet den. Samtidig er prisen på ingen måte foruroligende, så vi er ganske spent på hva slags ytelse den leverer. La oss åpne esken og ta en titt.

Lekker sak med mye tilbehør

Intel 530 Series er en lekkert designet SSD.Foto: Varg Aamo, Hardware.no
Nok av ekstrautstyr i pakken til Intel 530 Series.Foto: Varg Aamo, Hardware.no
Selv mellomstykket følger samme designmal som enheten.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

På overflaten ser Intels SSD-avdeling ut til å ha fått seg et litt vanskelig oppdrag da 530 Series skulle designes. «Lag en vakker SSD» ser nemlig ut til å ha vært instruksen, for selv om den ikke er like minimalistisk som Samsung 840 EVO, er dette en av de peneste enhetene vi selv mener å ha sett.

Sølvskinnende Intel-logo og slik til side, pakken som 530 Series kommer i inneholder også alt du behøver. Siden enheten kun er 7 mm tykk vil den gli fint inn i tynne bærbare PC-er, men for noen maskiner vil dette være litt tynt. Derfor ligger det også et mellomstykke i esken, klar til å teipes fast i enheten.

Skal du ha SSD-en i en stasjonær PC får du også med en ramme til å montere den i en harddiskbrønn, og programvare for å klone gamle disker over på den får du også tilgang til. Til slutt har du også med en SATA-datakabel, og en overgang fra gammeldagse strømplugger til de nyere SATA-strømpluggene.

Ikke så mye nytt inni

Du får med andre ord alt du trenger for å ta enheten kjapt i bruk inni esken. Men hvordan ser det ut inni selve SSD-en?

Vi åpner den opp, og finner umiddelbart en drøss minnebrikker av nøyaktig samme modell som på lillebror 335 Series. Disse 20 nm-brikkene var Intels forklaring på hvordan 335 Series skulle trekke så lite strøm som den gjør, men siden vi testet den enheten har det også kommet til en rekke enheter med minne bygd på enda mindre prosess enn 20 nm.

Under metalldekselet finner vi også snart nok kontrolleren, skjult under en liten termisk pute. Denne er ifølge påskriften en Intel BF29AS41BB0, men når vi ser nærmere etter kommer det frem at kontrolleren faktisk er produsert av LSI.

Produksjonslandet er også Taiwan, fremfor Kina, som det står på utsiden av SSD-en; som leder oss til å konkludere med at vi egentlig titter på en SandForce-kontroller; kanskje noe modifisert fra den som befinner seg i lillebroren. I motsatt fall ville vi vært litt skuffet, ettersom det da ikke vil være noen reell forskjell på Intel 335 Series og den ifølge selskapet selv heftigere 530 Series.

Oppjusterte hastigheter

Sammenliknet med sin lillebror synes det dog som det har skjedd en del ting siden Intel kom med 335 Series.

Det er ikke så veldig mye nytt under panseret på Intel 530 Series SSD.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Vi får nemlig beskjed om at enheten vår skal klare inntil 540 MB/s ved lesing av data og 490 MB/s ved skriving, som en oppjustering på omkring 10 prosent fra lillebroren. Antall operasjoner i sekundet er oppgitt til 41 000 IOPS ved lesing og 80 000 IOPS ved skriving, målt ved kødybde 32 og 4K datablokker. Dette er ikke egentlig så veldig imponerende sammenliknet med for eksempel OCZ Vertex 460, men Intel har tatt for svakt i før.

Etter at vi testet OCZ Vertex 460 begynte vi for øvrig også å samle inn data for vedvarende ytelse gjennom et 12-timers testløp; og dagens testmodell vil også bli utsatt for denne prøvelsen. Enn så lenge har vi dog et alt for tynt sammenlikningsgrunnlag, og vil derfor ikke kunne si noe som helst ut fra disse tallene.

Det kan dog være smart å se på de detaljerte resultatene fra vår neste SSD-test, ettersom vi der sannsynligvis vil kunne fortelle mer om akkurat dette punktet.

Les også