Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Nokia 8800 Sirocco Edition

Design, skjerm og menyer

DESIGN OG BYGGEKVALITET Størrelse: 11 x 4,5 x 1,8 cm Vekt: 138 gram Form: Skyvetelefon Skjerm: 1,7 tommer Snarveistaster: Ingen Kamera: Ja Uttak: - Pris: ca. 8000 kroner (klasse G) Slik vurderer vi

Nokia har lange tradisjoner med å lage eksklusive mobiltelefoner. Modellene i 8000-serien har alltid vært noen av de mest fornemme mobiltelefonene du har kunnet smykke deg med. Nyeste tilskudd i denne rekken er Nokia 8800 Sirocco Edition, og som navnet antyder er dette en videreutvikling av Nokia 8800.

I mobilenes luksus-divisjon er det ikke avanserte funksjoner som er viktig, her det gjelder det å ose kostbar eleganse. Vi kan ikke annet enn å innrømme at Nokia har lykkes svært godt med akkurat dette.

Siroccoens ytre består for det meste av rustfritt stål. Unntaket er skjermen, som er beskyttet av ripebestandig safirglass. Sett forfra i lukket tilstand skimtes ikke så mye som en milimeter med billig plast. Fra denne posisjonen kan du heller ikke se noen knapper, noe som ytterligere bidrar til et strømlinjeformet, eksklusivt uttrykk.

Materialvalget gjør at dette er en telefon som ikke bare ser pen ut når den er ny. I motsetning til de fleste andre telefoner tåler faktisk 8800SE å ligge i lommen sammen med et nøkkelknippe uten at skjermen blir ripete og lakken flasser av.

8800SE sett forfra lukket, forfra åpen, bakfra lukket.

Modellen finnes i to farger, sort og rustfritt stål. Vårt testeksemplar var den sorte varianten, en farge vi synes kler Siroccoen meget godt.

Sirocco Edition har en lommevennlig størrelse, og de rene linjene forsterker inntrykket av en liten telefon ytterligere. Vekten er derimot på heftige 138 gram, noe som er mye for en telefon på denne størrelsen. Selv om vekten gjør at 8800SE ikke er egnet til å ligge i skjortelommen, er tyngden med på å gi en følelse av kvalitet når du holder telefonen i hånden.

Telefonen åpnes ved å skyve skjermen oppover, og selve skyvemekanismen fremstår som gedigen. Åpning og lukking av telefonen skjer med et skikkelig smekk. Ikke bare er bevegelsen presis og samtidig kraftfull, men også lyden forteller at her er det metall som jobber med milimeterpresisjon.

8800SE i lys utgave.

Et ankepunkt med forgjengeren 8800, var de tre nederste tastene på tastaturet, som var svært vanskelig å komme til. Dette er heldigvis forbedret i Sirocco-utgaven. Talltastene er i det hele tatt gode å bruke størrelsen tatt i betraktning. De har blant annet en opphøyet form som gjør det enklere å skille tastene fra hverandre, noe som gjør det mulig å skrive tekstmeldinger i et akseptabelt tempo. Men selv om mye har bedret seg, kan ikke tastesettet til Sirocco måle seg med de beste telefonene til Nokia..

Selv om talltastaturet får godkjent, kan det samme dessverre ikke det samme sies om den 4-veis menytasten. Her er du mer eller mindre nødt til å bruke neglene hvis det ikke skal være helt vilkårlig hvilken tast du trykker på. Spesielt er pil opp og pil ned tilnærmet umulig å bruke uten å ta neglene til hjelp.

8800SE sett liggende lukket, stående lukket og bakfra åpen .

Telefonen har ingen snarveistaster, ikke en gang en volumtast har funnet plass i telefonens rendyrkede design. Det er heller ingen kontakt for datakabel, eneste alternativ for kommunikasjon med en PC er blåtann. Siste ankepunkt er av/på-tasten, som du må trykke i overkant hardt på for å få en reaksjon.

Alt i alt har altså 8800SE et design og en byggekvalitet som går utenpå det meste av det vi har vært borti av mobiltelefoner. Det som trekker ned, ved siden av prisen, er det lite brukervennlige tastesettet.

SKJERM OG MENYER Skjerm: TFT, 262 000 farger Oppløsning: 208 x 208 punkter OS: Nokia Series 40 3rd Edition Meny: Rutenett, liste Tekst: T9, vanlig skrivemåte Firmware: V 03.51 28/07/06Slik vurderer vi

Innsiden imponerer ikke like mye
Nokia har utstyrt 8800 Sirocco Edition med den samme skjermen som forgjengeren hadde. Dette er fremdeles en bra skjerm, selv om den ikke utmerker seg like mye halvannet år etter at vi så denne skjermen i forgjengeren 8800.

Oppløsningen er god for en såpass liten skjerm, noe som resulterer i et skarpt skjermbilde. Samtidig er fargene friske og fine. Problemet er at skjermen ikke er så veldig stor, og etter vår mening burde Nokia klart å strekke ut skjermen både i høyden og i bredden.

Nokia kunne selvfølgelig ikke la 8800 Sirocco Edition ha de samme menyene som alle andre Nokia-telefoner, så de har endret litt på menysystemet. Den viktigste forskjellen fra Nokias andre telefoner er at de har fjernet Active Standby, noe som ikke akkurat er en forbedring. Vi antar Nokia ønsket å holde menyen på et så enkelt nivå som mulig.

Skjermbilde, åpen telefon, topp og bunn .

Videre er temaer og fargevalg spesiallaget for Sirocco, blant annet er det forskjellige temaer avhengig av om du kjøper den sorte eller den lyse varianten. Og som seg hør og bør har Nokia også hyret inn en komponist hvis navn helt sikkert frembringer anerkjennende nikk hos de av dere som er bevandret innen klassisk musikk. Dette har resultert i at 8800SE har ringelyder og varseltoner som du ikke finner på noen annen Nokia.

Nokia er kjent for å lage menyer som er kjappe i avtrekkeren. Vi ble derfor litt skuffet når vi begynte å bla i menyene til 8800 Sirocco Edition. Vi skal ikke påstå at menyene er trege, men de gir ikke den helt umiddelbare responsen. Skal du bla i bildegalleriet eller sende et bilde via MMS er det verre stilt. Selv sammenlignet med for eksempel Nokia N73, som ikke akkurat er kjent for å være kjapp på avtrekkeren, går det heller tregt.

Maskinvare, teknologi og nytte

MASKINVARE OG TILBEHØR Batteri: 2,75 timer tale, 240 timer hviletid Høyttaler: Mono, ekstern Minne: 128 MB internt Kortplass: Nei Java: MIDP 1.0, MIDP 2.0Slik vurderer vi

Forbedret, men er det nok?

Det er umulig å skrive om Nokia 8800 Sirocco Edition uten å nevne batteriet - med negativt fortegn. Batteriet er riktignok forbedret noe i forhold til 8800, men fortsatt er 8800SE blant de dårligste telefonene i handelen når det gjelder hviletid. Selv med svært lite samtaler samt endel tekstmeldinger, holdt telefonen bare litt over ett døgn før den måtte lades.

Det vil si at du er nødt til å lade telefonen hver eneste natt. Og snakker du mye i telefonen, og kanskje i tillegg bruker en blåtann-håndfri, er det ikke sikkert batteriet varer ut dagen en gang. Heldigvis har Nokia innsett at batteritiden er for dårlig, og lagt med et ekstra batteri i pakken.

Internminnet til Sirocco har økt fra 64 MB i forgjengeren til 128 MB. Dette gjør at du får plass til rundt 300 bilder før minnet er fullt. Skal du bruke telefonen som mp3-spiller, blir minnet for snaut, og når det ikke er mulig å utvide minnet med ekstra minnekort, utgår 8800SE som mp3-telefon.

Lyden under samtale er god, og det er svært lite bakgrunnsstøy.

Java-ytelsen er ikke noe å hoppe i taket for. Som forventet er ikke rå spillytelse Siroccoens sterke side.

8800SE med vanlig håndfri, sammen med blåtann-håndfri, og i bordlader med blåtann-håndfri

Salgspakken Sirocco leveres i er uvanlig delikat og innholdsrik. Her skal du få luksusfølelse ned til minste detalj. Selv brosjyrene som følger med og programvaren på den medfølgende CD-ROMen gir inntrykk av at 8800SE er noe spesielt.

I tillegg til selv laderen følger også en bordlader. Bordladeren kan også lade det ekstra batteriet separat. To forskjellige håndfriløsninger medfølger, en vanlig, men riktignok elegant håndfri med ledning, samt en blåtannhåndfri. Blåtannenheten er en spesiallaget modell med betegnelsen BH-801, som forøvrig ligner mye på Nokia BH-700. Alt er selvfølgelig laget i matchende utførelse.

Videre med medfølger et etui i skinn til å oppbevare telefonen i, samt en klut til å pusse over telefonen med.

8800SE sammen med Motorola Krzr K1 og Samsung X820, og sammen med forgjengeren 8800.

Denne kategorien var mildt sagt blandet drops for 8800 Sirocco Edition sin del. Batteritiden er elendig, mens tilbehørspakken er tilnærmet komplett og noe av det beste vi har sett.

TRÅDLØS TEKNOLOGI Bånd: GSM, 900, 1800 og 1900 MHz Data mobilt: GPRS klasse 8, EDGE Data lokalt : Blåtann 2.0 Epost: IMAP, POP3 Øvrig: MMS, WAP 2.0, xHTML, Instant Messaging SAR: 0,36W/kg Slik vurderer vi

Her oser det...gjennomsnittlighet

Nokia 8800 Sirocco Edition har de viktigste teknologiene på plass, men heller ikke mer. Blant annet har den trippelbåndsstøtte, noe som gjør at den også kan brukes i USA. Vi synes allikevel at firebåndsstøtte burde vært på plass, slik at reiseglade Sirocco-eiere hadde hatt optimal dekning verden over.

Videre er blåtannstøtten av siste versjon, og støtter også bruk av stereo blåtannsett. Nytten av sistnevnte er mer uklar, siden 8800SE ikke er egnet som mp3-mobil uansett.

8800SE har ikke 3G, men EDGE veier i stor grad opp for dette og gjør at du blant annet kan sende og motta bildemeldinger og e-post i akseptabel hastighet. MMS-støtten til Sirocco må sies å være god. Du kan sende og motta bildemeldinger med en størrelse på inntil 300kB.

8800SE sett fra siden, skrå bakfra åpen, skrå bakfra lukket..

Andre måter å holde kontakten med omverdenen på, er lynmeldingsfunksjonen eller den innebygde e-postleseren. E-postfunksjonen er forbedret i forhold til tidligere varianter fra Nokia, selv om den fortsatt ikke er blant de mest avanserte. Blant annet har den en veiviser som gjør det suverent enkelt å sette opp en e-postkonto hvis du har en av de store leverandørene. Akkurat dette vet vi mange sliter med å få til på egen hånd, så denne funksjonen vil utvilsomt være nyttig for mange.

Videre kan du legge med bilder, lyd eller video som vedlegg. Du har også en egen filtreringsfunksjon, samt at brukergrensesnittet har gått igjennom en oppussing.

NYTTEFUNKSJONERAdressebok: Avansert, inntil 1000 oppføringer. Kalender: Ja. Java-program: Omregning II, Verdensur Standardfunksjoner: Kalkulator, alarm, tidtaker, stoppeklokke. Synkronisering: MS Outlook, Lotus Notes, SyncMLSlik vurderer vi

Nyttig nok
Med plass til inntil 1000 oppføringer bør adresseboken i 8800SE tilfredsstille de fleste. Det er også plass til mye forskjellig informasjon på hver enkelt kontakt.

Kalenderen følger i samme spor, og tilbyr det en kalender bør tilby. Du kan blant annen lage fem forskjellige typer oppføringer, i tillegg til at du har en oppgaveliste og notatfunksjon.

Alarmen kan aktiveres på valgfrie dager, noe som gjør at 8800SE også kan brukes som vekkerklokke. Naturligvis er også alarmmelodien spesialkomponert, noe som gjør at du blir vekket av de mest behagelige toner.

Videre har du de mest vanlige nytteprogrammene, slik som omregner og verdensur.

8800SE liggende åpen, på skrå åpen, på skrå lukket .

Noe som absolutt kan komme godt med, med tanke på at tastene ikke er spesielt lettbetjente, er talestyringen. Du kan talestyre de mest brukte kommandoene i tillegg til at du også har taleoppringing. Forøvrig trenger du ikke lese inn navnene på forhånd, telefonen skjønner selv hvilket navn i telefonboken du prøver å si.

Underholdning og kamera

UNDERHOLDNINGSpillstøtte: MIDP 1.0, MIDP 2.0 Spill: Chess, Golf Tour, Snake III, Solitaire Musikkstøtte: mp3, aac, eaac Mp3-spiller: Enkel Radio: Ja, mono Tema og annet: Spesiallagde temaer, bakgrunner og ringetoner som kun finnes på 8800SESlik vurderer vi

Godt med spill
Nokia 8800 Sirocco Edition stiller med hele fire spill. Telefonen har de to klassiske spillene sjakk og kabal. I tillegg kan du velge mellom golf og det klassiske Nokia-spillet Snake.

Videre underholdning er det heller skralt med. Du kan riktignok spille mp3-filer, men siden minnet er begrenset til 128 MB tipper vi denne funksjonen blir lite brukt hos de fleste. Siden 8800SE ikke har kabeltilkobling til PC, må du forøvrig bruke blåtann for å føre over musikk. Mp3-spilleren er i tillegg svært simpel og innbyr ikke til akkurat til utforsking av musikksamlingen din.

8800SE har radio. Den er i mono og mangler RDS. Vi er i 2006. Døm selv.

Kjøper du en Sirocco vil du gjerne skille deg litt ut, noe de spesiallagde ringelydene bidrar til. Når en 8800SE ringer vil kjennere høre at her er det en spesiell telefon som ringer.

KAMERAFUNKSJONBildeoppløsning: 1600 x 1200, 1280 x 1024, 1152 x 864, 800 x 600, 640 x 480, 320 x 240, 160 x 120 Videooppløsning: 176 x 144, 128 x 96 Kamerabrikke: CMOS Innstillinger: Hvitbalanse, effekter, nattmodus, rammer, selvutløserSlik vurderer vi

Lite for pengene
Et kamera på 2 megapiksler har faktisk potensiale til å ta ganske gode bilder. Dette potensialet kommer dessverre ikke til sin rett i Siroccoen sitt tilfelle. Vi synes vi må være litt ekstra strenge med tanke på at du får markedets beste kameratelefon til halve prisen av det du må hoste opp for en Sirocco.

Kameraet i 8800SE tar nemlig bilder som kun tilfredsstiller de enkleste krav. I full størrelse ser du tydelig at bildene er for uskarpe. Kameraet trenger også godt med lys for å ta gode bilder. På en overskyet dag blir bildene tydelig kornete.

Noe festkamera er dette heller ikke. Her mangler både fotolys og blits, slik at bilder tatt på sene kvelder blir en heller mørk affære.

På den positive siden noterer vi at skjermen fungerer bra som søker, det er ikke noe etterslep å legge merke til. Det er også lite forsinkelse når du tar bilde, selv om det riktignok tar noen sekunder før bildet er lagret og kameraet er klart til å knipse på nytt.

Det er også positivt at kameralinsen sitter beskyttet bak skjermen. Den kommer først til syne når du åpner telefonen. Det er forøvrig mulig å skru kameralyden helt av, noe som ikke er en selvfølge lenger.

Her har du bilder tatt med 8800SE, så du selv kan avgjøre om bildekvaliteten holder til ditt bruk:


 

Bildene har gode farger, og eksponeringen fungerer også godt. Det vi savner er mer skarphet og mindre kornethet.


  
(Klikk for større bilder)

Vi legger også med et par videoklipp tatt med en 8800SE. Oppløsningen er lav, så dette er klipp av enkel kvalitet best egnet til MMS-bruk.

Videoklipp 1, Nokia 8800 Sirocco Edition (3gp, 82 KB)

Videoklipp 2, Nokia 8800 Sirocco Edition (3gp, 132 KB)

Totalt sett er det vanskelig å si seg fornøyd med kameraet til 8800SE, spesielt med tanke på prisen på telefonen. Vi synes Nokia i det minste burde funnet plass til fotolys eller blitz.

Konklusjon

Det er to grunner til å kjøpe Nokia 8800 Sirocco Edition. Den første grunnen er at du synes telefonen ser lekker ut, og at du vil ha en telefon med uslåelig kvalitetsfølelse. Den andre grunnen er at du vil vise deg frem og fortelle omverdenen at du har råd til å kjøpe en telefon til nærmere ti laken.

Bortsett fra dette er det få grunner til å gå til anskaffelse av en 8800 Sirocco Edition. Det er nemlig godt med telefoner som både er mer brukervennlige og har flere funksjoner enn Siroccoen - til en tredjedel av prisen.

En telefon som så til de grader er basert på et lekkert utseende, uten at det som ligger under det stålbelagte panseret står i stil, kan fort bli oppfattet som litt harry. Vi tar neppe munnen for full hvis vi tipper at dette blir en populær telefon blant spradebasser som liker å kjøre BMW og vise seg frem.

I velstands-Norge anno 2006 er kan du også lure på om 8800 Sirocco Edition faktisk er dyr nok til å bli virkelig ekslusiv. Skal du ha en telefon som mannen i gata ikke har råd til, bør du heller vurdere en Vertu.

Tastesettet til 8800SE oppleves som kronglete å bruke, og du er nødt til å ta neglene i bruk for å bla i menyene. Skjermen er i minste laget, selv om den til gjengjeld gir et skarpt skjermbilde.

Batteriet er på sin side direkte dårlig. Selv med moderat bruk må du lade telefonen hver natt. Det hjelper riktignok noe at det følger med bordlader og et ekstra batteri i pakken.

Sirocco mangler plass til minnekort, slik at den i praksis er uaktuell som mp3-spiller. Og når radioen er i mono, skjønner du at dette ikke er noen musikktelefon.

Er du ute etter en telefon som gir mye for pengene, er dette feil telefon. Hvis prisen ikke spiller noen rolle, du er lei av knirkete plastikk-telefoner og vil ha en mobiltelefon som oser kostbar kvalitet, er allikevel Nokia 8800 Sirocco Edition det beste alternativet.

Les også
Nokia 8800 Arte
Les også
Nokia 8800 Sirocco Gold
Les også
Nokia 8800 med diamanter
annonse