Til hovedinnhold

Gaming

TestMinecraft: Xbox 360 Edition

Er Minecraft like bra på Xbox 360?

Spillfenomenet fortsetter på konsoll, om enn i litt mindre format.

Det har tatt sin tid, men den vanvittige PC-suksessen Minecraft har endelig blitt lansert for Xbox 360. En skulle kanskje tro at Minecraft-feberen var på vei til å gi seg nå som det har gått snart to år siden spillet eksploderte i popularitet på PC, men det er fortsatt et gigantisk konsollpublikum der ute som ikke har fått ta del i moroa. Nå er det deres tur.

Robinson Crusoe med zombier

Konseptet er enkelt: Du starter midt i et datagenerert landskap, med tom ryggsekk og ingen hjelpemidler utenom dine egne hender. Heldigvis er hendene ganske så anvendelige, for du kan til og med bruke dem til å hugge ned trær — som i alle tilfeller bør være noe av det første du foretar deg i spillets verden. Poenget er nemlig å overleve, og for å gjøre dette trenger du ressurser. Ved hjelp av treverk kan du lage alt fra husvegger, dører og arbeidsbenker til verktøy som hakke, øks og spade. Disse verktøyene kan du så bruke til å skaffe nye ressurser, som både lar deg lage bedre verktøy og også andre hjelpemidler. Underveis går tiden, og hvis du ikke har klart å lage deg et trygt skjulested når natten faller på kan du glede deg til å bli zombiemat.

Å overleve er selvsagt bare halve moroa. Det tar ikke lang tid før fokus går over fra å beskytte seg mot monstrene i nattens mulm og mørke til å sette i gang med stadig større og mer imponerende byggeprosjekter. Minecrafts sandkasseverden kan nemlig manipuleres bit for bit — dette er et spill hvor du ikke trenger tro for å flytte fjell, bare tid. Kun fantasien setter grenser for hva du kan gjøre, og hvis du er kreativ slipper du neppe opp for nye prosjekter med det første.

Dette spillet har blitt et fenomen, og jeg antar du vet hva det dreier seg om — hvis ikke kan anmeldelsen av PC-utgaven være nyttig lesestoff.

Ikke helt perfekt

Minecraft har ikke taklet overgangen til Xbox 360 helt perfekt. Man kan si at den økte brukervennligheten veier opp for et mer kronglete grensesnitt og sofaflerspiller veier opp for mangelen på PC-ens MMO-aktige flerspillermodus. For mange er det heller ingen ulempe at spillet er basert på betaversjon 1.6.6 og ikke dagens PC-utgave med alle sine unødvendige og distraherende ekstraelementer. Det er likevel vanskelig å finne noe som veier opp for de kraftig krympede spillmiljøene, for de påvirker opplevelsen på et helt fundamentalt plan. Utforskning har gått fra å være et hovedelement til å være en svært kortvarig glede.

Hvis du ikke vet hva du skal lage kan du jo bygge en stor, svevende logo.

Likevel: Minecraft er fortsatt sabla moro. Sandkassen er mindre på Xbox 360, men det er fortsatt en sandkasse ulikt det meste annet, og det er herlig å starte med to tomme hender og et landskap fullt av muligheter. Uansett hvor man snur seg ser man potensielle byggeprosjekter, og når man etter mye gruvedrift og ressursinnsamling klarer å realisere det ene ambisiøse prosjektet etter det andre gir det en enorm tilfredsstillelse. Og at du nå kan gjøre det i stua, sammen med kjæresten, familien eller venner, gir det hele en ekstra dimensjon — selv om en av dere må se ut som en Lego-versjon av Boris Becker.

Det er alltid delte meninger om spill som gjør noe utenom det vanlige, og Minecraft er intet unntak. Konseptet appellerer rett og slett ikke til alle. Spillet har ingen konkrete mål, utenom de du setter selv. Hvis du kun kjøper spillet fordi du liker tanken på å slåss mot zombier vil du sannsynligvis bli skuffet — overlevelseselementet betyr nemlig mindre og mindre jo mer du spiller. De første timene er verden farlig, men så har du fått kontroll og da er det i stor grad kreativiteten din som avgjør hvor mye moro spillet har å by på.

Dom XBOX 360: 8/10 SVÆRT GODT

Vil du vite mer?
Les hele anmeldelsen av Minecraft: Xbox 360 Edition på Gamer.no »

Les også: Intervju: Minecraft og fremtiden

annonse