Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Test

Sony Ericsson Z320i

Design og skjerm

(Klikk for større bilder)

Et pent ytre er sjelden billig. Dette gjelder vel så mye på mobilfronten som andre steder, men her finnes det også unntak. Z320i er et av dem.

Oppfølgeren til Z310i er verken spesielt slank eller eksklusiv, men har en flott fasong og et stilig ytre. Skinnende rød dekselfarge og lysdioder som ytterskjerm skader ikke akkurat utseendet heller.

Men bak utseendet skjuler det seg også svært praktiske designløsninger. For eksempel det å ha ladeporten på siden av telefonen. Dette gjør telefonen mer komfortabel å holde i, og lettere å lade. Det er også volumtaster på siden av telefonen.

I tillegg må vi trekke frem ytterskjermen. Denne er egentlig ganske simpel, i og med at den viser enkle ikoner med lyspunkter og dermed ikke er noen ekte skjerm. Men i denne prisklassen kan du sjelden forvente ytterskjerm i det hele tatt, og løsningen Sony Ericsson har valgt er dermed ganske optimal.

Dessverre er det en rekke andre ting som ikke er optimalt med Z320i.

Ta tastene for eksempel. Disse er steinharde og det er nesten litt vondt å skrive meldinger eller spille med dem.

Det andre er materialbruken. Greit nok ser dekslene lekre ut på avstand, men når du tar på dem eller klemmer litt på telefonen kommer neonlysene med ordene "plastic fantastic" kjapt til syne. Det knirker og knaker også noe i karosseriet. Ikke optimalt, tross den lave prisen altså.

Dermed kan designen raskt oppsummeres med at det både finnes pluss og minus, og at Z320i dermed på ingen måte utmerker seg særlig.

Skarp skjerm, elendig SMS

(Klikk for større bilder)

Skal du ha en telefon i denne prisklassen med god skjerm tør vi påstå at det er så godt som ingen vei utenom Z320i. Tross den lave oppløsningen på knappe 128 x 160 punkter er skjermen svært skarp og viser grafikk og bilder på utmerket vis.

Skjermen er også svært lyssterk, noe som merkes på fargegjengivelsen. Fargene fremstår så kraftige og skarpe som de bør, noe telefonen nok kan takke TFT-skjermen for.

Men går vi over til menyene falmer glansen til Z320i betraktelig. Greit nok er menyene svært oversiktlige og lettfattelige, og i bunn og grunn kun en simplere versjon av menyene du finner på for eksempel Sony Ericsson K850i og W810i.

Problemet er at de er så ulidelig trege. Her er vi tilbake til T610 der det å åpne en mappe, et bilde eller et program tar flere sekunder. Kanskje har Sony Ericsson glemt å putte en rask nok prosessor i telefonen. Men resultatet blir uansett grunn at du som bruker sitter igjen med trege menyer.

I tillegg må du stille inn dato og klokkeslett på nytt hver gang du tar ut batteriet. Denne situasjonen er blitt stadig mer eksotisk siden 3310 forsvant, men er utrolig irriterende om du bytter SIM-kort ofte eller tar ut batteriet av en annen grunn.

SMS-støtte fra fortiden

Allikevel er det SMS-støtten som er verst. Først; ordboken mangler helt elementære norske ord. Ord som "uvirkelig", "innrede" og "dressur" mangler, i tillegg til en et stort antall andre. Når du da så skal legge til ordene som mangler er også dette et tålmodighetsarbeide. Du kan nemlig ikke bekrefte med piltasten, kun med venstre sideknapp, stikk motsatt av hva som er vanlig på de fleste telefoner i dag. Trykker du i midten, forsvinner alt du har skrevet uten noen advarsel.

For det andre er ordboken ulidelig treg. Å skrive en melding tar lang nok tid allerede ettersom du må legge til hvert femte ord i ordboken, om ikke telefonen skal henge etter hele veien også.

Til slutt kommer rosinen i pølsen; nemlig at piltasten er oversensitiv på ordbytte. Når du skal skifte et ord når du skriver med ordbok hopper gjerne telefonen over to-tre ord på ordlisten når du trykker én gang. Dermed blir stående og trykke og trykke helt til du, gjerne av ren flaks, kommer til riktig ord i rekkefølgen.

Det behøver vel ikke oppsummeres at Z320i virkelig er ivrige SMS-brukeres verste mareritt under juletreet i år.